Πολιτική

Νότης Μαριάς: Οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης

νοτης μαριας

Παρέμβαση προκειμένου να σταματήσουν οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα που παρατηρούνται στους χώρους δουλειάς έκανε στις 7 καθώς και στις 8 Οκτωβρίου του 2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε ότι «στην φτωχοποιημένη από το μνημόνιο, Ελλάδα, οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Έτσι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι 30,6%, έναντι 23.5% των ανδρών»! Το μνημόνιο ενισχύει λοιπόν την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον κοινωνικό τομέα.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συνέχισε υποστηρίζοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταπολεμήσει τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα που παρατηρούνται στους χώρους δουλειάς ενισχύοντας ταυτόχρονα την χειραφέτηση των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να παλέψουν προκειμένου να εξαλειφθούν οι μισθολογικές διαφορές στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και να επιβάλλουν την διαφάνεια στα συνταξιοδοτικά συστήματα όσον αφορά τα δύο φύλα. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με την μητρότητα και να αντιταχθούν στην άδικη απόλυση γυναικών εργαζομένων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους».

Ο Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι επί πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει προσπάθειες προκειμένου να σταματήσει η διάκριση των δύο φύλων σε θέματα αμοιβών και απασχόλησης. Παρά ταύτα βλέπουμε ότι οι μισθολογικές διαφορές εις βάρος των γυναικών συνεχίζουν. Αμείβονται με 16%, τουλάχιστον, χαμηλότερους μισθούς απ' ό,τι οι άντρες και με συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 39% χαμηλότερες έναντι των ανδρών.

Ο Ανεξάρτητος Έλληνας Ευρωβουλευτής επισήμανε πως ειδικότερα στις χώρες που έχουν πληγεί από τα μνημόνια, όπως είναι η Ελλάδα, οι γυναίκες έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα λιτότητας και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Νότης Μαριάς τόνισε πως «πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθούν και να σταματήσουν οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά:

Κοινωνία

Voucher ανέργων ΟΑΕΔ: Πώς θα κάνετε αίτηση - Οι δικαιούχοι

ανεργοι

Στην τελική του ευθεία έχει μπει το νέο πρόγραμμα voucher ανέργων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα δοθούν επιταγές κατάρτισης, ύψους 2.250 ευρώ η κάθε μία σε 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα παρέχει στους δικαιούχους οικονομική ενίσχυση μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος συνολικού ύψους 2.520 ευρώ ευρώ μέσα από επιταγή εισόδου για νέους, ενώ περιλαμβάνει τόσο πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης όσο και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε τεχνικά επαγγέλματα και κλάδους αιχμής.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 όπου και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Οι αιτήσεις για το voucher υποβάλλονται μόνο από ανέργους εδώ.

Οι δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει η ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ, έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι και να βρίσκονται εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης και Κατάρτισης.

Να έχουν γεννηθεί από 1.10.1971 μέχρι και 31.12.1990.

Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το απολυτήριο υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος ή ανώτερος τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης.

To voucher
Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Την καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος λαμβάνει κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων που του παρέχει ο πάροχος κατάρτισης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, ο καταρτιζόμενος, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας δύο χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι ευρώ (2.520,00€).

Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο συνολικά σε 1.000,00€ (Για χρονικό διάστημα: 200 ώρες X 5 €/ώρα). Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.520,00€, (Για χρονικό διάστημα: 380 ώρες X 4€/ώρα).

Ποιους κλάδους αφορά
Αντικείμενο κατάρτισης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών στους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων:

μεταποίησης / βιομηχανίας, κατασκευών,
υγείας – πρόνοιας,
τουρισμού και επισιτισμού

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Περίπου 7.000 οι εμβολιασμοί στο νησί (φωτογραφίες)

Κρήτη: Πέθανε μόνη, μέσα στο σπίτι

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια και οι πιθανές ημερομηνίες