Πολιτική

Με την διαδικασία του «επείγοντος» τη Δευτέρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

ea26e0e5d8e6756197a54a419804b618.jpg

Με την διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος» θα κατατεθεί στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ 105,5 στο Κόκκινο.

Σήμερα, είπε, ολοκληρώνεται η κατάθεση, από πλευράς όλων των υπουργείων, των ρυθμίσεων που απαιτούνται και θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα επιμέρους νομοθετήματα συλλέγονται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι στις 15 έως 17 του μηνός και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση. «Το κάθε κόμμα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το ποια θεωρεί αρνητικά, ποια θεωρεί θετικά και να πάρει συγκεκριμένη θέση σε σχέση με το τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι έχουν ψηφίσει τη συμφωνία του καλοκαιριού που καθορίζει και τα βήματα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα κριθεί και η στάση της πάνω στα συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η αποδοχή του νέου προγράμματος έχει ψηφιστεί και από άλλα κόμματα με κριτήριο να αποτραπούν για τη χώρα τα χειρότερα, δηλαδή, η άτακτη χρεοκοπία.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει αιτήματα που προβάλλουν τα κόμματα, όπως αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, είπε ότι αποτελεί υποκρισία, κόμματα τα οποία επί 40 χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα και έφτιαχναν πλειοψηφικούς νόμους, να αναφέρονται σε αυτό το θέμα.

Αναφερόμενη στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι μπροστά μας εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και τα εργασιακά θέματα, τα οποία εκκρεμούν για τον επόμενο μήνα». Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και από την Επιτροπή των Σοφών το πόρισμα και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με σκοπό το Ασφαλιστικό να ψηφισθεί το Νοέμβριο. 

Για το ζήτημα του χρέους, η κ. Γεροβασίλη αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεθνοποίησε το θέμα, υπογράμμισε ότι όσο πιο καλά και όσο πιο γρήγορα γίνει μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που κατά την άποψη της Κυβέρνησης τα τελευταία πολλά χρόνια δεν είναι βιώσιμο χρέος, τόσο περισσότερο θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες από τα βάρη των μνημονίων.

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-Βουλή: Τροπολογία για την α’επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε τουρισμό-επισιτισμό

Βουλή

Τροπολογία για τις προϋποθέσεις πρώτης επιδότησης ανεργίας εργαζομένων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Βαρδάκη. Όπως σπεύδουν να επισημάνουν για τους νέους που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι πέραν των 50 ενσήμων, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη, πριν από την έναρξη της επιδότησης, ως νέοι επιδοτούμενοι.

«Η συμπλήρωση των 80 ημερών εργασίας, λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας, κατά το έτος 2020, κατέστη στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι ανέφικτη, τουλάχιστον δύσκολη. Οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των εποχιακά εργαζόμενων που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης», επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με την τροπολογία προτείνεται προσθήκη στο άρθρο 5 του ν. 1545/1985, σύμφωνα με την οποία: «Κατ` εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020 και μόνο, για τον ασφαλισμένο άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά, απασχολούμενο σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, που υπάγεται στην παρ. 8 του παρόντος άρθρου, εκτός από τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει και 50 ημερομίσθια το προηγούμενο από την έναρξη της επιδότησης έτος. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κρήτη: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές