Πολιτική

Μαξίμου: Βαρύνουσας σημασίας και για τις δύο πλευρές η επίσκεψη Ολάντ

megaro-maximou.jpg

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι από την οπτική της Γαλλίας η επίσκεψη Ολάντ ήταν ιδιαίτερης βαρύτητας κάτι που «ήταν άλλωστε προφανές, τόσο από την αναβαθμισμένη σύνθεση της γαλλικής αντιπροσωπείας, όσο και από το πρόγραμμα της επίσκεψης ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επενδύει πολιτικά στην αναβάθμιση των σχέσεών του με την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως σε φάση συγκρότησης συμμαχιών εν όψει και της διαπραγμάτευσης με του θεσμούς και η Γαλλία έχει αποδείξει από την πρόσφατη περίοδο ότι αντιμετωπίζει ευνοϊκά τις ελληνικές θέσεις», τονίζει το Μαξίμου, προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ολάντ όσο και στις κοινές δημόσιες δηλώσεις είχε την ευκαιρία να θέσει ανοιχτά τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά στην παρούσα φάση.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προσπάθειες κάποιων ευρωπαϊκών κέντρων να κρατήσουν ανοιχτό το ζήτημα του Grexit υπονομεύοντας την διαπραγμάτευση, λένε οι ίδιες πηγές. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, επί λέξει μίλησε για «παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιούλη, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνάνε πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης».

Η αναφορά αυτή, σύμφωνα με το Μαξίμου, σχετίζεται με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, γύρω από το οποίο έχει προκύψει σημαντική διαφωνία με τους θεσμούς και στο οποίο η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Επισημαίνεται από πηγές της κυβέρνησης ότι η προσέγγιση του Ολάντ σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το θέμα του χρέους. Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με αυτές, η συνολικότερη αναφορά του Ολάντ στο ελληνικό πρόγραμμα, όπου μίλησε για ευελιξία.

Ο Φρανσουά Ολάντ, συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διευρυμένη σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην γαλλική πλευρά το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση, και κυρίως τα κόκκινα δάνεια, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, τις συντάξεις, την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο και το ζήτημα του χρέους. 

Επιπλέον, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την συναντίληψή τους στο προσφυγικό ζήτημα, για το οποίο ο κ. Ολάντ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έθεσε τις βασικές ελληνικές θέσεις, και κυρίως την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. - Τουρκίας, και την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της γειτονικής χώρας, αλλά «συντεταγμένα, και στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς σχέσης αρχών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου». 

Πολιτική

Λοβέρδος για ΚΙΝΑΛ: Μπορώ καλύτερα από τη Γεννηματά

Λοβέρδος

Το βασικό πρόβλημα του κόμματος είναι να απαγκιστρωθεί από την στασιμότητα, να μην την αναπαράγει άλλο. Αυτό το ποσοστό δεν επιτρέπει σε ένα κόμμα να συνεργαστεί, γιατί θα το καταπιούν. Δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν το αφήνει να μεγαλώσει» δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει «τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» και αφού διευκρίνισε πως δεν θέλει η εβδομάδα να ξεκινήσει με «ανταγωνιστικές εκφράσεις», αναφερόμενος στην τακτική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «η αμφιθυμία μέχρι στιγμής σε πολλά θέματα έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα». «Μπορώ καλύτερα» είπε με νόημα

«Το βασικό πρόβλημα του κόμματος είναι να απαγκιστρωθεί από την στασιμότητα, να μην την αναπαράγει άλλο. Αυτό το ποσοστό δεν επιτρέπει σε ένα κόμμα να συνεργαστεί, γιατί θα το καταπιούν. Δείχνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν το αφήνει να μεγαλώσει» σημείωσε. Όσον αφορά στις συνεργασίες, τόνισε ότι σε αυτά τα ποσοστά είναι δύσκολες, διότι θα το καταπιούν. Γίνεσαι, όπως είπε, «ευάλωτος πολιτικά». «Μπορώ να πετύχω, να συμβάλω, ώστε να επιτύχουμε τον υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του, που θα το καταστήσει κύριο παράγοντα, ένα μάχιμο κόμμα» υπογράμμισε.

Απαντώντας στο αν η υποψηφιότητά του ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, όπως του καταλογίζουν αρκετοί, σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει τολμήσει να μου το πει και να με κοιτάει στα μάτια, »εσύ είσαι δεξιός», κανείς δεν μου το έχει πει». Και αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο πολιτικό του έργο, όταν ήταν κόμμα εξουσίας το ΠΑΣΟΚ και τις μεταρρυθμίσεις που έφερε από τα υπουργεία που υπηρέτησε.

Εξέφρασε ρητά, για άλλη μια φορά, την άρνησή του για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διέσυρε και τραυμάτισε την έννοια του προοδευτισμού» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος. «Όταν είσαι στο 6%, αυτός που σου προτείνει συνεργασία θέλει να σε καταπιεί, δεν θέλει να σε σεβαστεί, αν παρακάμψεις τα μεγέθη της πολιτικής δύναμης, τότε κακό του κεφαλιού σου» είπε, ενώ υπογράμμισε την αυτόνομη πορεία του Κινήματος και την ενίσχυσή του.

Μιλώντας για την καθαίρεσή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και για το αν αισθάνεται πικρία για την απόφαση της Φώφης Γεννηματά, είπε πως «έχει τελειώσει αυτό το θέμα. Ό,τι αισθάνθηκα, το είπα στη δήλωσή μου. Δεν ασχολούμαι».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τράκαρε, έφυγε και άφησε το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου

Ηράκλειο: Του έβαλε τα χρήματα στην τράπεζα... κι ακόμη το μετανιώνει

Ηράκλειο: Θρήνος για τον ξαφνικό χαμό του γνωστού Ποινικολόγου

Σήφης Βαλυράκης: Συλλυπητήρια φορέων της Κρήτης για τον θάνατό του