Πολιτική

Καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το πολυνομοσχέδιο

βουλή

Την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα, εξέφρασαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά την κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών - Κοινωνικών Υποθέσεων - Παραγωγής - Εμπορίου της Βουλής.

Δημοκρατική Συμπαράταξη
«Απτή απόδειξη της διάψευσης όλης της προεκλογικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. περί της λεγόμενης σκληρής διαπραγμάτευσης η οποία κατέληξε σε παράδοση άνευ όρων» χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Ο Γιάννης Κουτσούκος, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, «γιατί σωρεύουν βάρη για τους πολίτες και τους φορολογούμενους», αλλά θα υποστηρίξει ορισμένες ρυθμίσεις όπως αυτές για το φυσικό αέριο τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις αστικές συγκοινωνίες.
Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε μέτρο σοβιετικού τύπου την υπαγωγή των λογαριασμών των φορέων του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, είπε ότι με το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων, τα οποία είχε κατοχυρώσει ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, όπως είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την προστασία των πλέον αδύναμων, ενώ αντίθετα θεσμοθετούνται περικοπές στην κατώτερη σύνταξη έως το 67ο έτος της ηλικίας.
Ο Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παίρνει πίσω θετικά μέτρα που είχε λάβει η ίδια, ενώ το κόμμα του είχε υποστηρίξει όπως το προνοιακό επίδομα των 260 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και οι ευνοϊκότερες προβλέψεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

ΚΚΕ
«Βάρβαρο», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι έχει «σαφές ταξικό πρόσημο».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα μέτρα δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά την κερδοφορία των «ολιγοπωλιακών ομίλων» και ανέφερε σαν παράδειγμα την επέκταση του ΕΝΦΙΑ στα τουριστικά καταλύματα, ενώ δεν θίγονται οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι.
Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, τον μονιμοποιεί, όπως μονιμοποιεί την εισφορά αλληλεγγύης και το ειδικό τέλος επιτηδεύματος.
Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε ότι εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των κύριων συντάξεων θα πρέπει να αναμένεται και νέα μείωση των επικουρικών, εξαιτίας της διακοπής της στήριξης τους από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Υποστήριξε, επίσης, ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη κατάργησή τους στο μέλλον.

Ποτάμι
«Ανάλγητα και υφεσιακά» χαρακτήρισε από την πλευρά του τα μέτρα που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του «Ποταμιού» Θεοχάρης Θεοχάρης και ανέφερε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε, ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται από προχειρότητα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει συμπεριλάβει διατάξεις, οι οποίες δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις «για να περάσουν χωρίς συζήτηση».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού χαρακτήρισε το νέο νόμο «Στρατουλοκτόνο», αφού όπως είπε καταργεί κάθε διάταξη «την οποία είχε φέρει ο Δημήτρης Στρατούλης». Έφερε μάλιστα, σαν παράδειγμα, την κατάργηση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ να μεταβούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία διατηρείται το δικαίωμα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που είχε γίνει με προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, εξέφρασε την αντίθεσή του με την ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι είναι δυνατή η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης, όσο ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και υποστήριξε ότι δίνε τη δυνατότητα για «συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι».

ΑΝΕΛ
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτριος Καμένος, ο οποίος ζήτησε τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του δημοσίου και ζήτησε να παραμείνει η δυνατότητα της εκχώρησης οφειλών από ενοίκια στο Δημόσιο.
Ο Δημήτρης Καμένος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας για να διευκολυνθεί η πορεία προς την ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε, ότι τα φορολογικά μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να μπορεί η χώρα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να μην οδηγείται συνεχώς σε δανεισμό.
Πρότεινε, τέλος, μέτρα για την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, όπως ο έλεγχος των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, των ενεχυροδανειστηρίων και την ονομαστική καταβολή των κερδών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, «από ένα ποσό και πάνω».

Ένωση Κεντρώων
«Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάσσεται από της αρχής διατηρώντας την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης.
Ο Μάριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε τα μέτρα «αναπόφευκτα προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία», πρόσθεσε όμως, ότι οδηγούν σε οικονομική ασφυξία, χωρίς να παράγουν κάποιο ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ή να οδηγούν στην ανάπτυξη.
Συνεχίζοντας τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης, ενώ ζήτησε να γίνουν «γενναίες μεταρρυθμίσεις» για την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και να δημιουργηθεί γενική γραμματεία Τουρισμού.

Κατά του νομοσχεδίου, τέλος, τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος και υποστήριξε ότι «η ψήφισή του θα φέρει την εξαθλίωση και την υποταγή».

Πολιτική

Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ξανά στη Χαριλάου Τρικούπη – Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της νέας πρόσοψης

ηλιος πασοκ χαριλαου τρικουπη

«Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ανέτειλε ξανά πάνω από την Τρικούπη», σχολίαζαν οι παρευρισκόμενοι μετά τα αποκαλυπτήρια της νέας πρόσοψης του ιστορικού κτιρίου του κόμματος.

Αμέσως μετά το 40ημερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά, παρουσιάστηκε η νέα πρόσοψη που κυριαρχεί το πράσινο χρώμα ενώ είναι το σήμα του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής.  Η αναμορφωμένη πρόσοψη και είσοδος του κτιρίου σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά. Τη μελέτη και την επίβλεψη έκανε αφιλοκερδώς η αρχιτέκτων, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκη Φούντα.

Στην ομιλία του ο διευθυντής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Σαλαγιαννης, τόνισε μεταξύ άλλων πως «με την Πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά, είχαμε επισημάνει την ανάγκη να περιποιηθούμε λίγο το σπίτι μας. Απ' τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς είχαμε αναθέσει, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε δυο φίλους αρχιτέκτονες να μας κάνουν προτάσεις. Τις προτάσεις αυτές τις συζητήσαμε με την Πρόεδρο, είχαμε κάπως προσεγγίσει στις επιλογές μας, αλλά δεν προχωρήσαμε . Ήταν, βλέπετε, πάντα και τα οικονομικά μας ένα ζήτημα. Στις αρχές της Άνοιξης, κάναμε μια συζήτηση με την αρχιτέκτονα Νίκη Φούντα, μέλος της ΚΠΕ και πρώην βουλευτή, που ανέλαβε, πάντα αφιλοκερδώς, να μας κάνει μια πρόταση συνολικής αναμόρφωσης της εισόδου και της πρόσοψης».

«Ήθελε να το αποκαλύψει η ίδια , ως μια μικρή έκπληξη, αφιερωμένη σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης μας», σημείωσε προσθέτοντας ότι «μας πρόλαβαν τα απροσδόκητα γεγονότα. Η Φώφη Γεννηματά δε θα' ρθει σήμερα. Δε είναι μαζί μας. Δεν πρόλαβε .Έφυγε».

Ο Νίκος Σαλάγιαννης αναφέρθηκε και στην ιστορία του κτιρίου και πως αποκτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ πριν από 45 χρόνια. «Απ' το 1976 ήμαστε εδώ. Σαρανταπέντε ολόκληρα χρόνια .Σχεδόν μισό αιώνα..Εδώ, απ' όπου αναδύονταν, αναδύεται και θα αναδύεται ο ήλιος μας, ο ήλιος της αλλαγής, ο ήλιος της ελπίδας. Ο τότε ιδιοκτήτης Παναγιώτης Λαζόπουλος, σ' ένα ρεπορτάζ περιοδικού πριν 15 περίπου χρόνια, έκανε την εξής περιγραφή: είχαμε δεί αρκετές φορές ένα νεαρό με μακρυά μαλλιά να περνάει και να περιεργάζεται με ενδιαφέρον την οικοδομή καθώς κτιζόταν και απορούσαμε.

Μια μέρα, όταν την τελειώσαμε, ήρθε και μου είπε: είμαι ο Κώστας Λαλιώτης. Θα θέλαμε το κτίριο για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι έγινε.

Η σύμβαση υπογράφτηκε το Σεπτέμβρη του 1976 και η μετακόμιση έγινε το Νοέμβριο».

Από την πλευρά του ο διευθυντης του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, στην αρχη της ομιλίας του φανερά φορτισμένος είπε «Αγαπημένη μου Πρόεδρε, ξέρω ότι μας ακούς, για αυτό θα απευθυνθώ σήμερα σε σένα.Σαράντα μέρες μετά τον αποχωρισμό μας, με την πληγή ακόμη να αιμορραγεί….

Θυμάμαι τις τελευταίες μας κουβέντες... Όχι μόνο ήξερες αλλά και ήθελες τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους.

«Η ζωή σπρώχνει τα πράγματα βίαια προς τα εμπρός Μανώλη» μου είπες.  «Όλα θα πάρουν το δρόμο τους και έτσι πρέπει να γίνει».

Πρόσθεσε, πως «σε δύο εβδομάδες από σήμερα, ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος θα διαβεί το κατώφλι αυτού του ιστορικού κτιρίου, πηγαίνοντας στο γραφείο σου. Το βάρος της ευθύνης του προσδιορίζεται από το ηθικό και πολίτικό ανάστημα σου, το ανάστημα μιας γυναίκας που ανέλαβε να μετρήσει βήμα- βήμα τον ανήφορο ενός πολιτικού Γολγοθά για να αναστήσει μια παράταξη. Να της δώσει ξανά αξιοπρέπεια, φωνή και να ανοίξει τον κύκλο μιας νέας εποχής.

Σήμερα πια, όλοι συμφωνούν με αυτό που πίστευες και διακήρυττες μέχρι και την τελευταία σου μέρα. Ότι τώρα διαμορφώνονται οι κοινωνικές συνθήκες και οι πολιτικές προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα της παράταξης».

Παρόντες ήταν οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι Νίκος Ανδρουλακης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης. Ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Μεταξύ άλλων, βουλευτές του κόμματος όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιωτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ευαγγελία Λιακούλη, Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Κωνσταντοπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο διευθυντης της ΚΟ, Δημήτρης Μάντζος. Στελέχη του κόμματος όπως ο Πανος Βλαχος, η Ζέφη Δημαδάμα, ο Βασίλης Χρονόπουλος, Αποστολος Κρυωνίδης, αλλά και της νεολαίας με τον επικεφαλής, Γιώργο Τσούμας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Η Παγώνη ενώνει!» -Η απρόσμενη συνάντηση Γερουλάνου-Λοβέρδου

Η ΠτΔ απένειμε βραβεία σε μαθητές που ζωγράφισαν για τα «200 χρόνια από την Ελληνική

Επανάσταση»

Κορωνοϊός - Παραλλαγή Όμικρον: 13 τα κρούσματα στην Ολλανδία από τις πτήσεις από Νότια Αφρική

ESPA BANNER