Πολιτική

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή απαντά στο Ν. Μαριά για την εθνική οδό Κορίνθου Σπάρτης

εθνικη οδος κορινθου σπαρτης

Στην Ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Καλαμάτας- Σπάρτης απαντώντας σε Γραπτή Ερώτηση που υπέβαλε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Aντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής με Ερώτησή του στην Ευρωβουλή στις 27/3/2015 είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων στο τμήμα «Λεύκτρο-Σπάρτη» και είχε ζητήσει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη μέτρων προκειμένου επιτέλους να υπάρξει επιτάχυνση της κατασκευής του εν λόγω έργου το οποίο μάλιστα χρηματοδοτείται κυρίως από κονδύλια της Ε.Ε.

Όπως επισήμανε στην από 11/6/2015 Απάντηση εκ μέρους της Επιτροπής η αρμόδια Επίτροπος κα Cretu «προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα και να ολοκληρωθεί το έργο, τα μέρη της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν σε κάποια λύση για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που προέκυψαν. Η λύση αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για έγκριση».

Στη συνέχεια η κα. Cretu πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση επισημαίνει ότι «όταν εγκριθεί η λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εποικοδομητικά νέα αίτηση του μείζονος έργου που θα βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να μπορεί να εγκριθεί η τροποποίηση της υφιστάμενης απόφασης της Επιτροπής».

Ακολουθούν η Ερώτηση του Νότη Μαριά και η Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ερώτηση του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Σημαντικές καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Καλαμάτας-Σπάρτης, με την πρόοδο του έργου να έχει ξεπεράσει το 95% αλλά οι εργασίες να έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων, η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή επικαλείται την παύση της χρηματοδότησης του έργου στα μέσα του 2013, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα έσοδα του έργου δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των δανείων.

Η τελευταία παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2014, με το Ελληνικό Δημόσιο να προβαίνει σε αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης διαθέτοντας επιπλέον χρήματα στην κοινοπραξία που ανακατασκευάζει την Εθνική Οδό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα πρόκειται να λάβει για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου, που κυρίως χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε.;

2. Έχει διερευνήσει τα αίτια καθυστέρησης κατασκευής της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Καλαμάτας-Σπάρτης και, αν ναι, έχει καταλογίσει τις συνακόλουθες ευθύνες στους υπευθύνους;»

Η Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Απάντηση της κ. Cretu εξ ονόματος της Επιτροπής (11.6.2015).

O αυτοκινητόδρομος Κόρινθος — Τρίπολη — Καλαμάτα (τμήμα Λεύκτρο — Σπάρτη) αποτελεί μεγάλο έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά την περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο του προγράμματος για την προσβασιμότητα. Η απόφαση συγχρηματοδότησης για το έργο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2012. Περίπου το 93 % του φυσικού αντικειμένου του έργου έχει ολοκληρωθεί, και παρόμοιο ποσό των κονδυλίων έχει εκταμιευθεί. Η χρηματοπιστωτική κρίση, ωστόσο, έχει παγώσει το έργο· οι εργασίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει.

Προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα και να ολοκληρωθεί το έργο, τα μέρη της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου διαπραγματεύτηκαν και κατέληξαν σε κάποια λύση για τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα που προέκυψαν. Η λύση αυτή δεν έχει ακόμη υποβληθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για έγκριση.

Όταν εγκριθεί η λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εποικοδομητικά νέα αίτηση του μείζονος έργου που θα βασίζεται σε στοιχεία που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να μπορεί να εγκριθεί η τροποποίηση της υφιστάμενης απόφασης της Επιτροπής».

Πολιτική

Στην Ελλάδα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Εγκρίνεται το πρόγραμμα ανάκαμψης των 7,5 δισ.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Το «πράσινο φως» για την άμεση έναρξη υλοποίησης του εθνικού προγράμματος ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ανάβει με την επίσκεψή της, την Πέμπτη στην Αθήνα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η Αθήνα είναι ένας από τους πρώτους «σταθμούς» της περιοδείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η δε επίσκεψή της στην Αθήνα, μετά την Λισαβόνα και τη Μαδρίτη, αποτελεί -σύμφωνα με όσα αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκές πηγές σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το Politico- και μια έμμεση επιβράβευση για την «υποδειγματική» πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα δείχνουν άλλωστε ότι κατά την υποδοχή της, στις 10 το πρωί της Πέμπτης από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει ειδική αναφορά στο πρώτο θετικό βήμα που ήταν η έγκαιρη και άρτια κατάθεση του ελληνικού σχεδίου στην Κομισιόν για την έγκρισή του και θα υπογραμμίσει την σημασία των επόμενων βημάτων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο  πρωθυπουργός θα υποστηρίξει με την δήλωσή του την ανάγκη αλλαγής και ενίσχυσης του αναπτυξιακού μοντέλου για την υπέρβαση της κρίσης που επέβαλε η πανδημία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την στήριξη της επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην διαδραστική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας, κατά την οποία θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του προγράμματος για την οικοδόμηση της «επόμενης μέρας» της πανδημίας.

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας για το ελληνικό σχέδιο επισημαίνουν εν τω μεταξύ ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021. Με βάση, τα όσα υποστήριξε προχθές στο Bloomberg, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί το αρχικό ποσό των περίπου 4 δισ. ευρώ. Ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα;

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής. Που σημαίνει ότι πρώτον η χρηματοδότηση ξεκινά μέσα σε δύο μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης και δεύτερον ότι τα πρώτα χρήματα αναμένονται στην Ελλάδα μετά τα μέσα Ιουλίου. Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δις ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δις δάνεια, σύνολο 3,9 δις ευρώ- θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δις επιδοτήσεων και 1,8 δις δανείων. Συνολικά δηλαδή το 2021 θα εισρεύσουν στην χώρα 7,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Μητσοτάκης σε Τζόνσον: Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες

Στην Κρήτη οι ηγέτες της Μεσογείου για τη σύνοδο της Med7