Πολιτική

"Βλέπει " προς Ιράν για εξαγωγές προϊόντων η κυβέρνηση

mardas3.jpg

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών προς το Ιράν, παρά το γεγονός ότι σήμερα παραμένουν περιορισμένες», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας από το βήμα σημερινής εσπερίδας, εκτιμώντας ότι είναι πιθανόν να διπλασιαστούν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι, έως το τέλος του 2015.

Ο κ. Μάρδας προανήγγειλε τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Ιράν εντός του προσεχούς Νοεμβρίου υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, πριν από την επίσημη επίσκεψη στη χώρα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Η αναβάθμιση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, καθώς όπως σημείωσε, με τον τρόπο αυτό «θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον εμπορικό, τον κατασκευαστικό, τον τουριστικό, αλλά και στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας».

Για τη «διαφοροποίηση των διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας» σε σχέση με το παρελθόν, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Γιώργος Τσίπρας. Αυτό κατά τον κ. Τσίπρα, θα γίνει «με πολλαπλασιασμό των σημείων διεθνούς αναφοράς και απεύθυνσης, παράλληλα με τα παραδοσιακά στηρίγματα της χώρας μας και με την ενίσχυση δημόσιων και μικτών δομών υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής διπλωματίας της χώρας».

Οι εξαιρετικά θετικές προοπτικές, αλλά και ο συνωστισμός άλλων ευρωπαίων ενδιαφερομένων για σύναψη εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων με το Ιράν, ήταν το κοινό σημείο αναφοράς των ομιλητών της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, με θέμα: «Nέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράν» σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα του κτιρίου του ΕΒΕΑ, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρα Μάρδα, του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα, αλλά και του πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, Μπεχράμ Μπεχρούζ.

Όπως δήλωσε στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «…σήμερα είναι ώρα να δράσουμε άμεσα, για να εκμεταλλευθούμε τη θετικές συγκυρίες και προοπτικές, σε κρίσιμους κλάδους για την ελληνική οικονομία, όπως τα δομικά υλικά, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα».

Είχε προηγηθεί ο χαιρετισμός του γενικού γραμματέα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και προέδρου του τμήματος Ιράν του Επιμελητηρίου, Νίκου Σοφιανού, οποίος αναφέρθηκε στις «δράσεις και τις στοχεύσεις του ΕΒΕΑ για την υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων
Στο πεδίο των παρουσιάσεων, ο αντιπρόεδρος του τμήματος Ιράν του ΕΒΕΑ Πάτροκλος Κουδούνης, υπογράμμισε ότι «η ορατή βελτίωση στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη και την Αμερική, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές δυνατότητες για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και χρήμα σε μια αγορά 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, που έως σήμερα ήταν ανεκμετάλλευτη». Συγκεκριμένα τόνισε ότι «τo Ιράν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, που ακόμα δεν έχει αρχίσει να αγοράζει. Η άρση των κυρώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ενίσχυση των εισαγωγών. Αλλά θα πρέπει να βιαστούμε. Ήδη Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Πολωνοί έχουν διοργανώσει επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, ενώ η Τουρκία είναι για την ώρα ο μεγάλος κερδισμένος. Από την πλευρά μας, θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το γεγονός της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Τεχεράνης».

Στο μεγάλο ενδιαφέρον ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να συνάψουν εμπορικές σχέσεις με το Ιράν αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. Πάρις Κοκορότσικος, που δραστηριοποιείται ήδη στην ιρανική αγορά. Όπως σημείωσε, «η περιοχή έχει ήδη γίνει κέντρο διερχομένων από επιχειρηματικές αποστολές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στη χώρα υπάρχει μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική αποστολή». Σε ότι αφορά τους κύριους κλάδους ενδιαφέροντος και προτεραιότητας υπογράμμισε ότι «είναι αυτοί των δομικών υλικών, των τροφίμων και γενικά των καταναλωτικών αγαθών - ενώ σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν και για τις λιανεμπορικές αλυσίδες», προσθέτοντας την «ανάγκη αξιοποίησης της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης των μεγάλων ελληνικών λιμανιών», που δημιουργεί «μεγάλα περιθώρια συνεργασιών στον κλάδο των logistics, στα πετροχημικά αλλά και στον τουρισμό».

Ο συνεργάτης της Euroconsultants-Iran Μαχντί Μοναμπατί αναφέρθηκε στην «τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των δομικών υλικών, και ειδικά στους κλάδους των ανελκυστήρων, των κουφωμάτων pvc και αλουμινίου», αφού όπως σημείωσε, «η χώρα βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό, με οκτώ επεκτάσεις πόλεων». Ο ίδιος επεσήμανε και τις «σημαντικές προοπτικές υπάρχουν και στον κλάδο των τροφίμων, όπως στο ρύζι και τα μεταποιημένα φρούτα, αλλά και για ελληνικά εστιατόρια και αλυσίδες εστίασης».

Τέλος, ο πρόεδρος της εταιρείας "Chemical Ways", Μοχάμεντ Ρεζά Γκαζεμιάν, αναφερόμενος ειδικά στον κλάδο των πετροχημικών προϊόντων, αφού υπενθύμισε ότι «τo 2012 το Ιράν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ», τόνισε πως η χώρα πλέον βρίσκεται σε διαδικασία «σημαντικών επενδύσεων στον κλάδο, στα επίπεδα των 500 δισ. δολ. στον πετρελαϊκό τομέα πριν το 2025».

Πολιτική

Οικονόμου: Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

μητσοτάκης ερντογάν

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο των μηνυμάτων του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Σχολιάζοντας τα μηνύματα προς την Τουρκία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη από το βήμα του ΟΗΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η Τουρκία είναι απολύτως προβλέψιμη στις κινήσεις της. Και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν, αλλά και όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Το ζήτημα δεν είναι το τι σχεδιάζει και τι κάνει η Τουρκία, το ζήτημα είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Και αν κάτι μας δίδαξε η περυσινή ιστορία είναι ότι καταφέραμε (…) να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Καθαρές οι διαφορές μας με την Τουρκία

Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως «είμαστε πολύ καθαροί με την Τουρκία αναφορικά με τις διαφορές μας. Έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η δική μας πολιτική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο». Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.». Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συνέπεσαν, δεν υπήρχε σχεδιασμός για μια συνάντηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός έφτασε στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, ενώ ο κ. Ερντογάν ήδη είχε φύγει», εξήγησε.

Σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, επεσήμανε πως «η ελληνική διπλωματία αν κάτι κατέστησε σαφές είναι ότι ο σεβασμός στη νομιμότητα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα που έχει αναθεωρητική προσέγγιση, προκαλείται μια νευρικότητα που έχει αντανάκλαση στην περιοχή. Η χώρα έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η άποψη μας είναι σαφής: Είμαστε στον 21ο αιώνα και τα κράτη έχουν ένα δρόμο για λύση των ζητημάτων: Το διεθνές δίκαιο».

Για την πανδημία

Σε σχέση με την έξαρση του κορωνοϊού, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για οριζόντια μέτρα.

«Όμως παρακολουθούμε τα μεγέθη της πανδημίας. Διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του κοροναϊού, συνεχίζονται οι προσπάθειες εμβολιασμού. Το ΕΣΥ ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται. (…) Κάθε μέρα παρακολουθούμε, έχοντας τη βούληση να συνεχίσουμε έτσι και δεν θέλουμε να κλείσουμε την οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει όχι μόνο την επιχειρηματική διάσταση, αλλά τη ζωή. Και το καλοκαίρι και το προηγούμενο διάστημα εάν χρειαστεί λαμβάνουμε μέτρα εάν χτυπήσει κόκκινο κάποιο μέγεθος της πανδημίας. Η επιδίωξη μας είναι να μην πάμε προς τα εκεί (σ.σ. προς οριζόντια μέτρα)».

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί (σ.σ. για ένα lockdown)», σχολίασε για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στενά. «Το σημαντικότερο είναι να επενδύουμε στο πως θα αξιοποιήσουμε τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να μη φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα», είπε.

Για τα σχολεία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «το 50%+1% έγινε φέτος γιατί στην πλειοψηφία τους οι γονείς έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε επίσης έναν πυκνό διαγνωστικό έλεγχο, όταν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη, έχουμε αλλεπάλληλες διαδικασίες ελέγχου στα παιδιά». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία διασποράς στα σχολεία, αλλά «τα αντανακλαστικά ειδικών και υπουργείου Παιδείας είναι ενεργοποιημένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης - Νέα Υόρκη: Το οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα των επαφών του

ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και να κοινωνικοποιηθεί η ΔΕΗ

ESPA BANNER