Πολιτική

Αγώνας δρόμου για να ψηφιστεί το επόμενο πακέτο με τα μέτρα!

βουλη.jpg

Ως την Πέμπτη το βράδυ θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων αν θέλει η κυβέρνηση όχι μόνο να πάρει τα 2 δις ευρώ αλλά και να μην ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, που ήδη έχει εκτροχιαστεί λόγω των εκλογών.

Το Euroworking Group έχει αναβληθεί μια φορά και ενδεχόμενη νέα αναβολή θα επιβεβαιώσει το κακό σενάριο που θέλει την αξιολόγηση να «τραβά» και μέσα στο Δεκέμβριο, βάζοντας «φωτιά» στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, που όπως έχει επισημάνει το iefimerida αποτελεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των «σκληρών» του Βορρά και του Μάριο Ντράγκι.

Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η επιθετική στάση του Β. Ντομπρόβσκις σε όλες τις δηλώσεις που έχει κάνει επί ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας επί της ουσίας τη γραμμή Σόιμπλε για πίεση μέχρι ασφυξίας στην Αθήνα, με μπαμπούλα το «κούρεμα» των καταθέσεων. Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του στο Mega διεμήνυσε πως η εκταμίευση της δόσης θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, διαμηνύοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι πολλά, 48 στον αριθμό και πως εάν δεν εκπληρωθούν όλα, δεν πρόκειται να γίνει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρω

Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Η κυβέρνηση κάνει τις τελευταίες διορθώσεις στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, εξακολουθεί να ψάχνει αξιόπιστα ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, πασχίζει να βρει άκρη με τα «κόκκινα» δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έτσι ώστε να μην «κολλήσει» η διάταξη στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη Βουλή. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πρέπει να ξεπεράσει το σκόπελο των φαρμακείων, που αποτελούν το. «αγκάθι» της ημέρας.

Το νέο «αγκάθι» με τα φαρμακεία
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, υπαναχωρώντας από τις θέσεις με βάση τις οποίες επήλθε κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα. Τι είχε συμφωνηθεί; Ότι μπορεί να πάρει άδεια φαρμακείου ο οποιοσδήποτε, αρκεί να έχει ως συνέταιρο ένα φαρμακοποιό, ο οποίος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 20% της επιχείρησης. Αυτή η πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων ( 1 φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και την απαγόρευση άδειας για πάνω από 5 φαρμακεία στο ίδιο άτομο, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι προστατεύει επαρκώς τον κλάδο.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών άλλαξαν, όμως, τα δεδομένα και αιφνιδίως η κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την απαγόρευση άδειας για όσους δεν είναι φαρμακοποιοί.

Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση παίρνει το πρωί της Πέμπτης δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες φέρνοντας με επείγουσες διαδικασίες στη Βουλή ισάριθμα νομοσχέδια, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 2 δισ.ευρώ.

Η πρώτη, αφορά στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα έρθει με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί την Κυριακή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ των αποτελεσμάτων των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόβσκις περί ενδεχομένου «κουρέματος» καταθέσεων άναψαν «φωτιές» στην Αθήνα και επέσπευσε την σχετική διαδικασία. Προκάλεσε επίσης και την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, πηγές της οποίας διεμήνυαν ότι «κανείς δεν θα παίξει με το bail in».

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση ως το τέλος του έτους». Ο Β. Ντομπρόβσκις απέφυγε, πάντως, να χρησιμοποιήσει την ίδια φρασεολογία σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να τελειώσει η διαδικασία ως το τέλος του χρόνου», συνδέοντας την μάλιστα με το ζήτημα των καταθετών ήτοι με την πρόβλεψη της Κοινοτικής Οδηγίας και για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Σε καλό δρόμο η ανακεφαλαιοποίηση
Ειδικά όσον αφορά στις αντοχές και στις ανάγκες των τραπεζών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ το Σάββατο δεν θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αντιθέτως. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαμορφώνονται «στα κάτω όρια του αναμενομένου», όπως σημείωσε παράγοντας της ΤτΕ και ήδη εκφράζεται βεβαιότητα από τις ίδιες τις τράπεζες ότι οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τους ιδιώτες. Με αυτό το σενάριο, απομακρύνεται μάλιστα και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ομολογιούχων.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμάται, από τις ίδιες πηγές, ότι θα απελευθερώσει το «ελατήριο» της οικονομίας, καθώς σε συνδυασμό με την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς (waiver) στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο και να ανάψει πράσινο φως στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE), ενισχύοντας τη δυναμική που δημιουργηθεί με την άρση των capital controls στο β' εξάμηνο του 2016.

Το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες
Σε σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες του και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αποφασίστηκε επίσης να έρθει την Πέμπτη με την διαδικασία του επείγοντος, το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες που έχει η Αθήνα ώστε να δείξει την καλή πρόθεση στο EuroWorking Group που συνεδριάζει την ίδια ημέρα και τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει θέματα όπως η ενέργεια (ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, ώστε η χώρα μας να σταματήσει να καταβάλλει σημαντικά πρόστιμα), το επίμαχο θαλάσσιο μέτωπο της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα (που εξαιρείται από την παραχώρηση του ΟΛΠ), εφαρμοστικές διατάξεις και διορθώσεις σε σχέση με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Αναδεικνύει το προσφυγικό
Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβερνητική επικοινωνιακή ατζέντα – προφανώς και με πολιτικά κριτήρια – είναι η ευρεία ανάδειξη του προσφυγικού. Κυβερνητικά στελέχη θα έχουν συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς ενώ κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς που φτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Πολιτική

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης προς ΕΕ: Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

μητσοτακης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα.

Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το εμβόλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία με επιστολή στην οποία θα ζητούν την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca και των άλλων εταιρειών.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ΄όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό, είτε αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει μέχρι τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, η Πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Andrej Babis, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.

Ειδήσεις σήμερα

Χρυσοχοϊδης: Ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στην αγορά

Σύψας - κορωνοϊός: Δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος

Γεωργιάδης - λιανεμπόριο: Στους τζίρους είμαι βέβαιος ότι θα πάμε καλά