Πολιτική

Άγρια κόντρα στη Βουλή για τα «πόθεν έσχες» υπουργών

image.jpg

Έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, με αφορμή τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» στελεχών της κυβέρνησης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, να τονίζει ότι έχουν, ήδη, δοθεί πλήρεις εξηγήσεις και να ζητά να σταματήσει η «λάσπη».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει πάρει με το μέρος του τον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, ενώ έγινε εξουσία στηριζόμενο στα μικρομεσαία στρώματα, στη συνέχεια μεταλλάχτηκε σε διαπλεκόμενο κόμμα. «Εσείς σήμερα είστε απολειφάδι του διαπλεκόμενου ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε ο κ. Συρμαλένιος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρήστο Μαντά: «Μα πόσα εκατομμύρια έχετε εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά και δεν ξέρετε πού τα βάζετε; Αυτή δεν είναι κυβερνώσα Αριστερά. Είναι Αριστερά των εκατομμυρίων».

«Δεν μπορεί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρονται με ποταπό τρόπο σε ανθρώπους και κόμματα που το έχουν παλέψει την περίοδο της κρίσης, η οποία δεν έχει αγγίξει κάποια μέλη της κυβέρνησης, όπως δείχνουν τα πόσχεν έσχες τους», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράμμισε ότι «έχουν, ήδη, δοθεί πλήρης εξηγήσεις και ερμηνείες για το θέμα των πόθεν έσχες». «Δεν χρειάζεται να επαναφέρουμε πράγματα που θα λυθούν και θα απαντηθούν με θεσμικό τρόπο. Η λάσπη πρέπει να σταματήσει εδώ», επεσήμανε ο κ. Μαντάς.

 «Να είστε περισσότερο προσεκτικοί γιατί ούτε ηθικά άμεμπτοι είστε, ούτε αθώες περιστερές», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Πολιτική

Επαγγελματίες Οδηγοί: Το θέμα του Ράδιο Κρήτη στη Βουλή από τον Σ. Βαρδάκη

Σωκράτης Βαρδάκης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την προστασία του εργασιακού καθεστώτος των Επαγγελματιών Οδηγών που παρέχουν εργασία σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. παράλληλα με την απασχόλησή τους στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Πρόκειται για θέμα το οποίο έχει αναδείξει το Ράδιο Κρήτη μετά από βροχή καταγγελιών από οδηγούς. 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει τη δυνατότητα εργασίας των πολιτών της σε διάφορες χώρες – μέλη της, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια και ενοποιώντας μέχρι ένα βαθμό το ασφαλιστικό καθεστώς.

Ωστόσο, οι οικονομικές ανισότητες που επικρατούν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. «ανοίγουν παράθυρο» σε εργοδότες, οι οποίοι αναζητώντας χαμηλό λειτουργικό κόστος για την επιχείρησή τους, μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες που το μισθολογικό κόστος είναι ιδιαιτέρως χαμηλό.

Η Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να θεσπίσει κανόνες, εξέδωσε Ευρωπαϊκό Κανονισμό, με σκοπό τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, όπου συγκεκριμένα ρυθμίζεται η περίπτωση της δραστηριότητας σε δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος, εφόσον δεν ασκεί ουσιώδες μέρος της δραστηριότητας στο κράτος - μέλος κατοικίας, υπάγεται στη νομοθεσία του κράτους - μέλους στο οποίο βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε.

Πολλές επιχειρήσεις, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ασφαλίζοντας το προσωπικό τους σε χώρες με χαμηλό μισθολογικό κόστος, ενώ αυτοί παρέχουν εργασία και διαβιούν στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας έτσι –με δόλια μέθοδο- χαμηλό μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν εκδοθεί, δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας μας, να ελέγχουν τις επιχειρήσεις αυτές, όχι μόνο ως προς το τυπικό μέρος της ασφάλισης, αλλά και ως προς το ουσιαστικό, με στόχο να αποκαλύψουν, αν η ασφάλιση του προσωπικού αυτού γίνεται με δόλο σε χώρες με χαμηλούς μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Να σημειωθεί ότι πέραν του συμφέροντος της επιχείρησης, για χαμηλότερο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, ο εργαζόμενος ζημιώνεται ως προς τις παροχές που λαμβάνει από τη χώρα που τελικώς ασφαλίζεται, καθώς οι χαμηλότερες εισφορές που καταβάλλει τον οδηγούν σε ελλιπείς παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – που σημειωτέον παρέχονται από τη χώρα που ασφαλίζονται- αλλά και από χαμηλή σύνταξη.

Επιπλέον, η Ελλάδα ζημιώνεται από τις επιχειρήσεις που, για τον εργαζόμενο φαινομενικά, πληρώνουν κανονικό μισθό, ενώ στην ουσία δεν εμφανίζουν καθόλου εισόδημα, γεγονός που για τη φορολογική διοίκηση σημαίνει μηδενική καταβολή φόρου.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ερώτησης που κατατέθηκε: 

Οι εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς ασφάλισης ζημιώνονται ως προς τις παροχές που λαμβάνουν, τελικά δε μπορούν να κάνουν χρήση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας μας, καθώς ασφαλίζονται σε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε., ενώ το πραγματικό γεγονός είναι ότι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΦΚΑ, ΣΕΠΕ) έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με την Κυβέρνηση της Ν.Δ. να σχεδιάζει, κάθε άλλο παρά την ενίσχυσή τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό:

Με ποιους τρόπους θα ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να εντείνουν τους ουσιαστικούς ελέγχους, όπως οι Κανονισμοί της Ε.Ε. το επιβάλλουν

Αν προτίθεται να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να προστατευτούν εργασιακά, οι επαγγελματίες οδηγοί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και παρέχουν τις υπηρεσίες τους κυρίως στη χώρα μας και για λογαριασμό του ίδιου εργοδότη και σε διάφορες άλλες χώρες της Ε.Ε.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων: Παράταση στα συστήματα ποιότητας

«Παγώνει» η υποχρέωση για το 30% ηλεκτρονικών συναλλαγών

Κρήτη: Πυκνώνουν οι τηλεφωνικές απάτες - Τι δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι