Πολιτική

Οικονομία

Τσακαλώτος: Το πολυνομοσχέδιο περιέχει όσα είχαμε συμφωνήσει

Τσακαλωτος

Περί τα 48 είναι συνολικά τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει η συμφωνία με τους δανειστές, ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε την εκτίμηση ότι η ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι μικρότερη από εκείνη που είχε αρχικά υπολογισθεί. Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό είπε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τους νόμους του 2010 και του 2012.

«Το πολυνομοσχέδιο είναι τα πράγματα τα οποία έχουμε συμφωνήσει» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει περιλάβει σε αυτό ζητήματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

«Το νομοσχέδιο» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, δεν περιέχει και τα 48 προαπαιτούμενα της συμφωνίας, αλλά περιλαμβάνει τα 12 έως 15, που η ψήφισή τους είναι αναγκαία προκειμένου να απελευθερωθούν τα 2 δισ. της δόσης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων.

Αναφερόμενος στη δημιουργία ενός ενιαίου λογαριασμού για τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη διαχείριση, όπως να επιτύχει υψηλότερα επιτόκια και καλύτερες οικονομίες κλίμακος και όχι να εμποδιστούν οι Δήμοι ή άλλοι οργανισμοί να εκταμιεύσουν χρήματα τα οποία έχουν ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο στάδιο της πληρωμής, υποστήριξε ότι στόχος είναι να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές και να αποκτήσουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα οι οικονομικές υπηρεσίες και σημείωσε ότι παραμένουν όλοι οι προληπτικού έλεγχοι. «Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι διαφορετικά θα έχουμε περισσότερους νόμους. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό ανάμεσα στους κανόνες και τον έλεγχο από τη μια και τον επαγγελματισμό των υπαλλήλων της Διοίκησης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να διατυπώνουν κρίση και να λαμβάνουν αποφάσεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους η ύφεση θα είναι μικρότερη από εκείνη που υπολογίστηκε κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, και απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το πρόγραμμα είναι υφεσιακό, λέγοντας ότι δε μπορεί να κριθεί παρά μόνο στο σύνολό του και αυτό θα φανεί με την ολοκλήρωσή του.

«Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα είναι πράγματι δύσκολο να πιάσεις όλη τη φορδιαφυγή», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την τοποθέτηση που είχε κάνει νωρίτερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος.

Ανάμεσα όμως στους τραπεζίτες και τους πολύ φτωχούς υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα και κοινωνικές κατηγορίες από τις οποίες μπορείς να δημιουργήσεις έσοδα. Ένας γιατρός στην Ελλάδα μπορεί να βγάζει 1 εκατ. ευρώ, και να δηλώνει 20.000. Στις ΗΠΑ μπορεί να βγάζει 1,5 εκατ. και να δηλώνει 800.000 φοβούμενος τον εντοπισμό του από τις διασταυρώσεις.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι αφορούν θέματα εφαρμογής των νόμων του 2010 και του 2012, τους οποίους δεν εισηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να «δείξουν ταπεινότητα και να είναι φειδωλοί στην κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση».

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί θεσμοί δεν ανταποκρίνονται στην ουσία των προβλημάτων.

«Η σωστή απάντηση στα προβλήματα της φαρμακοβιομηχανίας δεν μπορεί να είναι μια πολιτική των τιμών, αλλά μια νέα βιομηχανική πολιτική που πρέπει να συζητήσει σοβαρά η Βουλή» είπε.

«Δεν βοηθάει τον φτωχό που μένει άνεργος στα 57 ή στα 58 χρόνια το ότι κόβουμε τις πρόωρες συντάξεις. Αλλά αυτό είναι θέμα μιας πολιτικής για την ανεργία, να ξέρουμε πιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε με ποια εργαλεία θα το υπηρετήσουμε», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και της διαπραγμάτευσης για το θέμα του χρέους όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν και να συζητηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πολιτική

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στο Ηράκλειο ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης (φώτο/βίντεο)

Νικος Ανδρουλακης

Στο Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου ψήφισε λίγο πριν τις 10 το πρωί ο υποψήφιος για την ηγεσία στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Να ξαναπρωταγωνιστήσουμε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας

«Καλώ τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας να μας τιμήσουν σήμερα με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία μας. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μία ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Είναι καλό για τη δημοκρατίας μας η δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη συνέπειας, ρεαλισμού και προόδου να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας το γεγονός πως επέλεξε την πατρίδα του για να ψηφίσει, ανέφερε πως είναι μεγάλη του τιμή που βρίσκεται εκεί.

«Υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον και πιστεύω πως αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα της παράταξης για την επόμενη ημέρα».

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Ανδρέας Λοβέρδος (βίντεο)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισε ο Παύλος Χρηστίδης (βίντεο)

ΚΙ.ΝΑΛ.: Στις κάλπες σήμερα μέλη και φίλοι του κόμματος για εκλογή νέου Προέδρου

 

ESPA BANNER