Πολιτική

Οικονομία

Συνάντηση Σταθάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές για το χρέος

γιώργος σταθάκης

Πολυπληθής αντιπροσωπία από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τέσσερις εξέχοντες γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και είχε συνάντηση με τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό, Αλέξη Χαρίτση. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν, πέραν του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David Pearce, οι Γερουσιαστές Jeanne Shaheen, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Richard Durbin.

Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα του χρέους, όπου η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που αυτό έχει στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και άρα την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα κάποια συμφωνία ελάφρυνσης του βάρους. Ο Υπουργός περιέγραψε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων η εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να προχωρήσει ομαλά.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο Υπουργός τόνισε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι ευρύτερη. Εκτίμησε, δε, ότι αυτό, σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έγινε στα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, με την κατασκευή και διέλευση αγωγών από ελληνικό έδαφος. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το θέμα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πολιτική

Συρίγος: Μου έκαναν εντύπωση οι ενστάσεις των πρυτάνεων για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Συριγος

Τη συζήτηση με τους πρυτάνεις με θέμα το νέο νομοσχεδίο στην Παιδεία, σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Έγινε μία εκτενής συζήτηση με τους πρυτάνεις, μετά βγήκε μία ανακοίνωση η οποία θεωρώ ότι δεν ανταποκρινόταν απολύτως σε αυτό το οποίο συζητήσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Όπως ανέφερε, «μου έκαναν δύο σημεία εντύπωση, όπως το θέμα της πιθανής μείωσης φοιτητών με την υιοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Διότι στη συζήτηση που είχαμε όλοι συμφωνούσαν γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια στα οποία κάποιος φοιτά με 0,7 στα 20. Και το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι εάν δεχτούμε τις προτάσεις των ίδιων πανεπιστημίων, τότε ο αριθμός των εισακτέων θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% .Δηλαδή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων μεμφόταν μία μικρή μείωση εισακτέων, την ώρα που τα ίδια τα ΑΕΙ προτείνουν μία συντριπτική μείωση των εισακτέων.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό τον προκαλεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής σε σχέση με περιφερειακά πανεπιστήμια και τι θα σημάνει αυτό ως προς τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και τη βιωσιμότητα ορισμένων τμημάτων. Θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας κάποια περιφερειακά τμήματα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Για ηθικούς λόγους θέλουμε να έχουμε τμήματα στο Παν. Αιγαίου και στο Δημοκρίτειο. Για εθνικούς και οικονομικούς λόγους πρέπει να βοηθήσουμε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή περνάει ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της απολιγνιτοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει αυτά τα πανεπιστήμια να βοηθηθούν. Υπάρχουν τρόποι. Είναι μία δύσκολη άσκηση, υπάρχουν διάφορα σχέδια στο υπουργείο για το πως μπορουν να αντιμετωπιστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκπαιδευτές οδήγησης: Απελπιστική η κατάσταση λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν

ΔΕΥΑΗ: Με δάνειο η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΚ – Επί ποδός για να μην "διψάσει" το Ηράκλειο

Γαλλία: Για πρώτη φορά μεταμόσχευση χεριών από το ύψος των ώμων (βίντεο)