Πολιτική

Οικονομία

Μέρκελ: Αν καταστραφεί το €υρώ, θα καταστραφεί κι η Ευρώπη

merkel.jpg

Ούτε στην αποψινή συνάντηση των Βρυξελλών, ούτε κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, θα δεχθεί η γερμανική κυβέρνηση τη σύναψη της πολιτικής συμφωνίας που ζητά η Αθήνα. Αυτό είπε η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Πέμπτη.   
Η γραμμή του Βερολίνου παραμένει σταθερή στο «δόγμα» που αρνείται την πολιτική συμφωνία με την Αθήνα και το οποίο εστιάζει στη «δημοσιονομική πειθαρχία» και στην άτεγκτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έτσι όπως τις αντιλαμβάνονται και τις αξιώνουν οι δανειστές. Αυτό προκύπτει από την ομιλία της Α. Μέρκελ, η οποία είχε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα «μένει ακόμη να διανυθεί ένας πολύ δύσκολος δρόμος», καθώς και ότι η Αθήνα «πρέπει να αντιληφθεί» τη βοήθεια που της δίδεται ως υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις.

«Κάλεσα τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και χαίρομαι για την επίσκεψή του- θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε εκτενώς» είπε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας, όμως: «Κανείς δεν μπορεί να περιμένει μια λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας ήδη σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες ή τη Δευτέρα το βράδυ» (σ.σ. τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο).

«Λύση των προβλημάτων νοείται  μόνο στη βάση αυτών που συμφωνήθηκαν από κοινού στο Eurogroup. Καμία συνάντηση σε στενό κύκλο δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τη συμφωνία του Eurogroup» διεμήνυσε, ανέφερε.

Κατά τη γερμανίδα καγκελάριο, «αν καταστραφεί το ευρώ, θα καταστραφεί και η Ευρώπη» καθώς, όπως είπε, πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα. «Είναι, μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η πιο ισχυρή έκφραση της βούλησής μας να ενώσουμε ειρηνικά τους λαούς της Ευρώπης» κατέληξε. 

Πολιτική

Η ΕΕ δεν θα κάτσει στο τραπέζι της Συνόδου για το Κυπριακό

Κυπριακό Αναστασιάδης

Η ΕΕ θα βρίσκεται στην Γενεύη με αντιπρόσωπο της ο οποίος όμως δεν θα πάρει μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Θα μπορεί να κάνει διμερείς επαφές αλλά δεν θα επιτραπεί να παρευρεθεί ούτε στην έναρξη της διάσκεψης ούτε στο τελικό δείπνο. Αυτό ξεκαθάρισαν πηγές του ΟΗΕ οι οποίες ανέφεραν πως της διάσκεψης θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα λάβουν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (Ν. Αναστασιάδης και Ε. Τατάρ)

Πέραν της ΕΕ στην διάσκεψη δεν θα έχουν ρόλο ούτε οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για την Γενεύη και είναι η πρώτη φορά που μετέχει σε διάσκεψη μακριά από την έδρα του ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο, κάτι που καταδεικνύει την βαρύτητα που αποδίδει στην νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Η 27η Απριλίου θα αναλωθεί σε διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες και στην εναρκτήρια δεξίωση. Η δεύτερη ημέρα θα είναι η ημέρα της διάσκεψης κατά την οποία όλα τα μέρη θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και η Τρίτη ημέρα θα είναι ημέρα επαφών όλων των μερών σε διμερές επίπεδο και θα κλείσει με το τελικό δείπνο.

Στη Γενεύη δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση ουσίας, αλλά όλες οι πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώσει ένα υπάρχει έδαφος για να συγκαλέσει σε μεταγενέστερο στάδιο διάσκεψη για διαπραγμάτευση επίλυσης του κυπριακού σε βάση που θα έχει συμφωνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Να βρεθεί τρόπος να αισθανθούν ασφάλεια οι 2 κοινότητες

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής, με στενοχώρησε