Πολιτική

Κρήτη

Παρέμβαση του Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

lefteris-avgenakis-640x420.jpg

Στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εμπειροτεχνών Ε.Δ.Ε., καθώς και σε προτάσεις στήριξης του κλάδου και αποκατάστασης αδικιών, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη. 

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά που κατέθεσε ο κ. Λ. Αυγενάκης «...η πλειοψηφία των μελών του κλάδου των εμπειροτεχνών Ε.Δ.Ε. γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατασκευή του δημοσίου έργου. Ήταν ο κλάδος που ουσιαστικά έστησε όλες σχεδόν τις υποδομές της χώρας μετά τον εμφύλιο. Δυστυχώς, σήμερα παρόλο που υπάρχουν πολλές και πολύ καλά οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου με πλήθος εργαζομένων, ο κλάδος φυτοζωεί».   

Στην αναφορά επισημαίνεται ότι «... είναι σίγουρο ότι μ’ αυτά τα ύψη φορολογίας θα πρέπει να είναι κάποιος ανόητος, για να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα σήμερα. Και αυτό μέσα σ’ ένα περιβάλλον απόλυτα αρνητικό στην υγιή επιχειρηματικότητα με υπηρεσίες του δημοσίου ευθυνοφοβικές και δυσκίνητες, με τη γραφειοκρατία να ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της ανεκτικότητας. Η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να προέρθει από το δημόσιο τομέα. Είναι μονόδρομος να προέρθει από τον ιδιωτικό, από όποια ιδεολογική ματιά και αν το δούμε αυτό. Γι’ αυτό πρέπει να μπει «φρένο» στις ιδεοληψίες ότι: «ότι ιδιωτικό και διαπλοκή», γιατί ... η διαπλοκή παράγεται συντριπτικά στο δημόσιο τομέα».     

Τέλος, στην αναφορά σημειώνεται μια σειρά αιτημάτων του κλάδου: «...να αλλάξει η τακτική της δημοπράτησης μόνο μεγάλων έργων και να ληφθεί μέριμνα να δημοπρατούνται έργα από τους ΟΤΑ μικρού προϋπολογισμού, στα οποία να μπορεί να μετέχει ισότιμα ο κλάδος μας. ... αύξηση των ορίων προϋπολογισμού ανάληψης έργων από τον κλάδο μας στην ανώτερη τάξη μας στο ίδιο ύψος με το Α1 ή στα 4/5 του με αντίστοιχη αύξηση των προς τα κάτω κατηγοριών. ... την άμεση μετατροπή μας σε Περιφερειακού Μητρώου ... να καταργηθεί οριστικά το ελεεινό φαινόμενο των απ’ ευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών σε όλους τους φορείς του δημοσίου που αναθέτουν έργα ... την εγγραφή αυτοδίκαια και υποχρεωτικά του κλάδου μας στο ΤΣΜΕΔΕ, μια και το Ταμείο ασφαλίζει την ιδιότητα του εργολήπτη, την οποία έχουμε, για να εξαλειφθεί αυτό το «αλαλούμ» που υπάρχει στον κλάδο μας...».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ