Πολιτική

Κρήτη

Χανιά

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων

siriza.png

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, σχετικά με το ζήτημα αντιμετώπισης της διογκούμενης ανεργίας των νέων.

Οι βουλευτές αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας  (ILO) στον οποίο καταδεικνύεται πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Οι βουλευτές μάλιστα σημειώνουν πως τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας των νέων, τείνουν να σταθεροποιηθούν στο 13%. Η Ελλάδα, καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις για το 2014 μαζί με την Ιταλία και τη Σλοβακία.

Με βάση αυτά, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ούτως ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης ώστε να αντιμετωπιστούν από τη μία τα προβλήματα παλαιότερων προγραμμάτων (ασφάλιση, μη καταβολή των χρημάτων σε μηνιαία βάση, δικαίωμα αδειών) και από την άλλη να κινούνται σε κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της ανεργίας ριζικά και σε τι χρονοδιαγράμματα.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση:

Σε πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας  (ILO) καταδεικνύεται πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί. Τα παγκόσμια ποσοστά ανεργίας των νέων, τείνουν να σταθεροποιηθούν στο 13%. Η Ελλάδα, καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις για το 2014 μαζί με την Ιταλία και τη Σλοβακία.

​Συγκεκριμένα, για τις χώρες της Ε.Ε. τα ποσοστά ανεργίας των νέων κατά τα έτη 2012-2014 κυμάνθηκαν μεταξύ του 18% και 16,6%, ενώ, με βάση την ίδια έκθεση, προβλέπεται πως το 2020, το ποσοστό ανεργίας της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας θα μειωθεί, μόλις, κατά 1 με 2 μονάδες, αγγίζοντας περίπου το 15,1%. Παράλληλα, το 2000, το 20,7% των εργαζόμενων νέων στις χώρες του ΟΟΣΑ δούλευαν λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα (σε καθεστώς μερικής απασχόλησης), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2013 αυξήθηκε στο 30,1%.

Το ποσοστό των νέων σε μη εθελοντική μερική απασχόληση αυξήθηκε από 12,2% το 2007, στο 17,1% το 2010 και μειώθηκε μόλις στο 14,8% το 2013. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η τάση της προσωρινής απασχόλησης μεταξύ των νέων τείνει προς μονιμοποίηση.

Τα τελευταία έτη, ο μέσος όρος στις 28 χώρες παρουσίασε άνοδο φτάνοντας στο 43,3% το 2014. Το 2013, ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες, περίπου 169 εκατομμύρια νέοι εργάζονταν μεν, αλλά ζούσαν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, τάση η οποία φαίνεται να έχει αυξητικά χαρακτηριστικά και μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως, από τη μία, οι νέοι στις παραπάνω χώρες βιώνουν την έλλειψη επίσημης εργασιακής και κοινωνικής προστασίας, ενώ, από την άλλη, το επιχείρημα της ανάπτυξης, όταν δεν ακολουθείται από αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες προς όφελος των πληττόμενων, δεν εξασφαλίζει από μόνο του ανάπτυξη για όλους.

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. ενέκρινε μια σχετικώς ανεπαρκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Μόλις 6,4 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2020 που αφορούν 8 εκατομμύρια νέους ανέργους της Ευρώπης.

​Σύμφωνα με την έκθεση του Ο.Α.Ε.Δ για τον Σεπτέμβρη του 2015, φαίνεται η ανεργία στους έως 29 να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ έχει αρχίσει να μετακινείται στους άνω των 30  αποδεικνύοντας μας πως οι πολιτικές ανακύκλωσης της ανεργίας  δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το παγώνουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι αυτό να επανέλθει ακόμα πιο διογκωμένο στην επιφάνεια. Βάσει της ΕΛ.ΣΤΑΤ το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 25-29 ετών φτάνει στο 35,7%.

Οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα επωμίζονται το μεγαλύτερο κομμάτι της κρίσης. Η πιο παραγωγική ομάδα αδυνατεί να παράγει, να σχεδιάσει το μέλλον της, να αποτελέσει κομμάτι αυτής της χώρας.

Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι και οι νέες να κινούνται στα όρια της φτώχειας, να ζουν εξαρτώμενοι από το συγγενικό τους περιβάλλον, βρίσκοντας διέξοδο μόνο στη μετανάστευση με αποτέλεσμα το φαινόμενο braindrain ή αλλιώς φυγή μυαλών να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1 Τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;
2 Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός των Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης και αντιστοίχως των προγραμμάτων ώστε να αντιμετωπιστούν από τη μία τα προβλήματα παλαιότερων προγραμμάτων (ασφάλιση, μη καταβολή των χρημάτων σε μηνιαία βάση, δικαίωμα αδειών) και από την άλλη να κινούνται σε κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της ανεργίας ριζικά σε βάθος χρόνου;
3 Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου και με δεδομένο ότι κατά την εκτέλεση των προηγούμενων προγραμμάτων απασχόλησης/κατάρτισης παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και ορισμένα από τα προγράμματα βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ομαλή ολοκλήρωσή των προηγούμενων και για την ομαλή υλοποίηση των νέων προγραμμάτων;
 

Κρήτη

Κρήτη: Δύο νεκροί στην άσφαλτο σε τροχαίο με καραμπόλα οχημάτων

τροχαίο βράδυ

Δεν έχουν τελειωμό τα τροχαία στην Κρήτη σήμερα και μάλιστα με μηχανές, νεκρό και τραυματίες.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Κυριακής στο Δαράτσο Χανίων σε καραμπόλα 4-5 οχημάτων έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους ενώ υπάρχουν και 5 τραυματίες, μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 7 μηνών.

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στον κόμβο Γαλατά προς Χανιά και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω του τροχαίου.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους τα οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα οχήματα επιβάτες.

Προανάκριση για αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Κρήτη: Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στον Άγιο Νικόλαο για προστασία του "Nautical Geo"(φωτό)

 

ESPA BANNER