Πολιτική

Ηράκλειο

Ο Σπύρος Δανέλλης για τον τρόπο διαχείρισης των διαθεσίμων του ΤΧΣ

Δανελλης

Οι βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού κύριοι Χάρης Θεοχάρης και Σπύρος Δανέλλης κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πρόσφατα εισαχθείσα διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 4340/2015, με την οποία δίνεται αναδρομικά (από 17.03.2015) η δυνατότητα στο ΤΧΣ να τοποθετεί ως και το 90% των διαθεσίμων του σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την επένδυσή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παράγραφος 11(ζ) του Ν.2469/1997 (Α’ 38).

Πρόκειται για το λογαριασμό, στον οποίο μεταφέρθηκαν με ανάλογες αναδρομικές διατάξεις (με έναρξη ισχύος επίσης την 17.03.2015) του Ν.4323/2015, για τη κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Η αναδρομική ισχύς που συμπίπτει με την αναδρομικότητα και προηγούμενης ΠΝΠ που αναφέρεται στο συγκεκριμένο λογαριασμό, ο οποίος επενδύει σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και η ισχύς της διάταξης ως τη 31.12.2015 προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πως χρησιμοποιήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΧΣ το τελευταίο 6μηνο και για τη νομιμότητα των συγκεκριμένων τοποθετήσεων τη χρονική στιγμή της υλοποίησής τους. Γεννούνται επίσης εύλογα ερωτηματικά για το ποια ανάγκη πραγματικά κάλυψε η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 3 του Ν. 3864/2010 όπως αντικαταστάθηκε κατά το άρθρο 1 παράγραφο 2 του Ν. 4340/2015 «η περιουσία του Ταμείου (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) δύναται να επενδύεται μόνο σε καταθέσεις της Παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου (δηλαδή σε ειδικό έντοκο λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος), απαγορευομένης οποιασδήποτε άλλης μορφής επένδυσης». Εν συνεχεία η διάταξη αναφέρει πως «κατά παρέκκλιση των ανωτέρω τα διαθέσιμα του Ταμείου τοποθετούνται μέχρι 31.12.2015 σε ποσοστό 10% στον καταθετικό λογαριασμό της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και σε ποσοστό 90% σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την επένδυσή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παράγραφος 11(ζ) του Ν.2469/1997 (Α’ 38) οι οποίες έχουν εφαρμογή και στο Ταμείο. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει από 17.03.2015».

Η αναδρομική ισχύς (από 17.03.2015) της δυνατότητας τοποθέτησης των διαθεσίμων του Ταμείου σε ποσοστό 90% στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου και θα επενδύονται σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου και η ισχύς της διάταξης ως τις 31.12.2015 προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των διαθεσίμων του Ταμείου το τελευταίο 6μηνο. Με ανάλογες αναδρομικές διατάξεις με έναρξη ισχύος επίσης την 17.03.2015 ο Ν.4323/2015 με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση, καθιστούσε υποχρεωτική για τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης την κατάθεση των ταμειακών τους διαθεσίμων και τη μεταφορά των προθεσμιακών τους καταθέσεων στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:

Που έχουν επενδυθεί τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την 17.03.2015 και ύστερα; Βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου έγιναν οι επενδυτικές τοποθετήσεις κατά το χρόνο υλοποίησής τους;

Για ποιο λόγο η δυνατότητα τοποθέτησης των διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό την επένδυσή τους δίνεται για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Ποια η ανάγκη που πραγματικά έρχεται να καλύψει η εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη;

 

Πολιτική

Οικονόμου: Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

μητσοτάκης ερντογάν

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στον απόηχο των μηνυμάτων του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν αποκλείεται συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν»

Σχολιάζοντας τα μηνύματα προς την Τουρκία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη από το βήμα του ΟΗΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε:

«Η Τουρκία είναι απολύτως προβλέψιμη στις κινήσεις της. Και όταν οι επιδιώξεις της στη διεθνή σκηνή φαίνεται να της βγαίνουν, αλλά και όταν φαίνεται να μην της βγαίνουν. Το ζήτημα δεν είναι το τι σχεδιάζει και τι κάνει η Τουρκία, το ζήτημα είναι πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προετοιμασμένη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Και αν κάτι μας δίδαξε η περυσινή ιστορία είναι ότι καταφέραμε (…) να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Καθαρές οι διαφορές μας με την Τουρκία

Ο κ. Οικονόμου, τόνισε πως «είμαστε πολύ καθαροί με την Τουρκία αναφορικά με τις διαφορές μας. Έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η δική μας πολιτική είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο». Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς.». Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, τα προγράμματα των δύο ηγετών δεν συνέπεσαν, δεν υπήρχε σχεδιασμός για μια συνάντηση, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ο πρωθυπουργός έφτασε στις ΗΠΑ την Τετάρτη το βράδυ, ενώ ο κ. Ερντογάν ήδη είχε φύγει», εξήγησε.

Σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, επεσήμανε πως «η ελληνική διπλωματία αν κάτι κατέστησε σαφές είναι ότι ο σεβασμός στη νομιμότητα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά θέμα σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας απέναντι στη διεθνή κοινότητα. Όταν έχεις απέναντί σου έναν γείτονα που έχει αναθεωρητική προσέγγιση, προκαλείται μια νευρικότητα που έχει αντανάκλαση στην περιοχή. Η χώρα έχει τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Η άποψη μας είναι σαφής: Είμαστε στον 21ο αιώνα και τα κράτη έχουν ένα δρόμο για λύση των ζητημάτων: Το διεθνές δίκαιο».

Για την πανδημία

Σε σχέση με την έξαρση του κορωνοϊού, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για οριζόντια μέτρα.

«Όμως παρακολουθούμε τα μεγέθη της πανδημίας. Διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε την επέλαση του κοροναϊού, συνεχίζονται οι προσπάθειες εμβολιασμού. Το ΕΣΥ ενισχύθηκε και θα συνεχίσει να ενισχύεται. (…) Κάθε μέρα παρακολουθούμε, έχοντας τη βούληση να συνεχίσουμε έτσι και δεν θέλουμε να κλείσουμε την οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει όχι μόνο την επιχειρηματική διάσταση, αλλά τη ζωή. Και το καλοκαίρι και το προηγούμενο διάστημα εάν χρειαστεί λαμβάνουμε μέτρα εάν χτυπήσει κόκκινο κάποιο μέγεθος της πανδημίας. Η επιδίωξη μας είναι να μην πάμε προς τα εκεί (σ.σ. προς οριζόντια μέτρα)».

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί (σ.σ. για ένα lockdown)», σχολίασε για την επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στενά. «Το σημαντικότερο είναι να επενδύουμε στο πως θα αξιοποιήσουμε τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να μη φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα», είπε.

Για τα σχολεία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τα κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «το 50%+1% έγινε φέτος γιατί στην πλειοψηφία τους οι γονείς έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε επίσης έναν πυκνό διαγνωστικό έλεγχο, όταν παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη, έχουμε αλλεπάλληλες διαδικασίες ελέγχου στα παιδιά». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία διασποράς στα σχολεία, αλλά «τα αντανακλαστικά ειδικών και υπουργείου Παιδείας είναι ενεργοποιημένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης - Νέα Υόρκη: Το οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα των επαφών του

ΜέΡΑ25: Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και να κοινωνικοποιηθεί η ΔΕΗ

ESPA BANNER