Πολιτική

Κόσμος

Το φιλοκουρδικό HDP υπό πίεση μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία

hdp,

Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών και της τουρκικής κυβέρνησης, το φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, το HDP, πραγματοποιεί μία διακριτική προεκλογική εκστρατεία λίγες ημέρες πριν από τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Εδώ και πέντε μήνες, ο χαρισματικός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, απηύθυνε ομιλίες σε συγκεντρώσεις χιλιάδων υποστηρικτών.

Την περασμένη Κυριακή όμως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς έπρεπε να ασκεστεί σε ένα τσάι με μία χούφτα εργατών τα ξημερώματα σε ένα εργοτάξιο, ένα κολατσιό με λίγους φοιτητές το μεσημέρι, στη συνέχεια μία ομιλία μπροστά σε λίγες εκατοντάδες συγκεντρωμένους σε μία κακοφωτισμένη αίθουσα στην Kωνσταντινούπολη.

"Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για το κόμμα μας, είμαστε αντιμέτωποι με την κυβέρνηση και το Ισλαμικό Κράτος", εξηγεί ο 67χρονος Εμίν Εργκίν. "Είμαι Kούρδος και έχω ζήσει δικτατορίες, αλλά για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν αισθάνομαι ασφαλής πηγαίνοντας σε μία συγκέντρωση".

Μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά συγκέντρωσης του HDP στις 5 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ, και προπαντός μετά την πολυαίμακτη επίθεση της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα πριν από την έναρξη μίας πορείας για την ειρήνη, το κόμμα ματαίωσε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, αντικαθιστώντας τις με συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με την λήψη μέτρων ασφαλείας.

Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, ο συνήθως μετριοπαθής Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν κρατά πια τα λόγια του. Κατηγορεί την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση ότι παραμέλησε σκοπίμως τα μέτρα ασφαλείας στη συγκέντρωση στην τουρκική πρωτεύουσα και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ηγείται "ενός Κράτους κατά συρροήν δολοφόνου".

 Εξασφαλίζοντας το 13% των ψήφων και 80 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο, το κίνημα του Ντεμιρτάς έβαλε τέλος στην παντοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, στερώντας του την απόλυτη πλειοψηφία.

"Ο Ερντογάν εννοεί την πολιτική ως προσωπική εξουσία. Θεωρεί τον εαυτό του θρησκευτικό ηγέτη ενός χαλιφάτου", δήλωσε την Κυριακή ο Ντεμιρτάς.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσάπτει στο HDP συνεργασία με το PKK.

Μετά την επίθεση στο Σουρούτς στο τέλος Ιουλίου, η οποία αποδόθηκε στους τζιχαντιστές, και τον θάνατο 34 νεαρών κούρδων ακτιβιστών, το PKK επανέλαβε τις επιθέσεις του εναντίον του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας, συμβόλων ενός κράτους που παραμελεί σκοπίμως την ασφάλεια του κουρδικού πληθυσμού.

Και ακόμη και αν ο Ντεμιρτάς επαναλαμβάνει ότι το HDP δεν είναι η "πολιτική βιτρίνα" του PKK, η αναζωπύρωση της κουρδικής σύγκρουσης δυσχέρανε τη θέση του. Ακόμη περισσότερο που οι κούρδοι αντάρτες κήρυξαν εκεχειρία μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να μην "ενοχλήσουν" την προεκλογική του εκστρατεία.

" 'Προδότες της πατρίδας', 'Εχθροί του Έθνους'. Το βλέπετε ότι η εξουσία δεν μας αντιμετωπίζει ποτέ ως πολιτικούς αντιπάλους. Έχουν ωθήσει την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου, μέχρι του σημείου που οι άνθρωποι αλληλομισιούνται", λέει ο Ντεμιρτάς.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, το HDP ελπίζει ότι θα επιβεβαιώσει την εκλογική του επίδοση του Ιουνίου, ακόμη και θα την βελτιώσει. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν το 12% έως 14% της πρόθεσης ψήφου.

Με την ώθηση που του δίνει η ηγεσία του Ντεμιρτάς, το κόμμα διεύρυνε τη βάση του πέραν της υπεράσπισης της κουρδικής υπόθεσης και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο αριστερό κίνημα που υπερασπίζεται όλες τις μειονότητες και εμφανίζεται ως "η μόνη αληθινή εναλλακτική" στο AKP.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

Λιανεμπόριο - Παπαθανάσης: Επιστροφή στο click away εάν υπάρξει συνωστισμός

Νίκος Παπαθανάσης

«Στο τέλος της πανδημίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα προκύψουν οι κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω με μέτρα ενίσχυσης», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Αναφορικά με την εστίαση επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής ενώ διευκρίνισε ότι εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στο πλαίσιο των μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς και εξήγησε ότι θα χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εμπορικά η εν λόγω περιοχή και θα ισχύει σε αυτήν πλέον υποχρεωτικά η μέθοδος του click away, που θα ισχύει από την Δευτέρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.

Σε ό,τι αφορά στο κυνήγι και το ψάρεμα, είπε ότι όπως είχαν επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο την προηγούμενη φορά, κάτι ανάλογο αναμένεται κι αυτήν την φορά από τους ειδικούς.

Με ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

«Χωρίς χρονικό περιορισμό θα γίνονται οι επισκέψεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπου οι πελάτες πηγαίνουν με ραντεβού», είπε ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνοντας ότι στα εν λόγω καταστήματα ο πελάτης θα μπορεί να μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών για την οποία έχει μεταβεί σε αυτά, πάντοτε με την αποστολή του σχετικού sms.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, αναφορικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς από την Δευτέρα, ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών αφορά τις επισκέψεις σε καταστήματα για αγορές, αναφέροντας ότι στόχος είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων της αγοράς και των καταναλωτών και τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον μέγιστο αριθμό των επιβατών ανά ταξί, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου προβλέπεται μειωμένος αριθμός επιβατών, «αρκεί όλοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες».
Αναφορικά με την αύξηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση από τα 300 στα 500 ευρώ, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι:

«Η Πολιτεία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αύξηση του προστίμου θα ανασταλεί για λίγες ημέρες».

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Λαϊκές Αγορές: Τι αλλάζει από Δευτέρα – Ποια είδη επανέρχονται 

Κορωνοϊός - Κύπρος: Πάνω από 4.000 εμβολιασμοί την εβδομάδα που πέρασε

Επιμελητήριο Χανίων: Όποιος ψωνίζει στις Φετινές Εκπτώσεις βοηθά τις επιχειρήσεις