Πολιτική

Κόσμος

Πιέσεις Ομπάμα για επίτευξη συμφωνίας

ompama.jpg

Παρέμβαση λίγο πριν την έναρξη της τετραμερούς (Μέρκελ, Ολαντ, Τσίπρας, Γιούγκερ) στις Βρυξέλλες προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις πλευρές την ύστατη στιγμή για μια τελική συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δυο διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με Μέρκελ-Τσίπρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου,Τζος Ερνεστ, «όλα τα μέρη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συλλογικό και αμοιβαίο τους συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο είναι να συμφωνήσουν σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που βάζει πίσω την Ελλάδα σε δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους. Εδώ βρίσκεται η λύση».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την κατάσταση, καθώς και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και όχι την συγκεκριμένη πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Από την μεριά του ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το ελληνικό πρόβλημα είπε : «Δυστυχώς, δεν είναι θέμα της λιτότητας και μόνο. Αυτό που θα απαιτηθεί, είπε, είναι όλες οι πλευρές να καθορίσουν ένα καλύτερο συνδυασμό από αυτά τα πράγματα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια λύση. Επίσης δεν είναι επιλογή η χαλάρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων. Θα απαιτήσει ένα μείγμα, ένα συνδυασμό που θα πρέπει να καθοριστεί»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου το ότι είναι εύκολο να διατυπώσεις μία λύση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να συμφωνήσεις σε μία λύση. «Κατ’ ακρίβεια είναι περίπλοκο», τόνισε και πρόσθεσε: «Αλλά κατ’ ακρίβεια μας ενθαρρύνει το γεγονός που ο καθένας που κάθεται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει ότι στο συλλογικό τους συμφέρον να επιλυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και χαρακτήρισε καλό το ότι συναντιούνται οι ηγέτες αυτή την ώρα. «Είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε συμφωνία», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ. η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε τοποθέτηση της για το ελληνικό ζήτημα ανέφερε σχετικά : «Θέλω απόφαση για την Ελλάδα με τη χώρα στην ευρωζώνη, η παραμονή της είναι αναγκαία. H εξεύρεση λύσης είναι επιτακτική»

Η κ. Κλίντον προέτρεψε την Ευρώπη να βοηθήσει τη χώρα μας ώστε να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα. «Η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί τραγωδία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: real.gr

Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Το ιδιαίτερο μήνυμα για την Ημέρα της Ευρώπης

σακελλαροπουλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παραβρέθηκε στην τελετή έπαρσης των σημαιών της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού για την ημέρα της Ενωμένης Ευρώπης και της συμπλήρωσης 40 ετών από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε και στη συνέχεια παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών για τον εορτασμό της Ημέρας Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η κυρία Σακελλαρόπουλου τόνισε ότι για την πατρίδα μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος ευημερίας και ασφάλειας, και σημείωσε ότι στις προκλήσεις της εποχής μας, την πανδημία, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει με ενότητα και αλληλεγγύη.

Ειδικότερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Εορτάζουμε σήμερα τη νίκη των συμμάχων και τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945. Ευλαβικά τιμάμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς να είμαστε ελεύθεροι.

Μόλις 5 χρόνια μετά, στις 9 Μαΐου του 1950, φωτισμένοι Ευρωπαίοι έθεσαν τις βάσεις για την ειρήνη και την πρόοδο των λαών της Ευρώπης. Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη Διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν και 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Για την πατρίδα μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χώρος ευημερίας και ασφάλειας. Μετέχουμε στις αξίες της, στον κοινό ευρωπαϊκό μας βίο και πολιτισμό. Είμαστε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας και έχουμε υψηλές προσδοκίες για το μέλλον.

Στις προκλήσεις της εποχής μας, την πανδημία, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει με ενότητα και αλληλεγγύη».

ειδησεις σημερα 

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μπήκε μπροστά στην ΠτΔ για να μην την..."καταπλακώσει" η ελληνική σημαία

Ανάρτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την Ημέρα της Ευρώπης