Παραπολιτικά

Γιατί θυμάται την Κρήτη και κλαίει ο Βασίλης Λεβέντης;

βασίλης λεβέντης

Τα καλύτερα για την Κρήτη είπε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και στον Κώστα Συλιγάρδο οι Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
Αφού αναφέρθηκε στα πολιτικά λέγοντας ότι δεν θα γίνει "δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ", αφού επανέλαβε το αίτημά του για δημιουργία Οικουμενικής Κυβέρνησης, αφού σχολίασε σκωπτικά το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και αφού τόνισε ότι ο πρωθυπουργός φοβάται ότι 11 βουλευτές του θα καταψηφίσουν το ασφαλιστικό, ο κ. Λεβέντης είπε ότι αγαπά ιδιαίτερα την Κρήτη, γιατί κάθε φορά που φέρνει στο μυαλό του νησί, σκέφτεται τον Ελευθέριο Βενιζέλο...

Κρήτη

Ήξερες το πανέμορφο φαράγγι της Σητείας;

Η γέφυρα του Λαχανά - Φαράγγι του Ρίχτη (φωτογραφία Δρακάκης Γιάννης)

Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στο Νομό Λασιθίου, στην βόρεια πλευρά, ανάμεσα στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία. Ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη, ανατολικά από το χωριό Καλαβρό. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου και εξόδου είναι περίπου 350 μέτρα. Ο Ρίχτης έχει νερό όλες τις εποχές, ενώ σε ένα σημείο του δημιουργεί καταρράκτη ύψους 20 μέτρων!

Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κανείς σε τρεις με τέσσερις ώρες με τα πόδια, ανάλογα το ρυθμό. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά, όπου κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών (Ελλάδας –Τουρκίας) λέγεται ότι οι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κατέβουν στη Σητεία για να φύγουν για την Τουρκία. 

 

Η διαδρομή συνεχίζεται σε ένα κατάφυτο τοπίο μέσα στο ποτάμι, που αποτελεί μια όαση δροσιάς στην Ανατολική Κρήτη. Τα πλατάνια, οι πικροδάφνες και οι φασκομηλιές είναι αμέτρητα, και οι μυρωδιές από τα αρωματικά φυτά εναλλάσσονται συνέχεια. Εντυπωσιακή επίσης παρουσία – αποτύπωμα του παρελθόντος – είναι οι παλιοί νερόμυλοι που συναντά ο επισκέπτης στο διάβα του.

 

 

Τα ερείπια των δυο νερόμυλων βρίσκονται περίπου στα μέσα του φαραγγιού. Μάλιστα το ζουρίδιο (το μέρος που είναι φτερωτή και πέφτει με δύναμη νερό από το πηγάδι του μύλου) βρίσκετε σε άριστη κατάσταση.

Το αποκορύφωμα όμως όλων είναι ο πανέμορφος καταρράκτης του Ρίχτη, που σχηματίζει μια υπέροχη λιμνούλα στη βάση του και δίνει το όνομά του σε όλο το φαράγγι. Η λέξη ρίχτης σημαίνει «καταρράκτης» στο Κρητικό ιδίωμα και απαντάται σε πολλά τοπωνύμια της Κρήτης. 

 

Μια ξύλινη μεγάλη σκάλα οδηγεί στον καταρράκτη κάτω από την πυκνή σκιά μεγάλων πλάτανων.

 

Ο καταρράκτης γλύφει τους βράχους σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά. Ο καταρράκτης έχει νερό ακόμη και το καλοκαίρι και μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του στη λιμνούλα του. Τι καλύτερο λοιπόν από κολύμπι σε ένα τέτοιο μέρος.

 

Μάλιστα κατά την έξοδο από το φαράγγι, υπάρχει η βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη με ένα μικρό δασύλλιο με αλμυρίκια, πέτρινα καθίσματα, τραπέζια, αλλά και μια πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό. 

 

Η πρόσβαση στο Φαράγγι

Συνήθως οι επισκέπτες αφήνουν το αυτοκίνητο στον κεντρικό δρόμο στα Έξω Μουλιανά. Μπορείτε να κερδίσετε έως και μισή ώρα πορείας αν από εκεί κατηφορίσετε και παρκάρετε στη γέφυρα του Λαχανά. Από εκεί η πορεία ως τον καταρράκτη διαρκεί περίπου 1.30-2:00 ώρες. Αν πάλι θέλετε ακόμη λιγότερο χρόνο, μπορείτε να οδηγήσετε το στενό τσιμεντόδρομο ως την παραλία του Ρίχτη και από εκεί να περπατήσετε περίπου μισή ώρα ανάποδα το ποτάμι ως τον καταρράκτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήξερες ότι τα Ανώγεια έχουν παραλία;

Ήξερες ότι υπάρχει Φαράγγι των Νεκρών στην Κρήτη;

Ήξερες ότι υπάρχουν αόρατοι ασκητές στο Αγιοφάραγγο;