Οικονομία

Τι αλλάζει στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Όλη η εγκύκλιος

resizer.jpg

Οι αλλαγές που επέρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων περιγράφονται στην αναλυτική εγκύκλιο που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Στις 15 Οκτωβρίου θα φανεί στους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων η επιβάρυνση από την αύξηση του επιτοκίου.

Η επιβάρυνση αφορά σε όλους όσους χρωστούν περισσότερα από 5000 ευρώ καθώς το επιτόκιο θα αναπροσαρμοστεί σε 5,05% από 3% που είναι σήμερα.

Το μηδενικό επιτόκιο θα διατηρήσουν μόνο όσοι χρωστούν κάτω από 5000 ευρώ και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Δεν περιλαμβάνει οδηγίες για τις μεταβολές που επέρχονται στη ρύθμιση με το πολυνομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη κατατεθεί από χθες στη Βουλή. Γι’ αυτό, η εγκύκλιος μιλάει για πρόσθετη υποχρέωση να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές εντός τριμήνου.

Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το τρίμηνο θα περιοριστεί στον μήνα και όποιος δεν εξοφλεί τις τρέχουσες οφειλές του μέσα σε 30 ημέρες θα χάνει τη ρύθμιση.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην εγκύκλιο δεν υπάρχει αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η εφορία θα αποφασίζει τον περιορισμό στον αριθμό των δόσεων. 
 

document.pdf, by chara

Οικονομία

Ηλεκτροκίνηση: Η ΕΕ ενισχύει τις επιχειρήσεις που φτιάχνουν μπαταρίες

ηλεκτροκίνηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σχέδιο ενίσχυσης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών ηλεκτροκίνητων με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση του προϊόντων με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Αλλωστε, έως το 2025 οι εταιρείες μπαταριών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να τροφοδοτούν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, υπεύθυνος για τον στρατηγικό προγραμματισμό στον συγκεκριμένο τομέα. Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιδοτήσεις 2,9 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολάρια) είναι το δεύτερο κονδύλι, μετά τα 3,2 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν το 2019 από επτά χώρες.

Το τελευταίο πρόγραμμα «European Battery Innovation», το οποίο θα διαρκέσει έως το 2028, απευθύνεται σε 42 εταιρείες από 12 κράτη μέλη της ΕΕ, καλύπτοντας τις πρώτες ύλες που προέρχονται από ανακύκλωση, νεοσύστατες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς φορείς. Στις 42 εταιρείες έχουν συμπεριληφθεί η BMW και η Tesla, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τις χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σουηδία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το άνοιγμα της δραστηριότητας πιθανόν να προσελκύσει επιπλέον 9 δις ευρώ από ιδιωτικές επενδύσεις.

Κύριο μέλημα του έργου είναι να καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα της μπαταρίας από την εξόρυξη πρώτων υλών, το σχεδιασμό και την κατασκευή κυψελών μπαταριών μέχρι την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δίνοντας έντονη έμφαση στη βιωσιμότητα. Αυτή η δραστηριοποίηση αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα των μπαταριών. Επί του παρόντος, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόνο το 3% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας να φθάσει στο 25% της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μέρος του σχεδίου της ΕΕ για τη δραστική μείωση του CO2 στην Γηραιά Ηπειρο έως το 2050 και τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 55% έως το τέλος αυτής της δεκαετίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εγγραφές στην ΕΕ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (πλήρως ηλεκτρικά, υβριδικά plug-in ή υβριδικά) ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις ταξινομήσεις ντίζελ, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία JATO Dynamics, θέτοντας πολύ σύντομα ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Οι ηλεκτροκινητήρες, με τις μπαταρίες να είναι το πιο ακριβό εξάρτημα, ουσιαστικά απλοποιούν την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου, περιορίζοντας σημαντικά τις θέσεις εργασίας. Γεγονός που θα δημιουργήσει μείζον θέμα που έχει να κάνει με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: «Παγώνει» η υποχρέωση για το 30% ηλεκτρονικών συναλλαγών

Κρήτη: Tης "έφαγε" 8.600 ευρώ παριστάνοντας υπάλληλο τράπεζας... αλλά συνελήφθη

Πανεπιστήμια: Φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα στα Προπύλαια