Οικονομία

Οι φτωχοί πλήρωσαν διπλά την κρίση στην Ελλάδα

ftoxoi.jpg

Το Βερολίνο το είχε επισημάνει επανειλημμένως. Και δια στόματος Άνγκελας Μέρκελ και δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Λυπάμαι τους φτωχούς Έλληνες, επειδή ο επιμερισμός των φορολογικών βαρών τους αδικεί», είχαν με αρκετές ευκαιρίες δηλώσει τόσο η καγκελάριος όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις την περασμένη Δευτέρα μας θυμήθηκε από τη μακρινή Ινδία, για να εκφράσει τη συμπόνια της για τους Έλληνες φορολογουμένους.

Μία μελέτη του γερμανικού ιδρύματος οικονομικών ερευνών Hans Boekler Stiftung, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, επιτρέπει, με βάση την εξέλιξη των εισοδημάτων την περίοδο 2008-2014, την εκπόνηση μίας εικόνας της ελληνικής κοινωνίας που προκαλεί ρίγος. Οι συγγραφείς της, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Τάσος Γιαννίτσης και ο αναπληρωτής καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής, Σταύρος Ζωγραφάκης, δείχνουν ότι η κατάσταση στη χώρα έχει πλέον εντελώς ξεφύγει και ότι η φτώχεια και η περιθωριοποίηση, όπως συνάγεται από έναν «Δείκτη της απελπισίας», τείνουν να γίνουν το σήμα κατατεθέν των οικονομικά κατώτερων στρωμάτων.

«Πρόκειται για την πρώτη πλήρη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, για ορόσημο της επιστημονικής έρευνας», τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ιδρύματος, Γκούσταβ Χορν.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας των Γιαννίτση-Ζωγραφάκη κατέδειξε, πέραν από τις αντικειμενικά δραματικές επιπτώσεις της κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για την υπέρβαση της κρίσης καθ’ υπαγόρευση βεβαίως της τρόικας των πιστωτών.

Σύμφωνα με Το Βήμα, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι, ενώ το 10% των φτωχότερων νοικοκυριών είχε την πενταετία της κρίσης απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 86%, οι απώλειες του 30% των υψηλότερων εισοδημάτων δεν ξεπέρασαν το 17%-20%. Παρά τα χαράτσια της ΔΕΗ, παρά τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις διαμαρτυρίες για «δημεύσεις περιουσιών». Διότι μετά την ανεργία, που εκτινάχθηκε τα χρόνια αυτά από το 7,3% στο 26,6%, ενώ η ανεργία των νέων έφθασε στο 44%-ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνεισέφερε στην όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού ήταν τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη μείωση των ελλειμμάτων και την πλήρωση των άλλων απαιτήσεων των πιστωτών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση, στον πίνακα που δημοσιεύει «Το ΒΗΜΑ» φαίνεται ξεκάθαρα η άνιση επιβάρυνση των νοικοκυριών.

pinakas.jpeg

pinakas.jpeg, by gpapadakis

Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένατη σερί ανοδική συνεδρίαση - Έκλεισε στις 905 μονάδες

Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε σήμερα το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο, το οποίο συμπλήρωσε 9 διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 0,36% στις 905,31 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 113,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 57,1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,46% και στις 2.194,09 μονάδες, ενώ στο -1,16% και στις 1.281,46 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,74% στις 597,72 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ESM: H Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί άνετα το χρέος τα επόμενα χρόνια

Ψηφιακές υπηρεσίες ΑΑΔΕ: 1,8 εκατομμύριο λιγότερες επισκέψεις το 2020

Υπουργείο Οικονομικών: Κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό