Οικονομία

Ξεκινάει η εβδομάδα ... των φόρων

φοροι

Σήμερα πέφτει ο πέλεκυς των αυξημένων επιτοκίων στις εκατό δόσεις. Αύριο η έλευση της τρόικας σημαίνει την αντίστροφη μέτρηση για το ξεκαθάρισμα των φορολογικών ισοδυνάμων, Τετάρτη-Πέμπτη αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και έως την Παρασκευή κλειδώνουν οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το επίδομα θέρμανσης.

Η εβδομάδα… των φόρων έχει ως εξής:

Δευτέρα 19/10

Όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους άνω των 5.000 ευρώ θα διαπιστώσουν από σήμερα ότι αυξήθηκε το επιτόκιο της ρύθμισης από 3% σε 5%. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται και οι δόσεις εξόφλησης του χρέους τους.

Τρίτη 20/10

Έρχεται η τρόικα για να ξεκινήσουν μεταξύ άλλων οι διαπραγματεύσεις για τα ισοδύναμα και να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, τον φόρο στα ενοίκια, τα τέλη κυκλοφορίας.

Τετάρτη-Πέμπτη 21-22/10

Αναρτώνται στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη ως το τέλος Οκτωβρίου. Στόχος η είσπραξη 2,65 δισεκ. ευρώ.

Παρασκευή 23/10

Θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια. Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανακοινωθεί και οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί στο μισό, φέτος, η ετήσια δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης και συγκεκριμένα στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Πηγή: Τα Νέα

Οικονομία

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet

pos_tha_agorasete_kinito_i_laptop_horis_na_plirosete_fpa.jpg

Έως το τέλος Ιανουαρίου ή το αργότερο μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές θα πρέπει να συνδεθούν προκειμένου να λάβουν το voucher των 200 ευρώ για την αγορά tablet, laptop ή σταθερού υπολογιστή.

Στην πραγματικότητα οι δικαιούχοι δεν θα χρειάζεται να στείλουν κάποια αίτηση για να λάβουν το voucher των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα ελέγχει εάν δικαιούται ή όχι την επιδότηση, η οποίο ουσιαστικά θα είναι ένας ηλεκτρονικός κωδικός.

Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους τότε θα μπορεί:

-είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον τεχνολογικό του εξοπλισμό

-είτε να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή που κοστίζει παραπάνω θα συμπληρώσει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι για το voucher των 200 ευρώ

Δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Στους δικαιούχους, θα ανήκουν και όσοι δικαιούνται να λάβουν το επίδομα οικογενειακού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, αλλά αντ΄αυτού έχουν επιλέξει να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα της Πρόνοιας.

Αυτοί αποτελούν ένα ποσοστό περίπου 10% και η προσπάθεια που γίνεται αυτήν την περίοδο από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» που έχει αναλάβει το έργο, είναι να ετοιμαστούν πλήρως οι διαλειτουργικότητες του συστήματος ώστε να εμφανίζονται και οι συγκεκριμένοι αυτόματα στην κατηγορία των δικαιούχων και να μην απορρίπτονται. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος, όπως εξηγούν στελέχη της ΚτΠ.

Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας, το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών.

Παραδείγματα δικαιούχων

Οικογένεια με 2 γονείς και 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ

Μονογονεϊκές οικογένειες με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ

Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για το voucher των 200 ευρώ 

Οι δικαιούχοι δε θα χρειαστεί να αναρτήσουν δικαιολογητικά στην πλατφόρμα, καθώς τα στοιχεία τους θα έχουν εισαχθεί αυτόματα αφού η λειτουργία της θα είναι απολύτως  στοχευμένη. Η συμπλήρωση των στοιχείων θα είναι μια εύκολη διαδικασία για όλους τους χρήστες ενώ θα υπάρχει και βοήθεια (help desk), για όσους χρειάζονται παραπάνω οδηγίες ή πληροφορίες.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 510 νέα κρούσματα - 20 θάνατοι - 323 στις ΜΕΘ

Χάικο Μάας: Στην Άγκυρα τη Δευτέρα - Στο τραπέζι η Ανατολική Μεσόγειος

Κορωνοϊός- Θεμιστοκλέους: Καμία δόση του εμβολίου χαμένη