Οικονομία

Δεν έπεισε τους θεσμούς ο Κατρούγκαλος - Αγκάθι το ΕΚΑΣ

ασφαλιστικο

Με «αστερίσκους» έγινε καταρχήν δεκτή η πρόταση του υπουργείου Εργασίας, για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, από τους εκπροσώπους των θεσμών. Στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε νωρίτερα και στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να υπάρξει ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα καταστεί δυνατό να μειώσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,25% το 2015 ή 450 εκατ. ευρώ, κατά 1% το 2016 ή 1,8 δισ. ευρώ και κατά 0,7% του ΑΕΠ ή 750 εκατ. ευρώ τη διετία 2017 – 2018.

Η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών, που έγινε από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο δεν ικανοποίησε απόλυτα τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς απουσίαζε το σκέλος της εξοικονόμησης δαπανών, ανά τομέα παρέμβασης. Ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία, σχετικά με την ομογενοποίηση των κανόνων που θα ισχύσουν στο εξής στο Ασφαλιστικό της χώρας, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις παροχές, ενώ επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι θεσμοί και στο πεδίο του επανακαθορισμού όλων των συντάξεων, μέσω αλλαγής στο ποσοστό αναπλήρωσης.

Το "αγκάθι"
​Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για το φλέγον ζήτημα του ΕΚΑΣ, αφού σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, πρέπει τον ερχόμενο Μάρτιο να διακοπεί η χορήγησή του στο 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος (περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχοι). Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι μπορεί να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη παροχή στην βασική και εγγυημένη σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά οι θεσμοί επιμένουν ότι χρειάζεται ποσοτικοποίηση και ακριβής ανάλυση του μέτρου, για να γίνει αποδεκτό.

Επόμενη συνάντηση, όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί ξανά την Παρασκευή, με την ελληνική πλευρά, να καταθέτει πλέον ποσοτικοποιημένες τις προτάσεις της. Εκεί αναμένεται να αποσαφηνιστεί το ύψος των περικοπών στις συντάξεις, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνει, για να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
 

Οικονομία

ΔΕΗ: Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ, με απόφαση που έλαβε το διοικητικό της συμβούλιο. 

Νωρίτερα,  ΔΕΗ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους.  Έτσι,  τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν στα 471,5 εκατ. ευρώ του έτους σε σχέση με τα 457,3 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το αντίστοιχο περιθώριο διαμορφώθηκε σε 21,5% από 20,3%. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας. Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής όπου καταγράφηκε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.

Κατά το πρώτο εξάμονο του έτους  καταγράφηκε μείωση της συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο 23% του ενεργειακού μείγματος της ΔΕΗ, από 33% και αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου κατά 108% και 54,7% αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι δράσεις της επιχείρησης το α’ εξάμηνο του 2021 για τη βελτίωση των εισπράξεων είχαν θετική επίπτωση στις επισφαλείς απαιτήσεις όπως είχε ήδη προβλεφθεί.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το EBITDA του α’ εξαμήνου του 2021 όπως και αυτό του α’ εξαμήνου του 2020 επηρεάστηκε επίσης από ορισμένες εφάπαξ επιπτώσεις και διαμορφώθηκε σε €434εκατ. έναντι €485,8 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2020.

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 26,9 εκατ. ευρώ, έναντι 29,3 εκατ. ευρώ του α' εξαμήνου του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΦΙΑ - Έτσι θα δείτε τα εκκαθαριστικά: Βήμα - βήμα η διαδικασία

Συντάξεις: Ξεκινούν οι πληρωμές του Οκτωβρίου

ΕΛΣΤΑΤ: Ο μέσος Έλληνας δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες ύψους 395 ευρώ

ESPA BANNER