Οικονομία

"Βάρος" για το νέο ΕΣΠΑ τα ανολοκλήρωτα έργα

espa.jpg

Ανολοκλήρωτα έργα ύψους 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ αποτελούν τα βαρίδια του νέου προγράμματος, που μεταφέρονται στην επόμενη περίοδο δεσμεύοντας αντίστοιχους πόρους. Συνολικά οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, που αφορά την περίοδο 2014-2020 και δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, φθάνουν τα 20,5 δισ. ευρώ. Ηδη όμως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων του τρέχοντας προγράμματος επιβάλλουν τη μεταφορά αυτών των έργων και την αντίστοιχη δέσμευση πόρων στο νέο, με αποτέλεσμα τα κονδύλια για νέα έργα και δράσεις να περιορίζονται κατά το ένα τρίτο περίπου.

Ετσι, το νέο ΕΣΠΑ κουβαλάει τα λάθη του παρελθόντος και για άλλη μια φορά ξεκινάει με την υποχρέωση να τελειώσουν έργα που θα έπρεπε να είχαν τελειώσει από το τρέχον. Από τα έργα των περίπου 6 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος είναι έργα περιβάλλοντος και υποδομών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι οι πόροι που έχουν προβλεφθεί για τη νέα προγραμματική περίοδο για έργα υποδομών, μεταφορών και περιβάλλοντος, έχουν εξαντληθεί ήδη από τις ουρές του τρέχοντος προγράμματος, με αποτέλεσμα τα περιθώρια για χάραξη πολιτικής στον τομέα να είναι ανύπαρκτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2014-2020 οι πόροι του αντίστοιχου προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη» ανέρχονται στα 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που μόλις μετά βίας αρκεί για την ολοκλήρωση των ημιτελών έργων που μεταφέρονται. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα έργα περιβάλλοντος, που εντάσσονται επίσης στο ίδιο πρόγραμμα και αντί να λειτουργήσουν ως προμετωπίδα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, αποτελούν τις πιο προβληματικές περιπτώσεις.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή υλοποιεί το υπάρχον ΕΣΠΑ, που τυπικά έληξε το 2013, αλλά μπορεί να αντλεί πληρωμές έως και τα τέλη του 2015. Η χρονιά που διανύουμε θα είναι ίσως η πιο δύσκολη από πλευράς χρηματοδοτικών ροών από την Ε.Ε., καθώς ελαχιστοποιούνται τα χρήματα που απομένουν προς απορρόφηση από το υπάρχον ΕΣΠΑ. Πρόκειται για περίπου 2,5 δισ. ευρώ που απομένουν από το σύνολο των 24,3 δισ. ευρώ που δικαιούτο η χώρα από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Με δεδομένο ότι οι αποπληρωμές των έργων που δεν θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2015, δηλαδή περί τα 2,2 δισ. ευρώ, θα επιβαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα δοθούν από την Ε.Ε. απολογιστικά, δηλαδή έως το πρώτο τρίμηνο του 2017, η έναρξη του νέου προγράμματος καθίσταται επιτακτική γα να μη βρεθεί η χώρα σε κενό χρηματοδότησης.

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ο νέος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ, Αλ.Χαρίτσης, μεταβαίνει την εβδομάδα που έρχεται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες, όπως η εφαρμογή του νέου νόμου για τη διαχείριση του νέου προγράμματος, αλλά και η εξυγίανση των έργων της τρέχουσας περιόδου. Στο υπουργείο Οικονομίας δεν κρύβουν την αγωνία τους, καθώς το 2015 αποτελεί τη χρονιά κατά την οποία θα πρέπει να αποφασιστεί ποια έργα θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα, ποια θα πρέπει να ανακατανεμηθούν εσωτερικά στο υπάρχον και ποια θα εγκαταλειφθούν οριστικά. Ενας σημαντικός αριθμός έργων θα πρέπει να ακυρωθεί, αφού δεν έχουν καμία τύχη να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. με βάση τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ, που προβλέπει λιγότερα έργα υποδομών, αποτελεσματικές λύσεις για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και περισσότερη επιχειρηματικότητα και δη καινοτομία.

Η λύση της εξίσωσης είναι μια άκρως τεχνοκρατική άσκηση, αλλά και μια πολιτική δοκιμασία για το κατά πόσον η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τις επιλογές της στη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε να μην επιβαρυνθεί το ούτως ή άλλως πενιχρό ΠΔΕ, που έχει εξανεμιστεί από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Υπερδεσμεύσεις πόρων

Από το τρέχον ΕΣΠΑ των 23,3 δισ. ευρώ, έχουμε δαπανήσει μέχρι σήμερα 19,5 δισ. ευρώ, αλλά έχουμε συμβασιοποιήσει 30,2 δισ. ευρώ και έχουμε εγκρίνει έργα αξίας 36,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη λεγόμενη υπερδέσμευση (overbooking), δηλαδή τη διαδικασία να υπογράφουμε συμβάσεις, προκειμένου να υπάρχει έτοιμη δεξαμενή έργων και εάν κάποια από αυτά που έχουν ενταχθεί δεν ολοκληρωθούν, να αντικατασταθούν από άλλα. To overbooking του υπάρχοντος ΕΣΠΑ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 150%, με αποτέλεσμα τα έργα που δεν θα τύχουν τελικώς κοινοτικής χρηματοδότησης, γιατί υπερβαίνουν τους διαθέσιμους πόρους, να πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ενα μέρος των συμβασιοποιημένων έργων θα μεταφερθεί για το επόμενο ΕΣΠΑ, δεσμεύοντας σημαντικούς πόρους. Πολλά από αυτά είναι μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα, αλλά και περιβαλλοντικά έργα που δεν κατάφεραν να ολοκληρωθούν την προηγούμενη περίοδο και θα μεταφερθούν στη νέα.
Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιους βγάζει εκτός η κυβέρνηση

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στον έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.

Αυτό ξεκαθάρισε η κυβέρνηση μέσω κοινής ανακοίνωσης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, λίγο πριν την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα προσδιορισθεί ο αλγόριθμος του έβδομου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η Επιστρεπτέα 7 είναι κατά ποσοστό 50% επιδότηση, ενώ έγιναν δεκτές και αιτήσεις από εταιρείες με άνοδο τζίρου το 2020, εφόσον ανήκουν σε κλάδους που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι υποβολής αίτησης ήταν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

-Επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,

-Επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,

Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.

ειδησεις σημερα 

Χανιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Γέφυρας Μπέλεϋ

Ηράκλειο: Κλειστό το ΚΕΠ της οδού Ανδρόγεω

Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: Τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία για τη στήριξη οικογενειών