Οικονομία

Αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο Ντράγκι

ντραγκι

«Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του χρέους, θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσής του» δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσες που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συζήτηση για την ελάφρυση του χρέους. 

Ο κ. Ντράγκι αναφέρει ακόμη ότι η δεύτερη δόση από τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ύψους 15 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε πως η συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι «επιθυμητή» με στόχο να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο δημόσιο χρήμα.

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι έρχονται μετά τις χθεσινές παρεμβάσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκου Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Από την πλευρά του ο Γ.Ντάισελμπλουμ άνοιξε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος θέτοντας το όριο του 15% του ΑΕΠ για την ετήσια εξυπηρέτησή του. 

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία συναίνεση για τη μέθοδο που πρέπει να επιλέξουμε» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία έγκειται «στο να εξετάσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος». 

«Φαίνεται, κατά δεύτερον, να υπάρχει ευρεία συναίνεση πως ένα καλό μέτρο θα ήταν να τεθεί όριο στο 15%, κατά μέγιστο, του ΑΕΠ» είπε. 

Αργότερα χθες, Παρασκευή, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει γίνει μη βιώσιμο  και προέτρεψε τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε μία γενναία ελάφρυνσή του, καθώς, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν. Ξεκαθάρισε ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα.

Το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζεται, διακρατείται πλέον από φορείς της Ευρωζώνης, και οι πρώτες αποπληρωμές των δανείων διάσωσης τοποθετούνται στο 2022 - οπότε, υποστηρίζει το Eurogroup, το βάρος είναι διαχειρίσιμο.

Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση για τα λάθη - Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι

Πληρωμές επιδομάτων

Στις 25 Ιανουαρίου θα γίνουν οι πληρωμές για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 ενώ παράταση ως τις 19 Ιανουαρίου παίρνουν οι αιτήσεις και οι διορθώσεις λαθών προηγούμενων αιτήσεων. Από το υπουργείο Οικονομικών δίδεται η δυνατότητα, σε περίπτωση λαθών, διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα "myBusinessSupport" (www.aade.gr/mybusinesssupport) για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως σήμερα 611.524 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5» θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί νέα απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών δανείων και θα ανοίγει το δρόμο των πληρωμών στους δικαιούχους.

Διαβάστε επίσης: 

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ

"Παρθενική" πτήση για το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 -βίντεο