Οικονομία

Έφτασε στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας - Τι θα συζητήσει με τη Μέρκελ

merkel.png

Λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Γερμανίας) προσγειώθηκε το ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος στο Βερολίνο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Tegel.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε αμέσως συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο Marriott, στο κέντρο του Βερολίνου και συγκεκριμένα στην Potsdamer Platz.  

Πέντε λευκές μοτοσικλέτες μάρκας BMW με ένστολους ακολουθούν σε κάθε βήμα την ελληνική αποστολή, η οποία πραγματοποιεί τις μετακινήσεις της με τρεις Mercedes. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η οποία ακολουθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό σε κάθε του βήμα, αναφέρει πως η συνοδεία που διατέθηκε στην ελληνική αποστολή είναι η μικρότερη δυνατή που επιβάλει το πρωτόκολλο.

limo.jpg

limo.jpg, by gpapadakis

Το τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Ελληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί στη μικρή αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στον 6ο όροφο της καγκελαρίας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας στις 16.40 ώρα Γερμανίας.

Οι συνομιλίες με την Μέρκελ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 18:00, ώρα Ελλάδος. Στις 20:00 ο Αλέξης Τσίπρας και η Ανγκελα Μέρκελ θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.  

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Γερμανίδα Καγκελάριο

Σύμμαχος της γερμανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι η χώρα ξεμένει από χρόνο και χρήμα, την ώρα μάλιστα που το τελευταίο ρέει με στο σταγονόμετρο, μέσα από το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από την ελληνική κυβέρνηση λοιπόν, αν και δεν αποκαλύπτουν πόσες ακριβώς θα είναι οι σελίδες των μεταρρυθμίσεων, επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συνάντηση με έναν πρώτο κατάλογο. Έτσι, απέναντι στις πιέσεις της καγκελαρίου ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει τα εξής:

Να προτάξει την αποφασιστικότητα για αλλαγές δομικές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα, για να δοθεί ένα μήνυμα αλλαγής σελίδας.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία συλλογής φόρων, θα τονίσει ότι είναι έτοιμος να ακολουθήσει τον... γερμανικό δρόμο, ώστε να εισπραχθούν.
Πιθανότατα θα θέσει το ζήτημα συνεργασίας στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφοράς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πρόκειται για μια ειλικρινή προσπάθεια επαναπροσέγγισης των διμερών σχέσεων με έναν μανδύα νέας αξιοπιστίας.
Θα επιμείνει στην ανάγκη να μπει φρένο σε οριζόντιες πολιτικές περικοπών
Για το επίμαχο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχέδιο με ιδέες για επενδύσεις και συμπράξεις.
Με φόντο τα παραπάνω, η δύσκολη εξίσωση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το πώς θα «πακετάρει» τον προωθητικό αυτό «συμβιβασμό», αλλά και τι θα δώσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων - ιδιωτικοποιήσεων για να κερδίσει κάτι στο πεδίο της αγοράς εργασίας και στο δημοσιονομικό.  

Στο τραπέζι και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών, στη συζήτηση αναμένεται να τεθούν όλα τα θέματα διμερών σχέσεων και κυρίως να ανοίξει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, αναφέρει το iefimerida. 

Βερολίνο: Η Μέρκελ θέλει να ακούσει από το στόμα του Τσίπρα τι μέτρα θα λάβει

Απόλυτα ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ως προς την ακριβή ατζέντα των συζητήσεων ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε: «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και όχι σε μια διμερή με τη Γερμανία. Επομένως, αν υπάρξει άμεσα μια λίστα μεταρρυθμίσεων, όπως έχει υποσχεθεί η Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup και όχι στις κυβερνήσεις».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα της περιβόητης λίστας θα μείνει εκτός των συζητήσεων στο Βερολίνο. Είπε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται να ακούσει από το στόμα του κ. Τσίπρα ποιες είναι οι ιδέες του».

 

Οικονομία

Στο "μικροσκόπιο" της ΑΑΔΕ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb

airbnb.jpg

Μπαράζ ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίσει αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. 

Με απόφαση του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής δίνει εντολή στις ελεγκτικές υπηρεσίες για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο στοιχείων που αφορούν ακίνητα που διατίθεται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.α. Παράλληλα, προς την κατεύθυνση των ελέγχων θα επιστρατευτούν και οι ελεγκτές του υπουργείου Τουρισμού και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το πρόστιμο για όσους δεν δηλώνουν στην Εφορία τα πραγματικά εισοδήματά τους απο την εκμετάλευση των ακινήτων τους μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Aibnb ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και φθάνει μέχρι και τις 20.000 ευρώ για επανάληψη της παράβασης μέσα σε διάστημα ενός έτους

Ειδικότερα οπως προκύπτει απο την εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ:

- Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις θα χρησιμοποιηθούν μικρά συνεργεία ελέγχου από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού ενώ θα συνδράμει και η Οικονομική Αστυνομία. 

- Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους

- Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

- Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

- Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,

- Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

- Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

 

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος Βαλυράκη: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάμιξη του Ανθρωποκτονιών

Ξεσπά η μητέρα της άτυχης Κορίνας που "χάθηκε" στη Γαύδο

Κρήτη: Ο ιατροδικαστής για την απίστευτη τραγωδία με το ζευγάρι