Οικονομία

Κρήτη

Συμφωνία με τους δανειστές, γιατί ... χανόμαστε - Αρνητικό ρεκόρ ο τουρισμός στην Κρήτη

krititourismos.jpg

Νέο αρνητικό «ρεκόρ» φαίνεται ότι θα σημειώσει, φέτος, η τουριστική κίνηση στην Κρήτη, με το συνολικό ποσοστό της πτώσης να εκτιμάται περίπου στο 30%, εάν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι η μείωση από τη ρωσική αγορά φθάνει το … 50% και οι Βορειοευρωπαίοι, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, η πολιτική αστάθεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση αυτής της αρνητικής εικόνας καθώς το «grexit» συζητείται έντονα από τους ξένους και απασχολεί όσους θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Επιπλέον, το οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επιδείνωσε την κατάσταση.
Όπως ανέφερε ο κ. Βλατάκης, με δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» και το ekriti.gr, η κρητική αγορά χάνει φέτος περίπου 300.000 Ρώσους και Ουκρανούς επισκέπτες, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
«Αυτός ο αριθμός δεν καλύπτεται με τίποτα με χαμένο έναν τόσο δυνατό «παίκτη». Όμως, εάν υπάρξει πολύ γρήγορα μία συμφωνία με τους δανειστές, ίσως καταφέρουμε να καλύψουμε ένα μέρος της ζημίας, όμως και πάλι το κέρδος θα φανεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο», όπως σημείωσε ο κ. Βλατάκης και σχολίασε σκωπτικά ότι «δυστυχώς οι αριθμοί ευημερούν, όχι όμως και η πραγματική οικονομία».
Την ίδια ώρα, μείωση σε ποσοστό 5,4% στις πτήσεις του εξωτερικού, καταγράφεται στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»,  σε σύγκριση με τον περσινό Μαϊο, με τη μείωση από την Ουκρανία και τη Ρωσία να υπολογίζεται περίπου στους 17.000 επισκέπτες.
Αντίθετα, στις πτήσεις εσωτερικού, έχουμε αύξηση, σε ποσοστό 20% και πάνω.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο αυξημένο αυτό ποσοστό θα πρέπει να συνυπολογιστούν, σε μεγάλο βαθμό, οι τουρίστες για παράδειγμα από την Κίνα ή τη άλλες χώρες που συνδυάζουν σύντομες διακοπές στην Αθήνα, με παράλληλη μετάβαση στην Κρήτη για μπάνιο και επίσκεψη στα μνημεία και τα αξιοθέατα του νησιού.
Άλλωστε, βάσει των επίσημων στοιχείων, καταγράφεται, ούτως ή άλλως, σημαντική αύξηση στις αφίξεις αεροσκαφών στο αεροδρόμιο των Αθηνών και αυτό εκτιμάται ότι παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο, στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας.
Στο μεταξύ, μειωμένη, σε ποσοστό 30%, είναι, μέχρι στιγμής, η κίνηση στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της Κρήτης σε σχέση με την περυσινή- κατά γενική ομολογία καλή χρονιά - ενώ η πτώση αυτή φαίνεται να αφορά όλες τις αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Φιλοξενία», κ. Ζερβάκη.
Ο ίδιος απέδωσε τη μείωση στην πολιτική αστάθεια, σε μεγάλο βαθμό, καθώς όπως είπε στο «Ράδιο Κρήτη» και το ekriti.gr, έχουν ακυρωθεί πολλά συμβόλαια, με τους επισκέπτες να ζητούν συνεχώς εκπτώσεις.
«Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τα πεντάστερα ξενοδοχεία. Στο νότο της Κρήτης και στα Μάλια και τη Χερσόνησο ‘κόβουν’ τα κομμάτια τους οι συνάδελφοι», σημείωσε ο κ. Ζερβάκης και πρόσθεσε ότι, εκτός από τη μειωμένη κίνηση, το 50%-60% δεν έχουν ακόμη ανοίξει ακόμη, λόγω έλλειψης πελατών.
Ο κ. Ζερβάκης σημείωσε ακόμη ότι εάν δεν σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση, υπάρχει πρόβλημα κι έφερε σε αντιδιαστολή την εικόνα της Τουρκίας που, φέτος, έχει αύξηση σε ποσοστό 20%.
 
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Σας ήρθε αυτό το μήνυμα στο κινητό σας; Δεν είναι αστυνομικός αλλά ...ιός!

αστυνομία

Τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται κάποιοι ασυνείδητοι, για να προκαλέσουν προβλήματα και να διασπείρουν την ανησυχία.

Κι αυτό γιατί πολλοί Ηρακλειώτες τις τελευταίες ώρες, έχουν λάβει στα κινητά τους τηλέφωνα ένα περίεργο μήνυμα. Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, ο χρήστης του τηλεφώνου "προειδοποιείται" να "διαλύσει παράνομη συνεύρεση άνω των τριών ατόμων αλλιώς η αστυνομία θα προβεί σε συλλήψεις", ενώ ως αποστολέας εμφανίζεται η Ελληνική Αστυνομία.

Πολίτες που απευθύνθηκαν άμεσα στην τοπική ΕΛ.ΑΣ, ενημερώθηκαν πως όχι μόνο δεν αποστέλλονται μηνύματα από την υπηρεσία, αλλά και πως το συγκεκριμένο sms είναι ...ιός! Προσοχή λοιπόν...

Δείτε το μήνυμα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Κρήτη - κορωνοϊός: 64 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Οργή πολιτών για τα rapid test που καλούνται να πληρώσουν!

Κορωνοϊός - Ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία: Δίνουν εκτάκτως εξιτήρια για να αδειάσουν κλίνες