Οικονομία

Κρήτη

Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση: Στις 30 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της έκθεσης

ekthesi.jpg

Όλα είναι έτοιμα για την πραγματοποίηση της Παγκρήτιας Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων και Υπηρεσιών “ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση” Kρήτη - Μακεδονία: Ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, που γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, στη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου, στους χώρους του Λιμανιού, στη θέση Κατάρτι.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ. με κάθε επισημότητα, από την Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και βέβαια με τη συμμετοχή όλων των Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Η Έκθεση θεσμός, μετά την σημαντική επιτυχία που σημείωσαν οι τρεις προηγούμενες διοργανώσεις της που έγιναν στην Αθήνα, τώρα ταξιδεύει και στην Θεσσαλονίκη.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και το ωράριο λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως 2:30 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 5:30 έως τις 9:00 το βράδυ.
Η έκθεση αυτή στοχεύει στην ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων των δύο περιοχών και στην αντιπροσώπευση των Κρητικών προϊόντων από επιχειρηματίες της βορείου Ελλάδας και αντιστρόφως, στην αντιπροσώπευση προϊόντων που παράγονται στη βόρεια Ελλάδα από Κρήτες επιχειρηματίες.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να γευθούν τα κρητικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς και μεταποιητές.  Λάδι, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, παξιμάδι, αρτοσκευάσματα, γλυκά, κρασί, ρακί - τσικουδιά, ποτά, βότανα, καλλυντικά είναι ορισμένα από τα προϊόντα που θα βρουν στην έκθεση.
Η έκθεση θα πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις πολιτιστικού, γαστρονομικού και μουσικοχορευτικού χαρακτήρα που θα αναδύουν το άρωμα και την κουλτούρα της Κρήτης και σίγουρα θα αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. 

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από συλλόγους και φορείς που έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη:
-Από την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας.
-Από τον Σύλλογο Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.
-Από τον Σύλλογο Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης "Ιδαία Γη".
-Από την Ένωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης.
-Από το Πολιτιστικό Σωματείο "Αγρίμια".

Επίσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει "Μαθήματα Κρητικής Μαγειρικής" και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει μεγάλη εκδήλωση με τίτλο "Η Γαστρονομία της Κρήτης", με την παρασκευή και παρουσίαση πλούσιων εδεσμάτων, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι παρευρισκόμενοι. 

​Στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων είναι η διάδοση της Κρητικής διατροφής, που οι ευεργετικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα. 
Επιστημονικός υπεύθυνος της εκδήλωσης είναι ο τ. πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός.

Το πλήρες πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.pagritiaekthesi.gr 
Προϊόντα, μουσική, χορός, γαστρονομία, τοπικές ενδυμασίες, αρώματα και γεύσεις θα δημιουργήσουν το παραδοσιακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά δυνατά για επτά ημέρες στη Θεσσαλονίκη!
Πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε στο www.pagritiaekthesi.gr και στο τηλέφωνο 2810213318.

Οικονομία

Tεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι θα ισχύσει για το 2022

lektronikes_apodixis_apallagi.jpg

Επιστρέφει η «κανονικότητα» από τη νέα χρονιά σε ό,τι αφορά το “χτίσιμο” του αφορολόγητου με βάση τις ηλεκτρονικές αποδείξεις αλλά και τα τεκμήρια.

Πιο συγκεκριμένα, το φορο-πέναλτι 22%, για όσους δεν καταφέρουν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, μαζί με τα τεκμήρια διαβίωσης θα αποτελέσουν δύο από τα βασικά εργαλεία για την είσπραξη φόρων για τα φετινά εισοδήματα, που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις, που θα κατατεθούν το 2022.

Οριστικές βέβαια αποφάσεις, όπως αναφέρεται, από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αναμένεται να ληφθούν τον Φεβρουάριο, οπότε και θα ετοιμαστούν οι μηχανές για τη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως. η πορεία φέτος των ηλεκτρονικών συναλλαγών δείχνει ότι υπήρξε ανάταξη της ζήτησης και άρα δε φαίνεται να καταγράφεται κάποιο πρόβλημα όπως πέρυσι, όπου πολλοί δε συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ηλεκτρονικές αποδείξεις κι έτσι απηλλάγησαν από τη σχετική υποχρέωση.

Το πλαίσιο

Mε βάση τα ισχύοντα, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.

Κίνητρα

Hδη έχει προαναγγελθεί ότι θα θεσπιστούν κίνητρα και εκπτώσεις 30% από το εισόδημα εφόσον καταγράφονται ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν «υψηλές επιδόσεις» στη φοροδιαφυγή, όπως υπηρεσίες ψυκτικών- κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίας.

Επίσης με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι πληρωμές σε γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους, θα μετράνε διπλά στο όριο των 30% για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας.

Τεκμήρια

Στο μεταξύ, αναμένεται να ισχύσουν και πάλι σε καθολική βάση τα τεκμήρια σε αντίθεση με πέρυσι. Υπενθυμίζεται ιδιοκατοικούμενες ή νοικιασμένες κατοικίες, τα δίδακτρα, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κτλ λειτουργούν ως τεκμήρια διαβίωσης και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν εισοδήματα που τα δικαιολογούν. Πέρυσι, για όσους είχαν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία τα τεκμήρια δεν ίσχυσαν, ωστόσο για άλλες κατηγορίες, για τις οποίες δεν υπήρξαν εξαιρέσεις, έφεραν σημαντικές επιβαρύνσεις. Έτσι με βάση τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2020, 1,8 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν έξτρα φόρο λόγω τεκμηρίων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στο Ηράκλειο ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης (φώτο/βίντεο)

Κορωνοϊός - Κρήτη: 15.000 ευρώ πρόστιμο στον ΟΦΗ για τους φιλάθλους χωρίς μάσκα

Ακινησία οχημάτων: Έρχονται πρόστιμα έως και 30.000€ με on line ελέγχους

ESPA BANNER