Οικονομία

Κόσμος

FT: Αν η Ευρώπη δεν δείξει ευελιξία, θα διασπασθεί

14993244.jpg

«Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να δείξει ευελιξία, θα διασπασθεί», είναι ο τίτλος άρθρου του Γκίντεον Ράχμαν στην εφημερίδα Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην ακαμψία που επιδεικνύει η ΕΕ έναντι των αιτημάτων της Ελλάδας και της Βρετανίας.

«Ο Έλληνας και ο Βρετανός πρωθυπουργός λένε ότι έχουν μία δημοκρατική εντολή στην πατρίδα τους να ζητήσουν αλλαγές στη σχέση των χωρών τους με την ΕΕ. Και οι δύο ηγέτες έχουν υπολογίσει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα προτιμήσουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους παρά να διακινδυνεύσουν να δουν την Ελλάδα να φεύγει από το ευρώ ή τη Βρετανία να φεύγει από την ΕΕ. Αλλά, και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κάμερον πέφτουν σε έναν τοίχο αντίθεσης στην Ευρώπη που θα μπορούσε να τους οδηγήσει σε προορισμούς που θέλουν να αποφύγουν - το Grexit και το Brexit», σημειώνει ο Ράχμαν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο αρθρογράφος εξηγεί τα αίτια αυτής της αντίθεσης, σημειώνοντας: «Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτή η αποστροφή στην αλλαγή είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τα πλεονεκτήματα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται. Διαφορετικές κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις για το αν τα ελληνικά ή βρετανικά αιτήματα είναι εύλογα.
 
Υπάρχει κάποια συμπάθεια στη Γαλλία και την Ιταλία για τα ελληνικά επιχειρήματα, ότι τα χρέη της χώρας δεν μπορούν να αποπληρωθούν και ότι η περαιτέρω λιτότητα θα ήταν αναποτελεσματική. Υπάρχει κάποια συμπάθεια στη Βόρεια Ευρώπη για τα βρετανικά επιχειρήματα σχετικά με την κοινωνική πρόνοια και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων. Αλλά, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα των ελληνικών και βρετανικών επιχειρημάτων, υπάρχει μία βαθειά απροθυμία να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας μίας βαθιάς μεταρρύθμισης».

Παράλληλα, σημειώνει ο Ράχμαν, υπάρχουν τα πολιτικά αίτια: «Τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι απλά νομικά, είναι και πολιτικά. Η ανησυχία είναι ότι οι παραχωρήσεις που θα γίνουν στους Έλληνες ή τους Βρετανούς θα προκαλούσαν μία αρνητική αντίδραση, με τους Γερμανούς ή Ολλανδούς ψηφοφόρους να αρνούνται μία διαγραφή ελληνικού χρέους, ή τους Πολωνούς ψηφοφόρους να εξοργίζονται από την επιβολή περιορισμών στα δικαιώματα των μεταναστών από χώρες της ΕΕ. Αλλού, η θέα ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών, όπως οι Tories της Βρετανίας, να αποσπά παραχωρήσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει παρόμοια κόμματα στην Ευρώπη, κάνοντας ακόμη δυσκολότερη τη διαχείριση της ΕΕ».

«Η γερμανική κυβέρνηση λέει εδώ και καιρό ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ενώ η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, εξακολουθεί να φαίνεται ότι θέλει πολύ να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ για γεωπολιτικούς λόγους, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται τώρα να κλίνει στο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει, πιστεύοντας ότι αυτό θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.
 
Ανεξάρτητα από το αν θα συμβεί το Grexit, η γερμανική συναίνεση είναι πως το μάθημα από όλη την ελληνική κρίση είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ακόμη λιγότερο ευέλικτη, με την Ευρωζώνη να χρειάζεται αυστηρότερους κανόνες και πιο ισχυρή επιβολή τους, περιλαμβανομένης της αυστηρότερης εποπτείας των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες».

Ο Ράχμαν καταλήγει: «Η σκληρή γερμανική προσέγγιση βασίζεται σε μία ρεαλιστική εκτίμηση του πόσο δύσκολο θα είναι να περάσουν μεταρρυθμίσεις από την ΕΕ των 28 χωρών - μελών - καθώς και σε μία βαθειά αποστροφή στην οπισθοχώρηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Αλλά, είναι επίσης και μία ανησυχητική περιγραφή της αδυναμίας της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, είτε πρόκειται για τη συρρίκνωση κατά 25% της ελληνικής οικονομίας ή για τη μη αναμενόμενη μετανάστευση εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ. Αυτή η αδυναμία ευελιξίας στις αλλαγές, είναι επικίνδυνη. Μία Ευρώπη που δεν μπορεί να είναι ευέλικτη, είναι πολύ πιθανότερο να διασπασθεί».

Οικονομία

Ποιες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν εκτάκτως με 3.000 ευρώ (βίντεο)

ευρώ χρήματα

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ώρες η απόφαση για την έκτακτη ενίσχυση επιχειρήσεων με 3.000 ευρώ.

Το μέτρο αφορά συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονταν στο κόκκινο επιδημιολογικά και δεν λειτούργησαν την περίοδο των εορτών.

Στην ΚΥΑ δεν έγινε κάποια αναφορά στα 1000 ευρώ που είχε πει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ότι θα λάμβαναν οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Οι αιτήσεις για την ενίσχυση θα υποβάλλονται από τις 19 έως τις 23 Μαρτίου, ενώ όποιος δεν υποβάλλει αίτηση ή δεν είναι πλήρης ή αίτησή του, δεν θα λάβει το βοήθημα.

Η έκτακτη ενίσχυση αφορά επιχειρήσεις στις παρακάτω περιοχές:

Δήμος Ασπρόπυργου

Δήμος Ελευσίνας

Δήμος Μάνδρας

Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

Δήμος Καλύμνιων

Δημοτική κοινότητα Κέλλη στην Φλώρινα και

Τοπική κοινότητα Θεσπιαίων στον δήμο Αλιάρτου.

 

 

Παράταση αναστολών στις σεισμόπληκτες περιοχές
Παράταση πήραν οι δηλώσεις αναστολών εργασίας σε Λάρισα και Τρίκαλα, λόγων των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσαν οι σεισμικές δονήσεις.

Έτσι, στις συγκεκριμένες περιοχές, οι εργοδότες θα μπορούν να δηλώσουν μέχρι τις 12 Μαρτίου όσους εργαζομένους έχουν σε αναστολή, ενώ από την επόμενη μέρα (13/03), θα δηλώνονται προαναγγελτικά μόνο οι νέες αναστολές.

Αναδρομικά κληρονόμων

Αύριο πληρώνονται 25.000 κληρονόμοι που οριστικοποίησαν τις αιτήσεις τους έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η επόμενη πληρωμή θα γίνει στις 12 Απριλίου αλλά θα αφορά όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη

Προκαταβολή σύνταξης

Ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χορήγησης προκαταβολής έναντι της μελλοντικής σύνταξης.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει αύριο για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ το Πάσχα υπολογίζεται η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Το ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης χορηγείται με βάση τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπονται στο νόμο και στην ΚΥΑ, χωρίς να ακολουθούνται οι κείμενες διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.

Η απόφαση ισχύει για τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ΝΑΤ. Εξαιρούνται τα πρόσωπα που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

Δικαιούχοι
Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

-384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

-360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

Πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, δικαιούνται ποσό 384 ευρώ, εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

Πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή θανάτου συνταξιούχου λαμβάνουν ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

-384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που ορίζονται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016

-384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Έκλεψαν ιερό λείψανο από εκκλησία (φωτογραφίες)

Κρήτη: Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο λιμάνι

Δημιούργησαν σύριγγα που βγάζει 7 δόσεις από κάθε φιαλίδιο εμβολίου Pfizer!