Οικονομία

Κόσμος

Περικόπτει 1 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις επενδυτικές δαπάνες η Volkswagen

volkswagen_2.jpg

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, βυθισμένη στο σκάνδαλο με τις παραποιημένες εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων κινητήρων της που μπορεί να της κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα μια μείωση κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο των επενδύσεών της στα αυτοκίνητα Volkswagen, παράλληλα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα επιταχύνει την περικοπή των εξόδων στο τμήμα της VW, που είναι το μεγαλύτερο από άποψη εσόδων, και ότι θα τοποθετεί μόνο την πιο πρόσφατη και «καλύτερη περιβαλλοντκή τεχνολογία» στα ντιζελοκίνητα οχήματα.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κρίση στην 78χρονη ιστορία της μετά την παραδοχή της τον περασμένο μήνα ότι είχε εγκαταστήσει λογισμικό στα ντιζελοκίνητα οχήματα προκειμένου να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πραγματικό επίπεδο των τοξικών εκπομπών τους.

Το σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αγοραίας αξίας της, ανάγκασε τον επί μακρόν εκτελεστικό διευθυντή της να παραιτηθεί και προκάλεσε κλυδωνισμούς τόσο στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στη γερμανική οικονομία.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Ο Μπάιντεν καλεί ξανά να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων

Τζο Μπάιντεν

Νέα έκκληση για την άρση πατεντών των εμβολίων απηύθυνε μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική ο Τζο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται νέες επικρίσεις μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, καθώς εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 στις πιο φτωχές χώρες, την ώρα που προσφέρονται στους Αμερικανούς δωρεάν ενισχυτικές δόσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ποιες χώρες "κλείνουν" τα σύνορά τους στη νέα μετάλλαξη

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα – ΠΟΥ: Μην επιβάλετε ακόμα ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

ESPA BANNER