Οικονομία

Κόσμος

Ξαναπιάνουν τα κιτάπια τη Δευτέρα στο Brussels Group

diapragmateuseis.jpg

Χωρίς λευκό καπνό έληξε ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων στο Brussels Group νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, με τους δανειστές και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό, τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές». 

Έτσι οριστικοποιήθηκε αυτό που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το απόγευμα του Σαββάτου, ότι δηλαδή ένα έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα που θα έδινε το πράσινο φως στην μερική εκταμίευση της δόσης για να τερματιστεί έστω προσωρινά η δημοσιονομική ασφυξία, απέχει ακόμα.

Το ραντεβού των τεχνικών κλιμακίων, που είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, ανανεώθηκε για το μεσημέρι της Δευτέρας. Στόχος παραμένει μία συμφωνία το αργότερο την 11η Μαΐου που είναι προγραμματισμένο το Eurogroup.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ την ίδια ώρα εκφράζονται σφοδρές αντιδράσεις στην νομοθέτηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. 

Απεσταλμένοι της ελληνικής αντιπροσωπείας επιστράτευσαν... πίνακες, στους οποίους φαινόταν μέσα από συγκρίσεις ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων, κάτι το οποίο ωστόσο δεν φάνηκε να κάμπτει τις αντιστάσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά των δανειστών είναι ότι ουσιαστικά για πρώτη φορά έγινε μία κουβέντα με συγκεκριμένα νούμερα και κοστολογημένα μέτρα. Εκπρόσωποι των δανειστών ξεψάχνισαν τα λογιστικά βιβλία του κράτους για την τελική κατάρτιση του πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα εκπορεύονται από τη λίστα Βαρουφάκη, όπως αυτή είχε συνταχθεί την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επί τάπητος τέθηκαν και τα μέτρα τα οποία προτίθεται να πάρει άμεσα η κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους των εταίρων ωστόσο να εκτιμούν ότι είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά όχι αρκετά. 

Από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι ομαδικές απολύσεις, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό, αποτελούν «κόκκινες γραμμές» με στόχο αμοιβαίες υποχωρήσεις σε επιμέρους ανοιχτά ζητήματα για έναν έντιμο συμβιβασμό. 

Σε αυτή τη λογική από το Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να πάει λίγο πίσω η επαναφορά της 13ης σύνταξης, για την οποία επίσης δέχεται σφοδρές πιέσεις, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα επέλθει μία αρχική συμφωνία, προβάλλοντας τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα της αύξησης του φόρου πολυτελείας, της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λοταρίας με τις αποδείξεις και άλλα μπόνους για τους συνεπείς φορολογούμενους, της «αμνηστίας» σε όσους εμφανίζουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία με μία φορολόγηση της τάξεως του 15%, της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια ώρα που η καρδιά της οικονομίας χτυπά στο Brussels Group, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου κατέστρωνε νέα πλάνα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση και πώς θα απεμπλακεί η διαδικασία για την επίτευξη άμεσα μίας συμφωνίας εντός των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφέρει το newsbeast.gr

Παράλληλα, από την κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να μην βρεθούν στη... δυσάρεστη θέση να ξαναζήσουν αυτό που πραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος ως λάθος, δηλαδή το γεγονός ότι η Αθήνα δεν εξασφάλισε κάποια ρευστότητα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, έχουν προειδοποιήσει τους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρουν νομοσχέδιο με μέτρα στη Βουλή, αν προηγουμένως δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Έτσι, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο που είχε αποφασιστεί και αυτό να επανέλθει, προφανώς «διορθωμένο» με νέα μέτρα, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα την Τετάρτη, οπότε και θα συνέλθει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευελπιστώντας σε χαλάρωση της ασφυξίας και χρηματοδότηση της χώρας από τα έντοκα γραμμάτια.

Πάντως, την ίδια ώρα γερμανικό δημοσίευμα της Handelsblatt αποκλείει εκταμίευση της δόσης των 7 δισ. ευρώ πριν την 12η Μαΐου, όταν η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ κάτι παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ. 

Κόσμος

Aναγνώστης δανείστηκε βιβλίο και έκανε πάνω από... 50 χρόνια να το επιστρέψει

βιβλιο

Υπάλληλοι της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Πάισλι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είδαν με έκπληξη να φτάνει με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο μαγειρικής.

Μαζί με το βιβλίο μαγειρικής που κάποιος το είχε δανειστεί πριν από περισσότερα από 50 χρόνια υπήρχε ένα σημείωμα και ένα χαρτονόμισμα.

Σύμφωνα με τις αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ, το βιβλίο για την ινδική κουζίνα, της Μπαλμπίρ Σινγκχ, είχε δοθεί για δανεισμό πίσω στα 1968, αλλά μιας και δεν υπάρχουν πια τα αρχεία από εκείνη την εποχή, οι βιβλιοθηκονόμοι δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία του δανεισμού ή το όνομα εκείνου που το δανείστηκε.

Μέσα στο βιβλίο μαγειρικής υπήρχε ένα σημείωμα όπου ο αναγνώστης ζητούσε συγγνώμη που άργησε να το επιστρέψει, αλλά και ένα χαρτονόμισμα των 20 λιρών (περίπου 23,5 ευρώ).

"Παρακαλώ δεχτείτε τη συγγνώμη μου για την καθυστέρηση στην επιστροφή αυτού του βιβλίου. Εσωκλείω μια συμβολική πληρωμή για την παράβλεψη. Σας ευχαριστώ" έγραφε το σημείωμα.

Από την πλευρά της, η Λίντα Φλιν – επικεφαλής της βιβλιοθήκης – δεν ντράπηκε να παραδεχτεί την έκπληξή της για την επιστροφή του βιβλίου, μιας και είχε δανειστεί πριν από περισσότερο από 5 δεκαετίες.

"Ένιωσα κάτι παραπάνω από έκπληξη όταν άνοιξα τον φάκελο και είδα τι ήταν μέσα. Είναι πολύ σπάνιο ένα βιβλίο να επιστρέφεται τόσα πολλά χρόνια μετά. Ήταν μια πολύ ωραία χειρονομία από μέρους όποιου βρήκε το βιβλίο και μπήκε στον κόπο να το επιστρέψει" σχολίασε η Φλιν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά το γεγονός ότι το βιβλίο θα παραμείνει μέρος της συλλογής της δανειστικής βιβλιοθήκης, δεν πρόκειται να ξαναμπεί στα ράφια για νέο δανεισμό, λόγω της κακή κατάστασής του.

"Μπορείτε να δείτε ότι το βιβλίο έχει χρησιμοποιηθεί πολύ και κάποιες από τις σημειώσεις στις σελίδες του μαρτυρούν ότι κάποιος ακολούθησε τις συνταγές για να μαγειρέψει πολλές φορές" λέει η Φλιν.

Όσο για τη συμβολική αποζημίωση για την καθυστέρηση, αυτή θα δωρισθεί για φιλανθρωπίες, μιας και πλέον η βιβλιοθήκη δεν βάζει πρόστιμο για τις αργοπορημένες επιστροφές.

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουρκία: Επταμελής οικογένεια Κούρδων δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι της

Απλήρωτος οικοδόμος πήρε εκσκαφέα κι άρχισε να γκρεμίζει τα μπαλκόνια σε πολυκατοικία! (βίντεο)

Νέες κυρώσεις κατά της Κούβας προανήγγειλε ο Μπάιντεν