Οικονομία

Κόσμος

Κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού 2016 στο Ευρωκοινοβούλιο

Ευρωκοινοβούλιο

Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η απασχόληση για τους νέους και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την Ένωση, προβάλλονται ως οι πολιτικές προτεραιότητες στο σχέδιο προϋπολογισμού 2016, που ήλθε σε πρώτη ανάγνωση την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο και το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Προϋπολογισμών, ο προϋπολογισμός του 2016 «προικοδοτείται» με 157.427,5 εκατομμύρια ευρώ για τις πιστώσεις αναλήψεων και 146.459,5 εκατομμύρια ευρώ για τις πιστώσεις πληρωμών.

Τον προϋπολογισμό εισηγήθηκε ο Πορτογάλος Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντες.Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το εν λόγω σχέδιο προϋπολογισμού με ευρεία πλειοψηφία: 434 ψήφους υπέρ, 185 κατά και 80 αποχές.

«Η σημερινή ψήφος του ΕΚ δείχνει μια μεγάλη ενότητα, μια μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του», δήλωσε μετά την ψηφοφορία και στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εισηγητής Ζ. Μ. Φερνάντες. «Πρόκειται για μια πλειοψηφία που μας δίνει δύναμη για τη διαπραγμάτευσή μας (με το Συμβούλιο)» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση τονίζεται το γεγονός ότι η Ένωση «αντιμετωπίζει σήμερα την πρωτοφανή μεταναστευτική και προσφυγική κρίση (...) και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κινητοποιηθούν εξαιρετικά χρηματοδοτικά μέσα, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Ως εκ τούτου προβλέπεται μια αύξηση κατά 1.161 εκατ. ευρώ για τους Τομείς 3 και 4 που αφορούν, στην «Ασφάλεια και Ιθαγένεια» και στην «Ευρώπη στον κόσμο».

Το ΕΚ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με προτεινόμενες από το Συμβούλιο περικοπές και αποκαθιστά όλες τις πιστώσεις που περιέκοψε το Συμβούλιο στο σχέδιο προϋπολογισμού, ήτοι: 563,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 1.421, 8 εκατ. σε πιστώσεις πληρωμών.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης «τη μείωση των συσσωρευμένων εκκρεμών απαιτήσεων πληρωμής για τα προγράμματα συνοχής και καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το σκοπό αυτό».

Για τους αγρότες: Το ΕΚ λαμβάνει ιδιαίτερα υπ' όψιν του την τρέχουσα κρίση που πλήττει τους ευρωπαίους γεωργούς, ιδίως στον γαλακτοκομικό τομέα. Έτσι, ενσωματώνει στον προϋπολογισμό 2016 ποσό ύψους 500 εκατ ευρώ για έκτακτα μέτρα στήριξής τους.

Για τους νέους: Το ΕΚ προτείνει νέες αναλήψεις υποχρεώσεων για το 2016 για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΥΕΙ) προτείνοντας αύξηση κατά 473,2 εκατομ. ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα το 2016.

Για τις ΜΜΕ και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις: Με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας το ΕΚ ενισχύει το αρμόδιο πρόγραμμα COSME με 16,5 εκατ ευρώ.

Για το ίδιο το ΕΚ: Ο προϋπολογισμός του αυξάνεται κατά 1,6% ενώ προστίθεται και ένας φάκελος των 15 εκατ. για την ασφάλειά του με έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχισθούν το 2016.

Η επόμενη διαβούλευση για τον προϋπολογισμό 2016 προβλέπεται για τις 9 Νοεμβρίου με την ελπίδα μιας τελικής συμφωνίας με το Συμβούλιο στις 18 Νοεμβρίου.
 

Κόσμος

ΗΠΑ - Τραμπ: Ετοιμάζει αντεπίθεση για... εκδίκηση

Ντοναλντ Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέδωσε και επισήμως στη Γερουσία την απόφασή της να ασκήσει μομφή κατά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα γίνει έτσι ο πρώτος τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα δικαστεί από το Σώμα. «Ο Ντόναλντ Τζον Τραμπ ενεπλάκη σε σοβαρά εγκλήματα και πλημμελήματα, υποκινώντας τη βία κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ» είπε ο βουλευτής Τζέιμι Ράσκον παρουσιάζοντας την απόφαση της Βουλής ενώπιον των γερουσιαστών, οι οποίοι παρακολουθούσαν σιωπηλοί.

Θεωρητικά, εάν οι Ρεπουμπλικανοί είχαν πρόθεση να απαλλαγούν μια και καλή από τον Τραμπ και από τον «πονοκέφαλο» που τους προκαλεί ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024, τώρα θα είχαν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να το πετύχουν. Και αυτό διότι μια καταδίκη του από τη Γερουσία θα σήμαινε πρακτικά ότι του αφαιρείται και το δικαίωμα να διεκδικήσει ξανά την προεδρία ή οποιοδήποτε σημαντικό δημόσιο αξίωμα. Το μόνο που απαιτείται για να γίνει αυτό είναι να βρεθούν 17 από τους 50 γερουσιαστές του κόμματος που θα ψηφίσουν ad hoc μαζί με τους Δημοκρατικούς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συνταγματικά πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως το σενάριο της μαζικής «αποστασίας» και της καταδίκης συγκεντρώνει εξαιρετικά λίγες πιθανότητες - κυρίως επειδή ο κατηγορούμενος εξακολουθεί να διαθέτει φανατικό ακροατήριο και να συσπειρώνει σημαντικό τμήμα της βάσης του κόμματός του. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς και ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας περίπου… μοιρολατρικά στο CNN ότι η δίκη του πολιτικού του αντιπάλου θα γίνει «γιατί πρέπει να γίνει».

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Τραμπ μπορεί πλέον να αισθάνεται πιο άνετα και έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών του, οι οποίες θα καθορίσουν και το πολιτικό του μέλλον. Οπως σημειώνουν οι «New York Times», ο ίδιος «είναι αποφασισμένος να παραμείνει ένας ισχυρός παράγοντας στους Ρεπουμπλικανούς». Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελπίδες του αναζωπυρώθηκαν ύστερα από κάποιες απρόσμενες εξελίξεις.

Στο Οχάιο

Η μια αφορά την απόφαση του γερουσιαστή Ρομπ Πόρτμαν από το Οχάιο να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του για μια τρίτη θητεία στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Ετσι, καθώς ο 65χρονος Πόρτμαν ανήκει στην «παλιά φρουρά» και στη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών και ήταν μέλος της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους του νεότερου, δίνει τη δυνατότητα στον Τραμπ να προωθήσει κάποιον εκλεκτό του - εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι το Οχάιο είναι η μοναδική Πολιτεία από τις τέσσερις του βιομηχανικού Βορρά που τον ψήφισε στις 3 Νοεμβρίου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, ανάμεσα στα άλλα, το σκεπτικό του Πόρτμαν. «Ζούμε σε μια ολοένα πιο πολωμένη χώρα, όπου τα μέλη των δύο κομμάτων εξωθούνται είτε πιο δεξιά είτε πιο αριστερά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχουν πλέον πολύ λίγοι άνθρωποι οι οποίοι να αναζητούν κοινό τόπο» είπε χαρακτηριστικά, αποτυπώνοντας γλαφυρά την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις ότι επίκειται «επέλαση» του Τραμπ με στόχο την «κατάκτηση» των Ρεπουμπλικανών ενισχύονται και από τις ανακοινώσεις έμπιστων συνεργατών του και πολιτικών συμμάχων του ότι θα διεκδικήσουν θέσεις κυβερνητών σε κάποιες Πολιτείες. Αυτό συμβαίνει στο Οχάιο - που βρίσκεται αντικειμενικά στο επίκεντρο της εσωκομματικής διαμάχης - αλλά και το Αρκανσο, όπου η τέως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ήδη πως θα είναι υποψήφια.

Το οπλοστάσιο του Τραμπ περιλαμβάνει, όμως, άλλα δύο ατού: Το ένα είναι ότι ο ίδιος παραμένει ο μεγαλύτερος «μαγνήτης» για τους χρηματοδότες του κόμματος, με αποτέλεσμα να έχει στη διάθεσή του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του και τους εκλεκτούς του. Οσο για το άλλο, έχει να κάνει με την υιοθέτηση βασικών του «δογμάτων» από τον Μπάιντεν - όπως εκείνου που παραπέμπει στον οικονομικό πατριωτισμού, ο οποίος αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο διάταγμα που υπέγραψε ο νέος πρόεδρος με τίτλο «Αγοράζουμε αμερικανικά».

Ειδήσεις σήμερα

Facebook: Αυξάνονται οι μηνιαίοι χρήστες και τα κέρδη

Κορωνοϊός - Βόρεια Μακεδονία: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του «βρετανικού» στελέχους

Κορωνοϊός: Στον «αέρα» το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων – Έκτακτη σύσκεψη λοιμωξιολόγων