TOP

Must

Γιατί η Google δεν ενδιαφέρεται να προσλάβει αριστούχους πτυχιούχους

Σε μια συνέντευξη που έδωσε Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού της Google, Laszlo Bock στον Tom Friedman των «The New York Times», διευκρίνισε τι ακριβώς ψάχνει σε έναν εργαζόμενο. Περιέργως, δεν είναι τα διαπιστευτήρια και οι υψηλοί βαθμοί στο πτυχίο.

Είναι γεγονός ότι οι αριστούχοι νέοι πτυχιούχοι έχουν μάθει να βασίζονται στο ταλέντο τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία. Η Google αναζητά ανθρώπους με «πνευματική ταπεινότητα». Οι επιτυχείς έξυπνοι άνθρωποι σπάνια βιώνουν την αποτυχία και έτσι δεν μαθαίνουν με ποιο τρόπο να διδαχτούν από αυτήν. Αντιθέτως, διαπράττουν το θεμελιώδες σφάλμα το οποίο είναι ότι αν συμβαίνει κάτι καλά αυτό γίνεται «γιατί είμαι ιδιοφυία». Αν κάτι δεν πάει καλά είναι «γιατί κάποιος είναι ηλίθιος», «ή δεν είχα τα απαραίτητα μέσα».

«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι οι περισσότερο επιτυχημένοι στην εταιρεία, εκείνοι που θέλουμε να προσλάβουμε, είναι ισχυρογνώμονες, υποστηρίζουν την άποψη τους σαν ζηλωτές αλλά όταν αποδειχθεί ότι κάνουν λάθος δε φοβούνται να το παραδεχτούν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Bock.

Το να επιτύχεις ακαδημαϊκά δεν συνεπάγεται ότι είσαι ικανός εργασιακά. Ο ίδιος σημειώνει ότι το πανεπιστήμιο είναι ένα τεχνητό περιβάλλον που σε εξασκεί σε μια μονόπλευρη μορφή σκέψης. Έτσι, το IQ είναι λιγότερο πολύτιμο από το να μπορεί κάποιος να μαθαίνει γρήγορα. «Σε κάθε υποψήφιο εργαζόμενο, όμως, το νούμερο 1 πράγμα που ψάχνουμε, δεν είναι το IQ. Είναι η ικανότητα μάθησης. Χρησιμοποιούμε μια μορφή συνέντευξης που αναλύει την συμπεριφορά του υποψηφίου για να το καταλάβουμε αυτό. Σε μια τέτοιας μορφής συνέντευξη μπορεί ο υποψήφιος να ερωτηθεί για το πώς είχε αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πρόβλημα που του έτυχε στο παρελθόν. Αυτό το σύστημα συνέντευξης μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να βρούμε ανθρώπους που ταιριάζουν σε αυτό που ορίζει η εταιρεία ως ηγεσία. Δεν είναι απλά ένας εντυπωσιακός τίτλος, αλλά η ικανότητα να ηγηθείς όταν είναι απαραίτητο και να κάνεις πίσω όταν πρέπει να ηγηθεί κάποιος άλλος. Γιατί για να είσαι αποτελεσματικός ηγέτης σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να είσαι πρόθυμος να εγκαταλείψεις την εξουσία», σημειώνει ο Bock.

Οι καλοί βαθμοί και τα πτυχία σίγουρα δεν βλάπτουν. Πολλές θέσεις εργασίας στην Google απαιτούν μαθηματικά και πληροφορική οπότε αν οι βαθμοί πραγματικά αντανακλούν την ικανότητα σε αυτούς τους τομείς, είναι ένα πλεονέκτημα. Η Google όμως αναζητά πολύ περισσότερα.

Συνοψίζοντας αυτό που υποστηρίζει ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της Google είναι, ότι το ταλέντο υπάρχει σε τόσο διαφορετικές μορφές που μπορεί να προέρχεται από μη παραδοσιακές πηγές μάθησης, πέρα από βαρύγδουπα πανεπιστήμια.

Για τους περισσότερους νέους ανθρώπους σπουδάζοντας στο πανεπιστήμιο είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσουν τις ικανότητες που χρειάζονται για πολλά είδη καριέρας. Μα προσοχή! το πτυχίο δεν είναι η μόνη απόδειξη ότι μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε δουλειά. Ο κόσμος νοιάζεται μόνο (και πληρώνει) για το τι μπορείτε να κάνετε με αυτά που ξέρετε (χωρίς να νοιάζεται πως και που τα μάθατε) Σε μια εποχή που η καινοτομία είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς ικανότητες όπως ηγεσία, ταπεινότητα, συνεργασία, προσαρμοστικότητα και όρεξη για να μάθετε και να μάθετε εκ νέου είναι απαραίτητες.  Αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το που θα εργαστείτε.