Κρήτη

9.500 οφειλέτες από Ηράκλειο και Λασίθι χρωστούν €373.000.000 σε ασφαλιστικά Ταμεία

 «Αυγατίζουν» χρόνο με το χρόνο οι οφειλέτες , και φυσικά τα ποσά που χρωστούν, από την Ανατολική Κρήτη  στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πορεία αντίστοιχη των οικονομικών αδυναμιών που αντιμετωπίζουν πια επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλη τη χώρα. Τα νούμερα που φέρνει στο φως το eΚρήτη είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης , όπως όλα δείχνουν αδιέξοδης , που όλο και διογκώνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Μόνο από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου υπάρχουν στο ΚΕΑΟ τα ονόματα 9.500 οφειλετών ,που χρωστούν 373.000.000 ευρώ!

Από τις συνολικές οφειλές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση μόλις 15.1 εκατομμύρια ευρώ ,οι οποίες αντιστοιχούν σε 450 εργοδότες. Συνεπώς εκτός ρύθμισης βρίσκονται οφειλές  περίπου 357 εκατομμυρίων ευρώ ,που υπάρχει αμυδρή  ελπίδα ,τώρα με τα νέα δεδομένα που νομοθετήθηκαν, να υπαχθούν στις κάπως πιο ευνοϊκές καινούργιες ρυθμίσεις .

Αξίζει ν αναφέρουμε πως από  τα οφειλόμενα ποσά ,που προέρχονται από την Ανατολική Κρήτη , δηλαδή τα 373 εκ. ευρώ, τα 245 εκ. ευρώ σχετίζονται με οφειλέτες του ΙΚΑ, τα 115 εκ. ευρώ με οφειλέτες του ΟΑΕΕ, 12,3 εκ ευρώ με οφειλέτες του ΟΓΑ και 150.000 ευρώ με οφειλέτες του ΕΤΕΑ.

Μέσα στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2014 μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, μέσω ΚΕΑΟ ,εισπράχθηκαν από Ηράκλειο και Λασίθι μόλις 7, 3 εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα: τα 5.15 εκατομμύρια  ευρώ από ρυθμίσεις και τα 1,8 εκατομμύρια  ευρώ από ποσά που έδωσαν οι οφειλέτες ως έναντι για να μην μπουν σε διαδικασία κατασχέσεων.

Μάλιστα από τα 7,3 εκ. ευρώ αναλογούσαν τα 6,8 εκ. σε οφειλέτες του ΙΚΑ, 102.000 ευρώ σε οφειλέτες του ΟΓΑ και 92.000 ευρώ σε οφειλέτες του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ράδιο Κρήτη οι μεγαλύτεροι οφειλέτες στην Ανατολική Κρήτη είναι 3 συνεταιρισμοί , ξενοδοχεία, επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης μια επιχείρηση από το χώρο της εκτύπωσης και εκείνη  που είχε κατηγορηθεί ότι χορηγούσε σκευάσματα σε πεθαμένους.

Η πρακτική των κατασχέσεων πάντως που είναι το επόμενο βήμα, αφότου μια οφειλή φθάσει στο ΚΕΑΟ, δεν μοιάζει να είναι και ο πιο αποδοτικός τρόπος είσπραξης χρημάτων για Ταμεία και Κράτος κι αυτό γιατί αφορά συνήθως σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους οποίους όμως το ΚΕΑΟ βρίσκει άδειους ή με ελάχιστα χρήματα.

Ε.Β

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - σεισμός: Το ΚΕΚ Επιμελητηρίου παραχωρεί αίθουσες για τη στέγαση μαθητών

Σχολική τάξη

Την παραχώρηση έξι αιθουσών για τις προσωρινές ανάγκες φοίτησης των μαθητών του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου αποφάσισε ομόφωνα κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Διοικητική Επιτροπή του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κύριο μέλημα για τη Διοίκηση του ΚΕΚ είναι να διασφαλιστεί από τον Δήμο Ηρακλείου ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών με μια σειρά μέτρων, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά. Παράλληλα επιζητεί να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία  του ΚΕΚ κατά τις πρωινές ώρες, με την επιστροφή προς χρήση από το ΚΕΚ, των αιθουσών που έχει παραχωρήσει στο ΕΠΑΛ και παραμένουν αναξιοποίητες, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο του.

Να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του ΚΕΚ ουδέποτε αρνήθηκε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου για την παραχώρηση των αιθουσών, αντίθετα έθεσε το θέμα αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και καλεί τον Δήμο να συνυπογράψει μνημόνιο συνεργασίας  που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και των Σχολείων και του ΚΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Το 7ο Δημοτικό της ...διασποράς - Σε άλλα σχολεία τα παιδιά

Βαρδάκης - σεισμός: Άμεσα λύση το πρόβλημα της στέγασης των μαθητών

Ανώγεια - σεισμός: Αναστολή λειτουργίας στο Γυμνάσιο - Λύκειο μετά την αυτοψία

 

ESPA BANNER