Κρήτη

54 χρόνια πέρασαν αλλά ούτε ένα μνημείο της Κρήτης δεν μπήκε στον κατάλογο της UNESCO

Ούτε ένα από τα 17 χαρακτηρισμένα ως  Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO στη χώρα μας , που αφορούν στον τομέα του πολιτισμού, δεν βρίσκεται στην Κρήτη , παρότι πέρασαν 54 χρόνια από τη στιγμή που υπεγράφη η σύμβαση προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Η πρώτη ένταξη ελληνικού μνημείου στον κατάλογο των μνημείων ,που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία ,έγινε το 1986 ,όμως έκτοτε δεν υπήρξε καμία ένταξη που να αφορά στην Κρήτη, παρότι διαθέτει πληθώρα μνημείων που πληρούν τους όρους χαρακτηρισμού τους ως μνημείων με πανανθρώπινη και παγκόσμια αξία και σημασία.

Η ίδια η UNESCO , ως προς τα μνημεία που αξίζει να περιληφθούν στον κατάλογο της, αναφέρει πως «Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

Το 2014 πάντως  στη λίστα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν με ζητούμενο το χαρακτηρισμό τους από τον Οργανισμό ως Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συναντάμε  τα Μινωικά Ανάκτορα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Κυδωνίας καθώς επίσης το φαράγγι της Σαμαριάς και το Φρούριο της Σπιναλόγκας

Για την ιστορία να πούμε πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ο κατάλογος της UNESCO στον τομέα του πολιτισμού περιλαμβάνει τα εξής μνημεία :

Ακρόπολη Αθηνών (1987)

Βεργίνα (1996)

Δελφοί (1987)

Μυστρά (1989)

Ολυμπία (1989)

Μυκήνες και Τίρυνθα (1999)

Δήλο (1990)

Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)

Μοναστήρια Δαφνίου, Οσίου Λουκά και Νέας Μονής Χίου (1990)

Παλιά πόλη της Κέρκυρας (2007)

Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης (1988)

Πυθαγόρειο Σάμου (1992)

Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)

Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (1986)

Χώρα και Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (1999)

Μετέωρα (1988)

Άγιον Όρος -Άθως (1988)

Ε.Β

Κρήτη

Πλειστηριασμοί στην Κρήτη: Στο "σφυρί" τουριστικά ακίνητα και πατρικές κατοικίες

πλειστηριασμος

Επέστρεψε από τις 14 Μάη ο “εφιάλτης” των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην Κρήτη, καθώς “στο σφυρί” βγαίνουν πλέον κάθε Τετάρτη μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, σύμφωνα με όσα μετέφερε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, μια εκ των τεσσάρων πιστοποιημένων συμβολαιογράφων για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, Ελένη Παπαδάκη.

Το προηγούμενο διάστημα, ελέω της πανδημικής κρίσης, η διενέργειά τους είχε “παγώσει”, ωστόσο, τώρα η διαδικασία επανεκκινεί και τα επενδυτικά ακίνητα που βγαίνουν σε δημοπρασία αφορούν στον τομέα που επλήγη οικονομικά με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα: τον τουριστικό.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή της η κ Παπαδάκη, αύριο Τετάρτη 19 Μάη, για 158 ακίνητα, επαγγελματικοί χώροι και ξενοδοχειακές μονάδες, από το ανατολικό άκρο της Κρήτης έως και τη … Γαύδο, θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής οικονομικών προσφορών για την κατακύρωση τους, με απλούστερα λόγια θα αλλάξουν χέρια… (Σημειώνεται ότι πανελλαδικά αύριο, οι ιδιοκτησίες προς δημοπρασία ξεπερνούν τις 4.000).

Για την επόμενη Τετάρτη 26 Μάη, μόνο για το νησί μας, έχουν προγραμματιστεί άλλοι 127 πλειστηριασμοί.

Όπως σχολίασε η κ Παπαδάκη, πρόκειται ακόμη και για μικρές ιδιοκτησίες, πατρικά σπίτια σε χωριά που οι ιδιοκτήτες τους προ covid τα είχαν ανακαινίσει και μέσω της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, εξασφάλιζαν ένα μικρό εισόδημα. Η ανατροπή αυτού του σχεδιασμού εξαιτίας του κορωνοϊού, τους έχει αφήσει έκθετους στον τραπεζικό δανεισμό, με αποτέλεσμα τώρα να τα χάνουν.

Από τον Σεπτέμβριο, αναμένεται ένα εντονότερο κύμα πλειστηριασμών που θα αφορά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Μέσα στο καλοκαίρι η διαδικασία αναμένεται να επιβραδυνθεί εξαιτίας κάποιων νέων προθεσμιών, αλλά και αξιοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Προστασία α΄κατοικίας έως τις 31 Μάη

Ο κλοιός των πλειστηριασμών θα σφίξει ακόμη περισσότερο για συμπολίτες μας καθώς μετά την 31η Μαΐου, δε θα προστατεύεται πλέον η πρώτη κατοικία, κάτι που γίνεται ακόμη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όπως ανέφερε, η κ Παπαδάκη δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη το πλαίσιο που θα ισχύσει μετά την 1 Ιουνίου, οι ειδικές συνθήκες εξαίρεσης ή τα περιθώρια διατήρησης των ιδιοκτησιών.

Με αφορμή τους πλειστηριασμούς αλλά και τις περιπτώσεις σκανδαλώδους πολλαπλασιασμού, της "εκτόξευσης" του ιδιωτικού χρέους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από τις τράπεζες – το ραδιόφωνο του Ράδιο Κρήτη κατακλύστηκε από τέτοια περιστατικά, η κυρία Παπαδάκη επέστησε την προσοχή στα “ψιλά γράμματα” των συμβολαίων δανεισμού και συνέστησε στους πολίτες να είναι περισσότερο “υποψιασμένοι, κυνηγώντας τα δικαιώματά τους”.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε on air η περίπτωση συμπολίτη μας το χρέος του οποίου σε τράπεζα τετραπλασιάστηκε σε μόλις 8 χρόνια. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Γ. Κεφαλογιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Πότε ξεκινά η κατασκευή του ΒΟΑΚ - Μισός δρόμος μέχρι Σητεία

Το Ηράκλειο τιμά τη Μάχη της Κρήτης - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Έκκληση από Κρητικό: Βοηθήστε να βρεθεί ο οδηγός που με χτύπησε (φωτο)