Κρήτη

Χάθηκαν στο... δρόμο οι χρηματοδοτήσεις προγράμματος για Μαλεβίζι και Σητεία

ziros.jpg

Στα χαρτιά, χωρίς χρηματοδότηση, έμεινε για τη Σητεία και το δήμο Μαλεβιζίου η υλοποίηση στην πράξη του καινοτόμου προγράμματος «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης»  το οποίο έπρεπε να υλοποιηθεί στο  πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Η ευθύνη για τη μη προώθηση του προγράμματος δεν βαρύνει ωστόσο τους δήμους αλλά την αρμόδια αρχή στο υπουργείο που έσπρωξε τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς άλλες κατευθύνσεις και άφησε «ορφανούς» τους δήμους που είχαν επιλεγεί.  
Πριν από 3 χρόνια οι Σέρρες, τα Φάρσαλα, η Νίσυρος, το Νεστόριο Καστοριάς, ο Βελβεντός Κοζάνης, το Μαλεβίζι Κρήτης και η Σητεία επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε αυτό, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη και φορέα διαχείρισης το ΚΑΠΕ. Συνολικά εκείνη την περίοδο είχαν υποβληθεί 42 προτάσεις, αλλά θετικά αξιολογήθηκαν μόνο 7 , ανάμεσα τους της Σητείας και του Μαλεβιζίου, καθώς αυτοί είχαν τους πληρέστερους και πλέον ωφέλιμους φακέλους. Παρά τη θετική αξιολόγηση οι περιοχές αυτές ουδέποτε μοιράστηκαν τα 37 εκ. ευρώ από τα 50 εκ. ευρώ που προέβλεπε η δράση και ο λόγος, όπως επικαλέστηκε στους εκπροσώπους των περιοχών που τον επισκέφτηκαν, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Τσιρώνης είναι ότι χάθηκαν  στο δρόμο οι απαιτούμενοι πόροι.
Στη σύσκεψη, υπό τον κ Τσιρώνη, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι: Σερρών ,Φαρσάλων Νισύρου ,Νεστορίου Πασχάλης, Σερβίων Βελβεντού  και οι Αντιδήμαρχοι Μαλεβιζίου και Σητείας.
Ο κ. Τσιρώνης τους εξήγησε πως  θα καταβάλλει προσπάθεια να υλοποιηθεί το πρόγραμμα εντάσσοντας το στην επόμενη προγραμματική περίοδο καθώς περιλαμβάνει δράσεις καινοτόμες που τις χρειάζεται ο τόπος μας. Η δική μας κατεύθυνση,σημείωσε ο ίδιος, «είναι πάντα προς την αυτοπαραγωγή. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ενεργειακούς κολοσσούς, θέλουμε κάθε κοινότητα να είναι ενεργειακά αυτάρκης. Αυτό θα αποτελέσει πυλώνα και εφαλτήριο ανάπτυξης».
Να σημειώσουμε πως στόχος του προγράμματος είναι η ισόρροπη, αειφόρος, περιφερειακή ανάπτυξη, η δημιουργία πρωτοπόρων οικονομιών, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών «απομονωμένων κοινοτήτων», η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των διαφόρων μορφών τουρισμού και η εξοικείωση με πρακτικές Πράσινης Ανάπτυξης, με άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών αλλά και στόχο τη συγκράτηση και την αύξηση του παραγωγικού πληθυσμού.
Απώτερος στόχος είναι, η υλοποίηση ενός νέου Πρότυπου Πράσινης Ανάπτυξης, που δημιουργεί δυνατότητες μεγάλης προστιθέμενης αξίας και προοπτικές στην τοπική οικονομία, οδηγώντας στο μηδενικό ισοζύγιο ενέργειας ή και εκπομπών CO2, με απώτερο σκοπό την επαναληψιμότητα των  πιλοτικών δράσεων για όλη την επικράτεια.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη Σητεία

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, στα όρια του δικού τους δήμου ο σχεδιασμός είναι το πρόγραμμα, με ένα προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύριων  ευρώ, να καλύψει τον οικισμό της Ζήρου με στόχο τον περιορισμό των ενεργειακών αναγκών του. Επί της ουσίας με παρεμβάσεις σε κτίρια, αναπλάσεις και άλλες δράσεις ζητούμενο είναι να παραχθεί και να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Σύμφωνα με την περιγραφή του κ Πατεράκη, στον σχεδιασμό υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος έχουν εντάξει για τη Ζήρο την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταικού πάνελ, την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τη δημιουργία ηλεκτρικού  μικροδικτύου που θα φωτίζει τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και υβριδικής μονάδας παραγωγής υδρογόνου που θα αξιοποιείται ως καύσιμη ύλη . Παράλληλα προβλέπονται παρεμβάσεις σε ιδιωτικά κτίρια για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, ενεργειακών τζακιών, αναβάθμιση καυστήρων.
Ε.Β
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER