Κρήτη

Φροντίδα και υποστήριξη στα γαϊδουράκια της Κρήτης

Επτά ημέρες, μία ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών, 122 ζώα... αυτό είναι περιληπτικά το Πρόγραμμα Φροντίδας Ιπποειδών της Φιλοζωικής Κρήτης! Όμως, οι άνθρωποι που στηρίζουν σημαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούν να δείξουν οι φωτογραφίες και τα ζώα που βοηθούν είναι πολύ πιο σημαντικά από απλούς αριθμούς.

Πεταλωτής από Ολλανδία και οδοντίατρος από Αγγλία έρχονται εθελοντικά δύο φορές ανά έτος – αυτή η επίσκεψη ήταν η 10η τους στο νησί – για να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στα γαϊδουράκια της Κρήτης (καμιά φορά και σε κατσίκες, πόνυ, μουλάρια και άλλα ζώα!). Μαζί με εθελοντές για την οδήγηση, το φωτογραφικό υλικό, την καταγραφή των στοιχείων προς αρχειοθέτηση αλλά και διάφορους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, το Dream Team μας ταξίδεψε αυτή τη φορά 997 χμ. σε χωριά των περιοχών Ηρακλείου, Μοιρών, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

Συνάντησαν παλιούς γνωστούς και βρήκαν νέους ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθεια τους διότι όπως λένε ‘το γαϊδουράκι τους είναι τα πόδια τους’. Χάρηκαν μαζί τους για άλλη μία φορά την ζεστή Κρητική φιλοξενία και προσπάθησαν να παρηγορήσουν όσους έχασαν το ζώο τους ή τους συγχωριανούς τους – άτομα και ζώα που κι εκείνοι γνώρισαν καλά με το πέρασμα των χρόνων.

Στις φωτογραφίες φαίνονται κάποιες υποθέσεις ζώων που είχαν τα λεγόμενα ‘τσαρούχια’ (οπλές που έχουν μεγαλώσει υπερβολικά με αποτέλεσμα το ζώο να πονάει όταν περπατάει) και άλλα που λαμβάνουν οδοντιατρική φροντίδα έτσι ώστε να μπορούν και πάλι να τρώνε με άνεση. 

Φυσικά, οι αναμνήσεις μας, τα λόγια των ανθρώπων και η ευγνωμοσύνη τους δεν μπορούν να διατυπωθούν σε λέξεις αλλά εξιστορούν κάποιες ωραίες και αστείες ‘ιστοριούλες’:

● Μετά από ερώτηση ιδιοκτήτη σχετικά με το πώς μπορεί να καταλάβει αν το γαϊδουράκι του είναι έγκυος, ο οδοντίατρος αστειεύτηκε λέγοντας (στα Αγγλικά) ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανονικό, γυναικείο τεστ εγκυμοσύνης... η εθελόντρια, μη συνειδητοποιώντας το αστείο, μετέφρασε την συμβουλή στον ιδιοκτήτη στα Ελληνικά! Φυσικά, στη συνέχεια, έγινε η επεξήγηση στον ιδιοκτήτη ότι απαιτείται εξέταση αίματος για την σωστή διάγνωση εγκυμοσύνης.

 

● Όταν το σχοινί από ένα γαϊδουράκι έριξε τον ιδιοκτήτη ο οποίος μαζί με την ομάδα μας προσπαθούσε να το πιάσει, εκείνο έτρεξε και στάθηκε μπροστά του και μεταξύ εκείνου και των εθελοντών μας, προστατεύοντας τον.

● Ένας κύριος μας ρώτησε αν η κυβέρνηση θα φορολογήσει τα γαϊδουράκια. Όταν του είπαμε ότι δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο, ρώτησε αν λοιπόν θα τα επιδοτήσει! Ο ίδιος κύριος, όταν κατάλαβε ότι δεν είμαστε κυβερνητική οργάνωση αλλά εθελοντές, μας είπε αυστηρά ότι δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτό το έργο αν δεν πληρωνόμαστε και δεν μας δίδεται ΙΚΑ.

● Δύο εθελοντές κρατούσαν ένα αρσενικό γαϊδούρι όση ώρα ο πεταλωτής έφτιαχνε τις οπλές του. Ο πεταλωτής συνειδητοποίησε μετά από λίγο ότι κάποια θηλυκά κατέβαιναν τον λόφο και πως το αρσενικό θα φύγει οπότε άφησε το πόδι του. Δυστυχώς όμως, οι εθελοντές οι οποίοι είχαν γυρισμένη την πλάτη, δεν περίμεναν την ανάλογη αντίδραση οπότε, κατά την περιγραφή του πεταλωτή ‘είδα το γαϊδουρι και δύο άτομα στις δύο πλευρές του να ανεβοκατεβαίνουν χοροπηδώντας καθώς εκείνο έτρεχε να φύγει και εκείνες πήγαιναν μαζί του’!

Αυτά και άλλες πολλές στιγμές που ίσως θα έπρεπε ν’αποτυπωθούν σε βίντεο (όπως εθελοντές να κυνηγάνε Κρι Κρι, πουλάρια, κόκορες κ.α.), φέρνουν χαρά και ενθουσιασμό στην ομάδα!

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ