Κρήτη

"Τῆς εὐσπλαχνίας τὴν πύλην ἄνοιξον ἡμῖν, Δέσποινα"

Δεκαπενταύγουστος. Η Κρήτη προστρέχει στους ναούς της Παναγιάς. Για να τιμήσει την Μεγάλη Μητέρα της Χριστιανοσύνης και να αναγεννηθεί στη στοργή και τη σκέπη Της. Με ένα παράδοξο τελετουργικό που παρότι υμνεί την Κοίμηση ενέχει το κλίμα της γιορτής, ελπίζοντας στην Ανάσταση και την Μετάσταση της. 

Σε κάθε γωνιά του νησιού οι Ναοί της Παναγιάς συγκεντρώνουν σήμερα την προσοχή των πιστών. Προσκύνημα, επιτάφιος, κατάνυξη και στο βάθος η ελπίδα πως η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μόνο η απαρχή για να μπορεί αιωνίως να δέχεται τις προσευχές μας. 

Ακολουθεί ένα μικρό φωτοαφιέρωμα στους Ναούς της Παναγιάς στην Κρήτη για να μας θυμίσει πως κάποιος σίγουρα βρίσκεται κοντά μας και μας περιμένει. Εκεί σήμερα θα τιμήσουμε την πιο σεβάσμια γυναικεία υπόσταση της θρησκείας μας: την Θεοτόκο. 

Ιερά Μονή Κουδουμά στις νότιες ακτές του Ηρακλείου

Η Παναγία η Καλυβιανή στη Μεσαρά 

Η Παναγία η Εξακουστή στην Ιεράπετρα

Η Μονή Οδηγήτριας στα Αστερούσια

​Η Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα, 72 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων

Η Παναγία των Καπετανιανών

​Η Παναγία η Γκουβερνιώτισσα στις Ποταμιές

Η Παναγία η Καρδιώτισσα στην Κερά

Παναγία η Οδηγήτρια στο Κολυμπάρι Χανίων

Η Ιερά Μονή Παπλινού στην Ιεράπετρα

Ο σπηλαιώδης Ναός της Φανερωμένης στην Παχειά Άμμο

Ο Ναός της Φανερωμένης στη Σητεία

Η Παναγία η Χαρακιανή στο Μπαλί του Ρεθύμνου

Η Παναγία η Καμαριανή της Νέας Αλικαρνασού στο Ηράκλειο

Η Ιερά Μονή Αγκαράθου 23 χλμ. Ανατολικά του Ηρακλείου

Η Ιερά Μονή Παλιανής στο Βενεράτο

Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού) στο Κάβο Σίδερο

Η Παναγίτσα στον Μασταμπά του Ηρακλείου.

Στην περιοχή της Κασταμονίτσας ο τοιχογραφημένος Ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα

Κρήτη

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Μητσοτάκης: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

πομπέο μητσοτάκης

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από την Κρήτη, και αφού ξεναγήθηκε, συνοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αμερικανική βάση της Σούδας, στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14 αλλά και στην ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» που βρίσκεται στο ναύσταθμο.

«Επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα. Πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Πομπέο συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της για την προμήθεια φυσικού αερίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ πιστεύουν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και υποστηρίζουν το «διάλογο μεταξύ χωρών -μελών του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Πομπέο είπε: «Συνιστώ σε όλους  να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Ο Μάικ Πομπέο, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Μητσοτάκη για τη φιλοξενία και γιατί ήταν «τόσο καλοί οικοδεσπότες».

Μητσοτάκης: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο.

«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

 


 

 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι ο κ. Πομπέο «συμμερίζεται τις θέσεις μας» και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την «αχρείαστη ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και τους «τακτικισμούς που είναι αντίθετοι στις αξίες του δυτικού κόσμου», τις οποίες -σημείωσε ότι- «η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Εθνική απάντηση είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ – ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας».

Ετοιμότητα για διάλογο

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και ως «θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ», ενώ προσθέτοντας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να αποτελεί πυξίδα για όλους» επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις διερευνητικές επαφές αλλά και τις τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία στο πλαίσιο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξο και κλείνοντας σε ότι αφορά την επίσκεψη Πομπέο τόνισε ότι αυτή «η επίσκεψη σφυρηλάτησε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ».