Κρήτη

"Τῆς εὐσπλαχνίας τὴν πύλην ἄνοιξον ἡμῖν, Δέσποινα"

Δεκαπενταύγουστος. Η Κρήτη προστρέχει στους ναούς της Παναγιάς. Για να τιμήσει την Μεγάλη Μητέρα της Χριστιανοσύνης και να αναγεννηθεί στη στοργή και τη σκέπη Της. Με ένα παράδοξο τελετουργικό που παρότι υμνεί την Κοίμηση ενέχει το κλίμα της γιορτής, ελπίζοντας στην Ανάσταση και την Μετάσταση της. 

Σε κάθε γωνιά του νησιού οι Ναοί της Παναγιάς συγκεντρώνουν σήμερα την προσοχή των πιστών. Προσκύνημα, επιτάφιος, κατάνυξη και στο βάθος η ελπίδα πως η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι μόνο η απαρχή για να μπορεί αιωνίως να δέχεται τις προσευχές μας. 

Ακολουθεί ένα μικρό φωτοαφιέρωμα στους Ναούς της Παναγιάς στην Κρήτη για να μας θυμίσει πως κάποιος σίγουρα βρίσκεται κοντά μας και μας περιμένει. Εκεί σήμερα θα τιμήσουμε την πιο σεβάσμια γυναικεία υπόσταση της θρησκείας μας: την Θεοτόκο. 

Ιερά Μονή Κουδουμά στις νότιες ακτές του Ηρακλείου

Η Παναγία η Καλυβιανή στη Μεσαρά 

Η Παναγία η Εξακουστή στην Ιεράπετρα

Η Μονή Οδηγήτριας στα Αστερούσια

​Η Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα, 72 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων

Η Παναγία των Καπετανιανών

​Η Παναγία η Γκουβερνιώτισσα στις Ποταμιές

Η Παναγία η Καρδιώτισσα στην Κερά

Παναγία η Οδηγήτρια στο Κολυμπάρι Χανίων

Η Ιερά Μονή Παπλινού στην Ιεράπετρα

Ο σπηλαιώδης Ναός της Φανερωμένης στην Παχειά Άμμο

Ο Ναός της Φανερωμένης στη Σητεία

Η Παναγία η Χαρακιανή στο Μπαλί του Ρεθύμνου

Η Παναγία η Καμαριανή της Νέας Αλικαρνασού στο Ηράκλειο

Η Ιερά Μονή Αγκαράθου 23 χλμ. Ανατολικά του Ηρακλείου

Η Ιερά Μονή Παλιανής στο Βενεράτο

Παναγία η Ακρωτηριανή (Μονή Τοπλού) στο Κάβο Σίδερο

Η Παναγίτσα στον Μασταμπά του Ηρακλείου.

Στην περιοχή της Κασταμονίτσας ο τοιχογραφημένος Ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα

Κρήτη

Ρέθυμνο

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου οι νικητές στο 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου να πανηγυρίζουν την νίκη τους, ολοκληρώθηκε το 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στα Αγγελιανά. Το παιχνίδι οργάνωσε η ομάδα των Αγγελιανών
«Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος»

Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν στην βάση μιας πραγματικής ιστορίας ενός προσφυγόπουλου, του Kardie. Έτρεξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να βρει την προσωπική «γη της επαγγελίας» καθώς οι γονείς του και όλοι οι φίλοι του είχαν χαθεί στον πόλεμο.

 

Στόχος των οργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στο επίκαιρο αυτό θέμα με μηνύματα κατά του πολέμου και των πρακτικών που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Στο παιχνίδι έπαιξαν 22 ομάδες με 179 μαθητές της Ε’ και της Στ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων Σίσων, Μπαλίου, Πανόρμου, Γαράζου, Αγιάς, Σκεπαστής, Ρουμέλη, Καλύβου, Μαργαριτών, 1ου και 2ου Περάματος.

Η νικήτρια ομάδα ήταν από το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που συμμετείχε με το όνομα «θαλασσόπαιδα»!

 

Την διεξαγωγή του παιχνιδιού στην πλατεία των Αγγελιανών διευκόλυναν με την λήψη μέτρων ασφαλείας οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές Σαμαρείτες, στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες.

Χρυσός Χορηγός ήταν τα s/m Μαθιουδάκης.

Το 18ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, θα διεξαχθεί το τριήμερο 7,8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με οργανωτές τους περσινούς νικητές «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες».