Κρήτη

Τιμήθηκε η μνήμη του οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη στο Γάζι

kokkinidis.jpg

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και αρχών, η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου τίμησε τη μνήμη του Οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη, στον χώρο του μνημείου του, στη δυτική έξοδο του Γαζίου.
Για το σπουδαίο έργο του Ηρακλή Κοκκινίδη μίλησε η εκπαιδευτικός Αγγελική Μαράκη, ενώ ενδιαφέροντα στοιχεία για το θάνατο του Οπλαρχηγού παρέθεσε ο ιστοριοδίφης Γιώργος Σκουλάς

 Ποιος ήταν ο ήρωας οπλαρχηγός Ηρακλής Κοκκινίδης

Γεννήθηκε στο Κεραμούτσι, ένα χωριό που ανήκει σήμερα στο Δήμο Μαλεβιζίου, ήταν γιός του Νικολάου Κοκκινίδη με καταγωγή από την Κράνα Μυλοποτάμου. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Κεραμούτσι του Μαλεβιζίου. Ο πατέρας του Ηρακλή άλλαξε το επώνυμο του από Κόκκινος (από το κόκκινο πρόσωπο που είχαν όλα τα μέλη της οικογένειας) σε Κοκκινίδης σε ηλικία 12 ετών, οπότε και πήγε στην Αθήνα. Έπειτα από την επιστροφή του στην Κρήτη δημιούργησε μεγάλη περιουσία, την οποία διέθεσε κατά το μεγαλύτερο μέρος για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο ίδιος ήταν υπολοχαγός και πολέμησε στο Μαλεβίζι, στο πλευρό του Καπετάν Κόρακα.
 

kokkinidis_oplarhigos.jpg

kokkinidis_oplarhigos.jpg, by eva

Ο τραυματισμός του Ηρακλή Κοκκινίδη ενίσχυσε την τόλμη του και τη φήμη του. Πληροφορούμενος ότι οι Τούρκοι είχαν βγει από το Ηράκλειο και στρατοπέδευσαν στο Γάζι, βάδιζε εναντίον τους με 150 πεζούς και 15 ιππείς. Ο Γενικός Αρχηγός, Μιχαήλ Κόρακας τον απέτρεψε από το να προβεί σε μια τέτοια επίθεση, καθώς ο εχθρός ήταν ανώτερος αριθμητικά. Ο Ηρακλής όμως κατέβηκε στο Γάζι με τους ολιγάριθμους άνδρες του και στις 2 Μαρτίου του 1868, ημέρα Σάββατο, επιτέθηκε εναντίον των Τούρκων, στη Γαζανή Καμάρα. Οι εθελοντές του και οι Κρητικοί κινήθηκαν να πλήξουν τους Τούρκους και ο Ηρακλής, ασυγκράτητος, όρμησε επάνω τους καβάλα στο άλογό του. Χτυπήθηκε από σφαίρα και έπεσε νεκρός.
 

kokkinidis_protomi.jpg

kokkinidis_protomi.jpg, by eva

Μια άλλη περιγραφή αναφέρει ότι ο Κοκκινίδης έτρεψε σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι κρύφτηκαν κάτω από τη Γαζανή Καμάρα, ο οπλαρχηγός νόμισε ότι είχαν φύγει οπότε κινήθηκε να αποχωρήσει. Τότε οι Τούρκοι τον χτύπησαν από ασφαλή απόσταση και οδηγήθηκε τραυματισμένος στο πεδίο της μάχης. Εκεί σκοτώθηκε από άλλους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν και μετέφεραν θριαμβευτικά το κεφάλι του στο Ηράκλειο. Το μακάβριο θέαμα έμεινε για τρείς ημέρες στην Πόρτα Χανίων και έπειτα ρίχτηκε σε πηγάδι από κάποιον Τούρκο φίλο της οικογένειας και στη συνέχεια ενταφιάστηκε στη Ι. Μ. Σαββαθιανών. Εκεί πήγε και τις κατακρεουργημένες σάρκες του πολεμιστή ο πατέρας του, όπου και τις έθαψε. Σήμερα ο τάφος του οπλαρχηγού βρίσκεται στη Μονή αυτή.  Έπειτα από το θάνατο του Ηρακλή, τον διαδέχθηκε στην αρχηγία ο γαμπρός του Μιχαήλ Καλημεράκης. Αυτός και οι άνδρες του εκδικήθηκαν το θάνατο του προκατόχου του, με μεγάλη νίκη (με σχέδιο του Καπετάν Κόρακα) επί των Τούρκων στη Γαζανή Καμάρα, στις 22 Μαρτίου. Οι Οθωμανοί υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές και πολλοί από αυτούς πνίγηκαν στο Γαζανό ποταμό.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο ο Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ηράκλειο, με την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού, θα κάνει την προσεχή Τρίτη 26 Οκτωβρίου ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας θα βρεθεί στο Ηράκλειο, με αφορμή την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 17.00 στο Ξενοδοχείο CACTUS ROYAL στην Σταλίδα Χερσονήσου, όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου:

17.00 -17.15 Προσέλευση

17.15 -17.30 Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Ε.Ξ.Η. κ. Νίκο Χαλκιαδάκη . Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης

17.30- 17.45 Ομιλία Υπουργού Τουρισμού

17.45 - 18.00 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης.

18.00 - 18.10 Παρουσίαση δράσεων CapsuleT Travel & Hospitality

Accelerator, από τη Διευθύντρια κα Κ. Σαριδάκη

18.10 - 18.40 Παρουσιάσεις 6 νεοφυών προτάσεων για τον ξενοδοχειακό χώρο.

18.40 - 19.00 Προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό της Ε.Ξ.Η. και απαλλαγή Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.

19.00 - 19.30 Ελεύθερη Συζήτηση – Ερωτήσεις

19.30 - 20.30 Ψηφοφορία . Συναντήσεις B2B ξενοδόχων με με εκπροσώπους από 15 startups.

20.30 Δείπνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψηλορείτης: Βρέθηκε ο 35χρονος που είχε χαθεί

Ηράκλειο: Δύο τραυματίες σε τροχαίο στην Αμμουδάρα (φωτο)

Ηράκλειο: Επανεξελέγη πρόεδρος της ΝΟΔΕ ο Βαγγέλης Καρκανάκης

ESPA BANNER