Κρήτη

Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό - Έκθεση 25 καλλιτεχνών στα Χανιά

vasilikaki.jpg

Οι συνδιοργανωτές  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ του Δήμου Χανίων σας προσκαλούν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου στις 19.00  στα εγκαίνια της έκθεσης 25 καλλιτεχνών απ' όλη την Κρήτη με θέμα: "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό", που οργανώνεται από τον ομώνυμο πολιτιστικό σύλλογο με την ευγενή προσκληση και χορηγία του ΤΕΙ Κρήτης  με 4ο και τελευταίο σταθμό περιοδείας  την Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά.  

Η έκθεση στην Πύλη της Άμμου είναι αφιερωμένη στην μνήμη του επίτιμου μέλους του συλλόγου κεραμίστα Χριστόφορου Σκλαβενίτη, που έζησε και εργάστηκε τα τελευταία 38 χρόνια της ζωής του στα Χανιά και εμπνεύστηκε από την μινωική κεραμική, αφήνοντας πίσω του σημαντική παρακαταθήκη.

Στα εγκαίνια θα μιλήσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Τερέζα Βαλαβάνη με θέμα "Γιατί  συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό;".  Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου  και του ΤΕΙ Κρήτης. Θ' ακολουθήσει ομιλία του γλωσσολόγου Δρ. Γκάρεθ Όουενς, υπεύθυνου Erasmus, στα ΤΕΙ Κρήτης με θέμα I-QE-KU-RJA=ΕΓΚΥΟΣ ΘΕΟΤΗΤΑ; ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΣΤΑΡΤΗ;- μια μινωική εφαρμογή για τον δίσκο της Φαιστού".

"Αν χαθώ ένα βράδι, μη ρωτήσεις τι έχω γίνει". Ο ιατρός Κώστας Αρχοντάκης  
θα μας μιλήσει για την ζωή και το έργο του κεραμίστα-ποιητή Χριστόφορου Σκλαβενίτη-Χαραλαμπή.
Ο συνθέτης Γιώργος Λουτσέτης θα παρουσιάσει την "Σουίτα για πιάνο - Συνομιλίες", η οποία γράφτηκε ειδικά 
για την πρώτη παρουσίαση της έκθεσης το Νοέμβριο του 2014 στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, πλαισιωμένη με άλλα μουσικά θέματα.

Το Σάββατο 24.10. από τις 10.00-12.00 στον χώρο της έκθεσης η εικαστικός - συγγραφέας Ηλιάνα Μπάρδη διοργανώνει ανοιχτό εικαστικό εργαστήριο  για παιδιά του δημοτικού και 12.00-13.00 θα παρουσιάσει στους γονείς και εκπαιδευτικούς το βιβλίο της "Ζωγραφίζοντας εξερευνώ την μινωική Κρήτη", εκδ. Καλειδοσκόπιο. 
Δηλώσεις συμμετοχής των παιδιών λόγο περιορισμού των θέσεων στο τηλ. 6978-490032. 
To απόγευμα του ίδιου Σαββάτου στις 18.00-20.00 οι κεραμίστες Ασπασία Βασιλικάκη (Βερέκυνθος) 
και Μανούσος Χαλκιαδάκης (Παϊδοχώρι)  διοργανώνουν το εισαγωγικό εργαστήριο κεραμικής  
"Ανιχνεύοντας...τη μινωική γη" για τους φοιτητές των ΤΕΙ, κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6977-479717.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή  από Σάββατο 17.10. στις 18.00  έως Κυριακή  1.11.στις 13.00. 
Οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά 10.00-13.00 και 1.00-22.00. 
Πρωινές ώρες θα υπάρχει δυνατότητα εκπαιδευτικών επισκέψεων από παιδικούς σταθμούς, σχολεία δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλ. επικοινωνίας 6934-712736.

Κρήτη

Ηράκλειο

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Ενισχύεται με 4 νέες κλίνες ΜΕΘ

κλινες μεθ

Με 4 νέες κλίνες και τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ενισχύεται η ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κλινών από 11 σε 15.

Την είδηση έκανε γνωστή στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης και όπως εξήγησε, πρόκειται για 4 υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι κλίνες έχουν ήδη φτάσει και αυτό που απομένει είναι εγκατασταθεί και ο συναφής εξοπλισμός ούτως ώστε να τεθούν σε λειτουργία, κατί που αναμένεται να γίνει από τις αρχές του επόμενου μήνα.

Αναγκαία για τη λειτουργία των μηχανημάτων των νέων κλινών ΜΕΘ, όπως είπε ο κος Κιούλπαλης, κρίνεται η εξοικείωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ως προς τη χρήση τους.

Μετά την πρόσληψη δύο επιπλέον γιατρών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου και με το ήδη υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό, ο Διευθυντής της Μονάδας, εξήγησε ότι καλύπτεται η δυνατότητα λειτουργίας τους, αν και τα πράγματα όπως επεσήμανε θα ήταν πολύ καλύτερα εαν η 7η ΥΠΕ είχε προβεί και σε προσλήψεις εξειδικευμένου πρσωπικού προκειμένου να στελεχώσουν τις νέες κλίνες ΜΕΘ.

Ειδήσεις σήμερα

Τζανάκης στο Ράδιο Κρήτη για κολχικίνη: Να μην χρησιμοποιείται αλόγιστα

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Αυτοί είναι οι 15 γιατροί που παραιτήθηκαν

Ηράκλειο: Θρήνος για τον ξαφνικό χαμό του γνωστού Ποινικολόγου