Κρήτη

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική εκστρατεία για τις περιοχές Natura

Natura

Με επιτυχία συνεχίζονται οι ημερίδες για την ευαισθητοποίηση-ενημέρωση των πολιτών, φορέων, και υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης για τις 53 προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «NATURA 2000» που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης  με την στήριξη του Περιφερειάρχη  Σταύρου Αρναουτάκη.  Στόχος η προστασία και ανάδειξη της αξίας των  προστατευόμενων περιοχών της Κρήτης που είναι ενταγμένες στο δίκτυο. Οι ημερίδες γίνονται στα πλαίσια της εκστρατείας του μήνα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και 22 δήμοι του νησιού που στις περιοχές τους υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA. 
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ημερίδες στους δήμους Ηρακλείου, Σητείας, Πλατανιά, Αγ. Νικολάου, και Κισσάμου, ενώ θα ακολουθήσουν: 
-Δευτέρα 26 Οκτωβρίου στο δήμο Μινώα Πεδιάδος (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Καστελίου)
-Τρίτη 27 Οκτωβρίου στο δήμο Βιάννου (Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης»)  
-Τρίτη 27 Οκτωβρίου στο δήμο Αποκορώνου (Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου- Ίδρυμα Αγ. Σοφία)
-Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο δήμο Χανίων (Επιμελητήριο Χανίων). 
Οι ημερίδες πραγματοποιούνται από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο NATURA 2000 καθώς επίσης για τις 22 ημερίδες στη Κρήτη στον ιστότοπο: https://natura2000.crete.gov.gr/index.php?id=20  όπως επίσης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης www.crete.gov.gr  

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: