Κρήτη

Συνάντηση Λουλουδάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Λουλουδακης

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου είχαν χθες Παρασκευή, μετά από πρωτοβουλία του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ Απόστολου Λουλουδάκη, των Αντιπεριφερειαρχών Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου και Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου, εκπρόσωποι των ανθοκόμων όχι μόνο από όλη την Ελλάδα.

​Μεταξύ των πολλών ζητημάτων που τέθηκαν υπόψη του Υπουργού στη διάρκεια της συνάντησης, εξέχουσα θέση κατείχε το μείζον θέμα της υποχρεωτικής από 26-11-2015 έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου για να είναι δυνατή η προμήθειά του και κυρίως των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή της στους καλλιεργητές ανθοκομικών.

​Σύμφωνα με τις θέσεις που διατύπωσαν προς τον Υπουργό, οι καλλιεργητές ανθοκομικών είναι κατ’ αρχήν σύμφωνοι με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης και λανθασμένης χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στα φαγώσιμα προϊόντα με την καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Συνταγογράφησης των Γεωργικών Φαρμάκων όπως αυτή θεσμοθετήθηκε με τις Υπουργικές Αποφάσεις 9497/104760/20-8-2014 και 7954/91534/24-8-2015.

Ωστόσο, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη λήψης αποφάσεων και περαιτέρω νομοθετικών τροποποιήσεων που θα εστιάζουν στην εξαίρεση των ήσσονος σημασίας ανθοκομικών καλλιεργειών από τη συνταγογράφηση. Όπως επισήμαναν, οι καλλιέργειες ανθοκομικών καθορίζονται στην Υ.Α. 10088/115732/26-9-2013 ως ήσσονος σημασίας καλλιέργειες (minor crop) και δεν διαθέτουν εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων τέτοιες που να δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί η συνταγογράφηση.

Ο κ. Αποστόλου και οι συνεργάτες του κ.κ. Νίκος Στουπής (Πρόεδρος ΕΛΓΑ) και Νίκος Βάγιας (Δ/ντης γραφείου του Υπουργού), αφού άκουσαν τους ανθοκόμους, έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα δεσμευόμενοι ότι θα προχωρήσουν στην έκδοση απόφασης που θα εξαιρεί τα ήσσονος σημασίας ανθοκομικά είδη από τη συνταγογράφηση. Παράλληλα, υπήρξε η δέσμευση να πραγματοποιηθεί προσεχώς ευρύτερη σύσκεψη όπου θα συζητηθούν εκτενέστερα τα προβλήματα της ανθοκομίας στη χώρα μας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανθοκομικής δραστηριότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Ανθοκομικών Ενώσεων και Καλλωπιστικών Φυτών από τη Χερσόνησο της Κρήτης, την Ανατολική Αττική, την Τροιζηνία και τον Πόρο, τη Βοιωτία και από τον Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Νήσων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Open Mall: Αντιδράσεις για την "αδράνεια του δήμου Ηρακλείου"

μικρη εβανς

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα που ανάδειξε το ekriti.gr  για το ισχυρό ενδεχόμενο ο δήμος Ηρακλείου να μπει σε “επιτήρηση” από τη Διαχειριστική Αρχή, αναφορικά με το project του ανοικτού εμπορικού κέντρου – Open Mall, για το οποίο υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αλλά η πρόοδος στα υποέργα - με ευθύνη του δήμου- είναι μηδενική.

Όπως πρόεκυψε από το ρεπορταζ, ενάμιση χρόνο μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ένα χρόνο μετά το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμβασιοποίηση υποέργου με αποτέλεσμα τo 1,5 εκ ευρώ με τo οποίo χρηματοδοτείται να βρίσκονται στον … αέρα.

Θα ήταν μεγάλη ζημιά για την πόλη του Ηρακλείου και τον εμπορικό κόσμο αν ο δήμος δεν κατάφερνε να διεκπεραιώσει το έργο” είπε στο ekriti ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης συμπληρώνοντας ότι “Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το Ηράκλειο αλλά και όπου αλλού στην Κρήτη έχουν βγει αντίστοιχα προγράμματα. Θα ήταν μεγάλο το πλήγμα εάν δε γίνει- ειδικότερα μέσα στην ειδική συνθήκη της πανδημίας που έχει γονατίσει το λιανικό εμπόριο . Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αβελτηρία από τη μεριά του δήμου. Σίγουρα, λόγω κόβιντ πολλά έργα πήγαν πίσω, ωστόσο ο δήμος θα ήταν καλό- για την αγορά και την τοπική οικονομία να κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνσή δημιουργίας του ” τόνισε.

Θέση στο θέμα έλαβε και το Επιμελητήριο Ηρακλείου που είναι συνδικαιούχος της δράσης και χρηματοδοτείται με 268.065 ευρώ, για εργασίες που σχετίζονται κυρίως με τις όψεις των 89 καταστημάτων που θα συμπεριλαμβάνονται στην περιοχή παρέμβασης. Το σχόλιο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μανωλη Αλιφιεράκη ήταν ότι “Το πρότζεκτ εμείς ως Επιμελητήριο το τρέχουμε από τη δική μας μεριά κανονικά. Από και πέρα πρέπει να συνεργαζόμαστε με τον δήμο. Περιμένουμε να προχωρήσει και ο δήμος στο κομμάτι που του αναλογεί”.

Να θυμίσουμε ότι ο δήμος καλείται- εαν θέλει πραγματικά να προχωρήσει το πρότζεκτ- να δρομολογήσει διαγωνιστικές διαδικασίες για μια σειρά από απαιτητικά από τεχνικής άποψης έργα που θα είναι και αρκετά χρονοβόρα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων κοινής ωφελείας αλλά και οι εργασίες της αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων στην περιοχή παρέμβασης.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου επιλέχθηκε να αναπτυχθεί σε τμήμα του ιστορικού εμπορικού κέντρου εντός των βενετσιάνικων τειχών της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή που περικλείουν οι οδοί: Ζωγράφου – Χατζ. Γιάνναρη –Έβανς (μικρή) – Αβέρωφ και οι οδοί Γιαννιτσών, Τσικριτζή και Θεοδοσάκη

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - Νέος ΒΟΑΚ: Σήραγγες 40 χλμ και νέες γέφυρες από Νεάπολη έως Χανιά!

Καββαθάς στο Ράδιο Κρήτη: Γιατί ζητούμε να μην ανοίξει η εστίαση

Ηράκλειο: Πληρώνεται τη σύνταξή της μετά από παρέμβαση του “Ράδιο Κρήτη”!

Διαγράφεται το πρόστιμο στον Κρητικό που μετέφερε την πεθερά του στο νοσοκομείο