Κρήτη

Σκληρά παζάρια από ξένους για την αγορά ακινήτων στην Κρήτη

Αποφασισμένοι να αγοράσουν σχεδόν... τζάμπα ακίνητο στην Κρήτη, εμφανίζονται Ρώσοι και άλλοι ξένοι, οι οποίοι προβάλλουν το επιχείρημα της κρίσης για να χαμηλώσουν κι άλλο, οι ήδη χαμηλές τιμές.

Σε δηλώσεις της στο Ράδιο Κρήτη η πρόεδρος των μεσιτών ανατολικής Κρήτης Αρτεμη Μαυράκη, επεσήμανε το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από Ρώσους κυρίως, για την αγορά εξοχική κατοικίας, ή μεγάλων παραθαλάσσιων οικοπέδων προκειμένου να κατασκευαστούν μεγάλα σπίτια, ωστόσο η προσφορά που κάνουν είναι χαμηλότερη κατά 40% από τις ισχύουσες τιμές! Μάλιστα όταν ανακοινώνεται από τον μεσίτη το ποσό και ξεκινά η "διαπραγμάτευση", οι Ρώσοι υποψήφιοι πελάτες, θεωρούν αυτονόητες τις πολύ χαμηλές τιμές, καθώς η χώρα μας "βρίσκεται σε κρίση".

Ο νομός με τη μεγαλύτερη ζήτηση από πλευράς Ρώσων, είναι ο νομός Χανίων.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από Κινέζους, οι οποίοι όμως εστιάζουν σε μεγάλα λιόφυτα, άνω των 500 ή και 1.000 στρεμμάτων, που δύσκολα όμως βρίσκονται στην Κρήτη, λόγω των μικρών κλήρων. Παράλληλα ενδιαφέρονται και για μεγάλα ελαιουργεία, με προφανή στόχο την εκμετάλλευση και εμπορία ελαιολάδου. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόσφατα έγινε μία τέτοια αγορά στην Πελοπόννησο.

'Οπως υπογράμμισε η κ. Μαυράκη, το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον, δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε συμβόλαια, καθώς οι ξένοι πελάτες βολιδοσκοπούν την κατάσταση.

'Οσον αφορά το ντόπιο ενδιαφέρον αυτό είναι μικρό, και οι όποιοι υποψήφιοι αγοραστές έχουν χαμηλώσει τα "στάνταρντ" ζητώντας μικρότερα και παλαιότερα σπίτια, αρκεί να είναι φθηνά. Οι εμπορικές τιμές στο Ηράκλειο έχουν πέσει κατά 20-25% και σε επίπεδο νησιού 30-35%.

Η κ. Μαυράκη εκτίμησε ότι η κτηματαγορά θα επανέλθει σε 2 με 3 χρόνια, τονίζοντας ότι η άγρια φορολόγηση έχει βυθίσει σε ύφεση και αυτό το κομμάτι της οικονομίας.

 

Κρήτη

Μαθητές ΓΕΛ Μοχού: Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία - Δώστε λεφτά για την Παιδεία

ΓΕΛ μοχου

Το 15μελές του Λυκείου Μοχού με επιστολή του, αναδεικνύει τα αιτήματα των μαθητών αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία εν μέψω κορωνοϊού:

"Την τελευταία περίοδο βιώνουμε εξελίξεις οι οποίες ήταν αναμενόμενο ότι θα μας ταράξουν, σαν συνειδητοποιημένους εφήβους, και θα μας κινητοποιήσουν. Εκατοντάδες σχολεία κλείνουν και δημιουργήθηκαν με αυτές που υπήρχαν, 30 συντονιστικές επιτροπές μαθητών πανελλαδικά, με αφορμή την κατάσταση στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.

Το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες με τα υπόλοιπα σχολεία δε σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε για τους αγώνες ,που διαρκώς γίνονται από συμμαθητές μας για τα αυτονόητα. Σαν μαθητές είναι χρέος μας να παρέμβουμε και εμείς συλλογικά στη μάχη που δίνεται.

Τα αιτήματά μας δεν είναι ουτοπικά όπως τα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση… ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ!
Ας αφήσουν τις δυσωδίες επιτέλους, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για προσλήψεις καθηγητών και καθαριστικού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα ήταν διατεθειμένοι να τοποθετήσουν κάμερες σε όλες τις αίθουσες. Επιπλέον είναι εξωφρενικό να υπάρχουν τμήματα 27 ατόμων και άνω την ίδια στιγμή που σχολεία και τμήματα κλείνουν συνεχώς λόγω ιού.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η κ.Κεραμέως εν μέσω πανδημίας, στα μουλωχτά, εφάρμοσε για άλλη μια φορά την τράπεζα θεμάτων. Ιδίως τώρα, που οι οικογένειές των περισσοτέρων δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, είναι απαράδεχτο να εφαρμοστεί ξανά ένα τέτοιο μέτρο, που επιδιώκει την φροντιστηριοποίηση και την «εξόντωση» του μαθητή.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ!

Τέλος έπειτα την ανάρμοστη αντιμετώπιση της κ. Κεραμέως, την ημέρα που κατατέθηκαν τα δίκαια αιτήματά μας, αυτό ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει το μαθητικό κίνημα, καθώς στην προσπάθεια κάποιων μαθητών για διάλογο μαζί της, όχι απλά τους παραμέλησε, αλλά τους αντιμετώπισε σαν τρομοκράτες. Συγκεκριμένα μιλάμε για το γεγονός της Παρασκευής 9/10, όπου συμμαθητές μας, επιχειρώντας να διαμαρτυρηθούν, εκδιώχθηκαν από την κυβέρνηση με ΜΑΤ και χημικά, ενώ άλλοι τέθηκαν σε καταστολή. Επομένως, ενώνουμε τις φωνές μας, εναντιωνόμαστε σε αυτού του είδους την διαχείριση, διότι έχουμε δίκιο, και

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ.

Εκ του 15μελούς του ΓΕΛ Μοχού"