Κρήτη

Σε πλήρη εξέλιξη - με δράση και στην Κρήτη - η αεροναυτική άσκηση "Noble Dina 2014"

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες  η τριμερής αεροναυτική άσκηση ''Noble Dina 2014''με συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, με χώρο ανάπτυξης όλη σχεδόν την Ανατολική  Μεσόγειο, από την Κρήτη έως την Χάιφα.

Πρόκειται , όπως αναφέρει το onalert , για μια άσκηση πολλαπλών αποστολών που ξεκίνησε την Τρίτη 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Απριλίου.
Τα αντικείμενα της άσκησης περιλαμβάνουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ,κινήσεις μονάδων επιφανείας ,εκκενώσεις περιοχών , άμεση ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη, καταπολέμηση πυρκαγιών σε πλοία.

Ακόμα στο πλαίσιο της έχουμε  και από κοινού δράση ομάδων υποβρυχίων καταστροφέων και άλλων ειδικών με σενάρια που αφορούν την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων.

Μάλιστα στο πλαίσιο της τελευταίας αυτής δράσης εμφανίζεται για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη άσκηση η σχετικά νέα ισραηλινή μονάδα υποβρυχίων κομάντος «Snapir», η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλεια λιμένων με αποστολές επιφανείας και υποβρύχιες και με έμφαση στην αντιτρομοκρατική δράση.

Η συνεκπαίδευση αυτή, με την  εμφάνιση της SNAPIR ,προστέθηκε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά,  τελευταία και περιλαμβάνει φάσεις ''διασφάλισης'' λιμένα της Κρήτης η οποία αναμένεται να γίνει αυτές τις ημέρες.

Στην άσκηση από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν μια φρεγάτα με το ελικόπτερο της ,μια πυραυλάκατος ,μια κανονιοφόρος, ένα υποβρύχιο και βοηθητικά σκάφη από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ από την Πολεμική Αεροπορία μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Εκ μέρους του Ισραήλ συμμετέχει ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin, μία κορβέτα ,δύο σκάφη και  η μονάδα ειδικών δυνάμεων "Snapir". Από πλευράς ΗΠΑ συμμετέχουν πλοία και άλλα μέσα του 6ου Στόλου που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μετά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρέθηκαν ανοιχτά της Κύπρου, την συμμετοχή σε αυτά ισραηλινών, αμερικανικών κ.α. εταιριών, την αξιοποίηση ισραηλινών θαλάσσιων κοιτασμάτων και τα όσα δρομολογούνται με υποθαλάσσιους αγωγούς στην περιοχή, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ στην περιοχή έχει αυξηθεί, με εμφανές και το ενδιαφέρον  των ΗΠΑ, που και αυτές έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Κρήτη

Ηράκλειο

Πρώτη Προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Καπετάν Σατανά στην Κρήτη

Αντωνης Γρηγορακης καπεταν σατανας

Η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στην Κρήτη, μετά την φεστιβαλική πρεμιέρα στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Αυγούστου στις 21:00 στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ στο Ηράκλειο.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων,  παρακαλούμε τους κινηματογραφόφιλους για την έγκαιρη προσέλευσή τους, διότι θα τηρηθούν όλα τα επιβαλλόμενα για την προστασία της δημόσιας ζωής μέτρα.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με απαραίτητη πρόσκληση εισόδου. Περιορισμένος αριθμός δωρεάν προσκλήσεων θα διατεθεί στην είσοδο του Κινηματογράφου Βηθλεέμ μια ώρα πριν από την προβολή.

Δεύτερη προβολή:

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ «Kρουσώνας: Στα Χνάρια του Καπετάν Σατανά» στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Βηθλεέμ, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί σύντομα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Hρακλείου,

η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου και η Cyclos Film.

Tο Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ – παραγωγής 2021 – αναφέρεται στην προσωπικότητα και την δράση του αρχηγού της ανταρτικής ομάδας «Σατανά», Αντωνίου Γρηγοράκη. Ένα πολυεπίπεδο κινηματογραφικό «πορτρέτο» του ίδιου και ανθρώπων που στελέχωσαν την αντιστασιακή του ομάδα, ρίχνουν φως στην πολυτάραχη εποχή που έζησε.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ιστορία ενός λαού δεν είναι μόνο η επική. Η ιστορία που γεννιέται από τις μικροϊστορίες των ανθρώπων είναι εκείνη που τελικά δημιουργεί τα μεγάλα γεγονότα. Τα βουνά του Κρουσώνα, στις ανατολικές παρειές του Ψηλορείτη, υπήρξαν η μάνα τροφός των ανταρτών της Ομάδας Σατανά. Ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να αγωνιστούν για αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή τους. Ποιές ήταν αυτές οι πύρινες ψυχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που επισφράγισαν με την δράση τους την παρουσία τους στον τόπο; Ποιος ήταν ο Καπετάν Σατανάς, και πόση φωτιά να είχε στην ψυχή για να τα βάλει με τους δαίμονες;

Σκηνοθεσία | Βίκη Αρβελάκη

Αρχισυνταξία - Σενάριο | Κατερίνα Μπικάκη

Eπιστημονική Ομάδα | Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Έρευνα | Κατερίνα Μπικάκη - Νίκος Παρασκευάς - Κωνσταντίνος Ε. Μαμαλάκης - Γιώργος Α. Τζωράκης

Διευθυντής Φωτογραφίας | Μιχάλης Μπούχλης

Μοντάζ | Μιχάλης Μπούχλης

Μουσική | Γιώργης Μανωλάκης

Μίξη Ήχου | Teemu Takalo

Μετάφραση - Υποτιτλισμός | Αδάμ Αρβελάκης

Παραγωγή | Cyclos Film

Συμπαραγωγή | Κέντρο Πολιτισμού Κρήτης

Mε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών «Αντώνης Γρηγοράκης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«ΘΑΛΑΤΤΑ - ΘΑΛΑΤΤΑ»: Το 4ο podcast της «Επιτροπής Ελλάδα 2021» με τον Διονύση Σαββόπουλο

«Καθαρό Μαλεβίζι χωρίς εξαρτήσεις»: Εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη

«120 μέρες στα Σόδομα»: 4,55 εκατ. ευρώ για τον χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ