Κρήτη

Προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τα Χημικά ετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα της Κρήτης

Ραντεβού στην Αθήνα στις 7 Απριλίου, ημέρα συζήτησης ερώτησης που κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την καταστροφή των χημικών δυτικά της Κρήτης, δίνουν οι φορείς που στηρίζουν την Πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του εφιάλτη.

Επιδίωξη, όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη, η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου Φανή Κουτσουμπού, είναι να συναντηθούν και με τον ίδιο πρωθυπουργό, ενώ θα γίνουν συναντήσεις με υπουργούς και βουλευτές.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα με την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε σε… άγνοια τις αντιδράσεις με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη κινητοποίηση που έγινε στο Αρκάδι, υπογραμμίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η όλη διαδικασία καταστροφής των χημικών εν πλω, θα γίνει με ασφάλεια και δεν θα κινδυνεύσει το κλειστό οικοσύστημα της Μεσογείου.

Η κ. Κουτσουμπού σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, την ώρα που όπως είπε, "ο κ. Βενιζέλος μοιράζει καθησυχαστικές δηλώσεις οι οποίες όμως δεν έχουν βάση". Οσο για τις αιχμές που άφησε στην επιστολή του ότι οι φορείς τις Κρήτης, με τις κινήσεις τους, κάνουν κακό στον τουρισμό, η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων απάντησε ότι "σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα μπορούμε να μιλάμε όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για ζωή γενικότερα". Η κ. Κουτσουμπού πρόσθεσε ότι την Πρωτοβουλία "αγκάλιιασαν" μέχρι στιγμής 400 φορείς, ενώ άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές της Ελλάδας,

Κρήτη

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Oι απόψεις του επί του νομοσχεδίου για τον εκσυχρονισμό του κτηματολογίου

κτηματολόγιο

Τις απόψεις του  επί του ν/σ για τον «Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» παραθέτει το ΤΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή του προς τον υπουργό και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Γεώργιο Στύλιο. 

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Στις 17/6/2021 τελείωσε η δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου που αφορά τον “Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου”

(http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=2703).

Στην πράξη με τις νέες ρυθμίσεις τροποποιούνται κάποια μάλλον “ξεπερασμένα από την σημερινή πραγματικότητα” άρθρα του ισχύοντος Ν2308/1995, αλλά και εισάγονται κάποιες νέες λογικές-πρακτικές λειτουργίας των ενημερώσεων και διορθώσεων των κτηματολογικών δεδομένων, που επηρεάζουν και τον κλάδο των μηχανικών.

Ως μια πρώτη διαπίστωση, λίγο μεν σχετική με το υπό συζήτηση Ν/Σ, αλλά εντελώς εντεταγμένη στην πραγματικότητα που ζουν σήμερα οι συμπολίτες μας, στις περιοχές που υπάρχει ταυτόχρονη ”προανάρτηση” κτηματογραφήσεων και ανάρτηση “δασικών” χαρτών, οι ιδιοκτήτες νοιώθουν ότι είναι “υπό διωγμό”.

Καθυστερήσεις δεκαετιών, καλύπτονται σήμερα με διαδικασίες “εξπρές”, στις οποίες οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι τόσο με τα δικά τους σφάλματα και παραλείψεις (μη σύννομες κατατμήσεις ακινήτων, μερική ανυπαρξία τίτλων, μη σαφή όρια ακινήτων σε περιοχές με χαμηλή αξία εκμετάλλευσης) όσο και με δυσκαμψίες της νομοθεσίας (νομοθεσία περί δασικών εκτάσεων και τρόπος εφαρμογής της από τις τοπικές Δ/νσεις Δασών, έλλειψη προσωπικού στα κτηματολογικά γραφεία, καθυστερήσεις διορθώσεων εγγραφών κ.α.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική!

Τυνησία: Η ΕΕ ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της θεσμικής σταθερότητας