Κρήτη

Προσέλκυση επενδυτών για τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη

αοζ-1.jpg

Νέα στοιχεία για το πως θα μπορούσε η χώρα μας να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών για τα ενεργειακά κοιτάσματα νότια της Κρήτης, δίνουν οι Καθηγητές Ηλίας Κωνοφάγος, Νίκος Λυγερός και Άντώνης Φώσκολος.

Αφορμή, στάθηκαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, απ' όπου προέκυψε ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν γνωρίζει εάν πράγματι υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους καθηγητές, "η ατυχής αυτή δήλωση δεν έλαβε καν υπ' όψη της πώς στην πράξη προσδιορίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μία συγκεκριμένη περιοχή ερευνητικού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η Νότια Κρήτη, όπου ως γνωστόν, δεν προήλθε κανείς επενδυτής, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο. Ουδείς όμως στο αρμόδιο Υπουργείο διερωτήθηκε μέχρι σήμερα γιατί απέτυχε ο μέχρι σήμερον τελευταίος γύρος παραχωρήσεων 10 θαλάσσιων οικοπέδων Νότια της Κρήτης από τον προηγούμενο Υπουργό".

Στο κοινό τους κείμενο, οι καθηγητές Κωνοφάγος, Λυγερός και Φώσκολος εξηγούν τους λόγους της αποτυχίας, σημειώνοντας τα εξής: 
1. Οι υποθαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης είναι περιοχές τελείως ανεξερεύνητες σε σχέση με το Ιόνιο, από δε γεωλογική άποψη είναι περιοχές ιδιαίτερα περίπλοκες, υψηλού οικονομικού κινδύνου, με σχετικά μεγάλα θαλάσσια βάθη.

2. Για τον παραπάνω λόγο τα μεγέθη θαλάσσιων οικοπέδων στον πρόσφατο γύρο παραχωρήσεων του 2014-2015 θα έπρεπε στην Νότια Κρήτη να είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος και να είχαν τύχει ιδιαίτερου ξεχωριστού διεθνούς διαγωνισμού. 

3. Για να τύχει επιτυχίας ο οποιοσδήποτε διεθνής διαγωνισμός προσέλκυσης επενδύσεων στην Νότια Κρήτη θα πρέπει κατά τη γνώμη μας οι εκτάσεις των θαλάσσιων οικοπέδων στην περιοχή να κυμανθούν μεταξύ 15.000 και 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

4. Το παραπάνω μέγεθος θαλάσσιων οικοπέδων θα μπορούσε να εξασφαλίσει σημαντικές επενδύσεις για την Νότια Κρήτη με αντίστοιχη προσέλευση αξιόπιστων και μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Επί της ουσίας οι μεγάλες εκτάσεις γεωτεμαχίων μεγιστοποιούν την πιθανότητα εντοπισμού αξιόλογων στόχων κοιτασμάτων φυσικού αερίου κυρίως μειώνοντας ταυτόχρονα τον οικονομικό κίνδυνο της συνολικής επένδυσης αλλιώς θα παίξουν μόνο μικρές εταιρείες που δεν έχουν βέβαια τις ίδιες δυνατότητες και οικονομικές και τεχνικές.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Χειροπέδες για απόπειρα κλοπής - Εξιχνιάστηκαν άλλες τρεις

διάρρηξη κλοπή

Συνελήφθη, χθες (24.09.2021) το απόγευμα στο Ρέθυμνο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνης, ημεδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα κλοπής. Εξιχνιάστηκαν ακόμα τρεις (3) υποθέσεις απόπειρας κλοπής.

Ειδικότερα, χθες το πρωί ο ημεδαπός προσπάθησε να εισέλθει σε οικία ημεδαπού με σκοπό την κλοπή, έγινε όμως αντιληπτός και συνελήφθη από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προανάκριση της Υπηρεσίας ο ημεδαπός κατά το χρονικό διάστημα από 11-24.09.2021 είχε διαπράξει ακόμα τρεις απόπειρες κλοπές σε διαμερίσματα στην ίδια πολυκατοικία.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Βγήκαν οι σιδηρολοστοί... για μία θέση πάρκινγκ!

Κρήτη: Νέα "καραβιά" προσφύγων - Πού θα φιλοξενηθούν

Κρήτη: Κατέληξε 62χρονος από επιπλοκές του κορωνοϊού - Δεν είχε εμβολιαστεί

ESPA BANNER