Κρήτη

"Πολιτιστικοί Σύλλογοι - Ταβέρνες, σημειώσατε 1"

Για την άνιση, όπως υποστηρίζει "μάχη" μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αναφέρεται αναγνώστης με επιστολή του στο ekriti.gr. 

Η επιστολή του αναγνώστη είναι η ακόλουθη:

Πρόσφατα έκλεισαν καταστήματα λόγω ηχορύπανσης στον Άγιο Νικόλαο, σωστά!! Οι αστυνομικές αρχές πρέπει πάντα να επιβάλλουν τη νομιμότητα.

Το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες…) χρειάζεται αδειοδοτήσεις που απαιτούν χρονοβόρες και πολυέξοδες διαδικασίες, από πολλές εμπλεκόμενες ανά περίπτωση υπηρεσίες (με υψηλότατου κόστους υποδομές) και για συγκεκριμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων. Επίσης αυτές οι άδειες επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πρακτικά μη λειτουργικές για τα καταστήματα αυτά.

Για να μπορούν να έχουν μουσική ή ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, απαιτείται εκτός των διαφόρων σοβαρών προϋποθέσεων, υποδομών και αδειών, ως και η καταβολή χρημάτων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπόκεινται δε σε υψηλή φορολογία και έξοδα (ΦΠΑ, Δήμος , ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία, πνευματικά δικαιώματα, πυρασφάλεια, διαφήμιση, λιμενικό ταμείο….) δέχονται δε επαναλαμβανόμενους ελέγχους, ιδιαίτερα μετά την μείωση του ΦΠΑ (ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα).

Την ίδια στιγμή μιλάμε για κρητική διατροφή, λαογραφική παράδοση, και παραδοσιακή μουσική όταν αυτά τα καταστήματα είναι έτοιμα να κλείσουν λόγω και του all inclusive.

Απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους ή υποαπασχολούνται.

Αυτές οι επιχειρήσεις σήμερα δέχονται τη «χαριστική βολή» από τις επαναλαμβανόμενες μουσικές βραδιές των πολιτιστικών και άλλων συλλόγων για ένα μήνα τον Αύγουστο, όταν περιμένουν να δουλέψουν.

Και βέβαια οι εκδηλώσεις των διαφόρων συλλόγων δεν απαιτούν και δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό, ως απαιτείτε για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. (“beach party” έως τις 04:00 το πρωί δεν ενοχλεί;)

Βεβαίως οι πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι παράγουν έργο, όμως αυτό το έργο δεν μπορούν να το παράγουν με 4-5 εκδηλώσεις εισπρακτικού σκοπού, σε ένα μήνα το καλοκαίρι όταν νόμιμες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μπορεί να θεωρηθεί πολιτιστική δράση η δραστηριότητα η οποία κλείνει τα καταστήματα της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος.

Πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Μπορούν με μία εκδήλωση κάθε μήνα ανά δημοτικό διαμέρισμα (και όχι μία κάθε εβδομάδα τον Αύγουστο σε κάθε χωριό) και για όλο τον χρόνο να παράγουν και να προάγουν πολιτισμό με διάφορα είδη εκδηλώσεων. Αυτός είναι ο σκοπός ίδρυσης τους άλλωστε.

Θεατρικές παραστάσεις όπως στο πρώτο θέατρο του κόσμου στην Λατώ, ή στο γερμανικό θεατράκι των Λακωνίων επιβάλλεται να οργανωθούν και να χρηματοδοτούνται συχνότερα και από τους πολιτιστικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής .

Μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία λαογραφικών δανειστικών μουσείων όπου και θα εισπράττουν εισιτήριο. Πόσα παλαιά αντικείμενα και τέχνες έχουν χαθεί. Ποιος δεν θα ήθελε να εκτεθεί ένα οικογενειακό του κειμήλιο, περισσότερο συναισθηματικής αξίας, σε ένα δανειστικό μουσείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Γιατί πρέπει τα κλειστά σχολεία να μετατρέπονται σε ταβέρνες ή να εγκαταλείπονται (ΝΙκιθιανός) αντί να χρησιμοποιηθούν ως μικρά τοπικά ιστορικά ή λαογραφικά μουσεία ή χώρους τοπικών πολιτιστικών εκδηλώσεων .

Μπορούν παράλληλα να παρουσιάζουν σε αυτό το μουσείο την ιστορία του 20ου αιώνα κάθε χωριού, μέσο του φωτογραφικού υλικού των κατοίκων, όπως της επιτυχημένης έκθεσης φωτογραφίας του κ Απόστολου Ζεϊμπέκη στην δημοτική πινακοθήκη Αγίου Νικολάου.

Μπορούν να διοργανώνουν στη σύγχρονη εποχή μας επί μικρού αντίτιμου στους επισκέπτες μας μαθήματα χωριάτικης παραδοσιακής κουζίνας και διατροφής, ανά περιοχή, βοηθώντας την προώθηση των κρητικών προϊόντων.

Παράλληλα θα προωθείται με αυτόν τον τρόπο η κρητική διατροφή ως τουριστικό κρητικό προϊόν.

Μπορούν το ίδιο να πράξουν και για τους tour operators και δημοσιογράφους.

Έχουν την δυνατότητα να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με το μεροκάματο του καθενός.

Μπορούν με λίγη φαντασία και δουλειά να παράγουν πολλαπλά οφέλη πέρα από τον καλλωπισμό με λουλούδια ή την αναστήλωση του πηγαδιού με το μαγκάνι ή την εκτροφή του κάθε κροκόδειλου από το Αμάρι κλπ.

Γιατί πρέπει το κάθε ξενοδοχείο να πληρώνει “animator” που μαχαιρώνει παιδιά όπως την περυσινή σεζόν στην Χερσόνησο και μην παρέχει μαθήματα από τους πολιτιστικούς συλλόγους Κρητικής διατροφής. Ακόμα και μαθήματα κρητικών χορών για μικρούς και μεγάλους μπορούν να διδάξουν τους τουρίστες.

Με τέτοιου είδους δράσεις ανά περιοχή στον κατάλληλο χρόνο (Μάρτιο, Απρίλιο ή Οκτώβριο, Νοέμβριο), μπορεί να βοηθηθεί η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν!!!

Γιατί οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν λαμβάνουν μέρος στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού με συγκεκριμένες δράσεις (τοπικά ξεχασμένα παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακούς χορούς, τοπικές ενδυμασίες, παραδοσιακή μουσική κλπ). Υπάρχουν προϊόντα τα οποία χάνονται γιατί δεν συμφέρει η μαζική τους παραγωγή και συσκευασία ή δεν αντέχουν στην πολυήμερη μεταφορά σε αγορές , ενώ την ίδια στιγμή είναι πόλος και τουριστικής έλξης για την περιοχή που τα παράγει (εφτάζυμο, λαζάνια, νεράτες μυζηθρόπιτες, κουμπάνια, καλτσούνια .. κλπ).

Αν δεν κινηθούμε όλοι με αυτό τον αλληλέγγυο σύγχρονο τρόπο, στο άμεσο μέλλον ας εισπράξει το ΦΠΑ το κράτος μας από αυτές τις εκδηλώσεις, ας εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία από τις ίδιες , ο Δήμος τα δημοτικά τέλη το ίδιο, και το ταμείο ανεργείας θα το εισπράξουμε όλοι μας από τον ΟΑΕΔ.

Και βέβαια ας εξηγήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος στην τρόικα γιατί δεν πρέπει ο ΦΠΑ να ανέβει ξανά στο 23%.

Και εν πάση περιπτώσει ποια είναι η θέση των Επιμελητηρίων Κρήτης και δη του επιμελητηρίου Λασιθίου για αυτό το σοβαρό θέμα των μελών του; «αγρόν ηγόραζαν»;

Πάντα υπάρχει η χρυσή τομή για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινωνίας.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός πράκτορας

 

 

Κρήτη

Χανιά

Λοβέρδος από τα Χανιά: Η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση

Ανδρέας Λοβέρδος

Στα Χανιά βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη ο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι από τα Χανιά είχε ξεκινήσει τις πρώτες επαφές τον Δεκέμβριο του 2020 για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα

“Η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση”, δήλωσε τονίζοντας ότι αν εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε έναν κατανοητό συμβολισμό.

"Ήρθα να στείλω μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη δημοκρατική παράταξη θα μεγαλώσει και θα ειναι στα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Προς το παρόν θα αντιπολιτεύεται και στο μάλλον θα κυβερνήσει", είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση του zarpanews.gr, αν ο δρόμος για να κυβερνήσει περνάει από μια συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Λοβέρδος απάντησε ότι εντός του 2022 ή το 2023 θα υπάρξουν σίγουρα δυο εκλογικές αναμετρήσεις, με την πρώτη να αποβαίνει άγονη λόγω απλής αναλογικής. “Στη δεύτερη ο Τσιπρας θα πέφτει κι εμείς θα ανεβαίνουμε και στόχος ειναι να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση“, συμπλήρωσε. Το ΚΙΝΑΛ απέτυχε, τέλος τα βαφτίσια, είπε επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον νυν πολιτικό σχηματισμό όπου ανήκει.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν θέλω να σχολιάσω, τα έχω πει και σε άλλες ομιλίες μου. Ας κάνει ο,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους”.

Πηγή: zarpanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Γερουλάνος - ΚΙΝΑΛ: Θα είμαι εκεί για να παλέψω - Τί είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER