Κρήτη

Παγκόσμια Ημέρα Νερού – Δράσεις του Δήμου Χερσονήσου

Ο Δήμος Χερσονήσου συμμετέχει ενεργά  στον εορτασμό της "Παγκόσμιας Ημέρας Νερού" (22 Μαρτίου) έχοντας να επιδείξει ένα σημαντικό έργο στον τομέα της εξοικονόμησης νερού, της προστασίας Υδάτινων Πόρων και Υγροτόπων καθώς και της εξοικονόμησης ενέργειας στον κύκλο του νερού. Τα τελευταία τρία χρόνια η δημοτική Αρχή Χερσονήσου μελέτησε έργα, συμμετείχε σε ενέργειες και υλοποίησε δράσεις, όπως:

 

  • Oλοκλήρωση δράσεων ευαισθητοποίησης και προβολής του Υγροτόπου των Μαλίων σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς, μέσω του ΕΣΠΑ
  • Ολοκλήρωση συνεργασίας με το Γενικό Λύκειο Επισκοπής για την υλοποίηση διερευνητικής εργασίας (Project Β’ Λυκείου) με θέμα την ψηφιακή αποτύπωση των Υγροτόπων του Δήμου Χερσονήσου.
  •  Διοργάνωση συνάντησης εργασίας στα Μάλια με τίτλο  «Προοπτικές για μια ορθολογική διαχείριση του υγροτόπου των Μαλίων και της ευρύτερης περιοχής» η οποία έγινε στο Δημοτικό κατάστημα Μαλίων στις 25/04/2013 μέσω του ΕΣΠΑ.
  • Διοργάνωση ανοικτής  εκπαιδευτικής ημερίδας  με θέμα: Υγρότοπος Έλους Μαλίων: «Για όσα έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανά» που έγινε στις 21/10/2013 σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς μέσω του ΕΣΠΑ.  Κατά διάρκεια της ημερίδας ο Δήμος βράβευσε τους μαθητές που συμμετείχαν σε δράσεις προστασίας και ανάδειξης του Υγροτόπου των Μαλίων. 
  • Υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος E2STORMED με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας στον κύκλο του νερού σε συνεργασία με 9 εταίρους από 7 κράτη.  Το πρόγραμμα είναι της κλάσης MED και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Συνεργασία με την Κοινότητα Γκράνα και Μάϊρα της Ιταλίας και το Γενικό Λύκειο Γουβών για την κατάθεση πρότασης στο ERASMUS+ με θέμα την εξοικονόμηση νερού.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ένας κατ εξοχήν τουριστικός προορισμός  που συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Προτεραιότητα του Δήμου Χερσονήσου όπως αποτυπώνεται και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2011-2014, είναι αφ ενός η προστασία των Υδάτινων Πόρων και των  Υγρότοπων του Ποταμού Μαλίων και του Αποσελέμη και αφ ετέρου η  ευαισθητοποίηση των επισκεπτών της περιοχής σε θέματα εξοικονόμησης νερού και κατά συνέπεια της καταναλισκόμενης ενέργειας στον κύκλο του νερού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.  Τα οφέλη των δράσεων του Δήμου μας έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα ως προς την αντίληψη της τοπικής κοινωνίας για θέματα προστασίας και εξοικονόμησης υδάτινων πόρων».

Κρήτη

Κρήτη - κακοκαιρία Νοεμβρίου: Στα 21 εκατομμύρια οι ζημιές

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε ο Καρτερός

Κοντά στα 21 εκατ. ευρώ φθάνει το ύψος των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις - πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μεταξύ των Εταιριών - μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

Σύμφωνα με την έρευνα δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων.

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα να ανέρχεται σε Euro57,1 εκατ.

Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία.».

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Βρέθηκε η 17χρονη Μάγια!

Εκτός λειτουργίας η ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου! - Τι απαντά η Μπορμπουδάκη

Ηράκλειο: Κίνδυνος ανεργίας για 5.000 εργαζόμενους στην εστίαση