Κρήτη

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο Δήμο Φαιστού

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

 

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
  • 300 σημεία σ' όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2004 δεκαετή καμπάνια με τίτλο «Νερό για Ζωή». Στόχος των δράσεων, που θα εφαρμοστούν από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου, είναι η μείωση στο ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στις βασικές συνθήκες υγιεινής.

Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά μας, ιδίως φέτος καθώς οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που έπεσαν στην περιοχή, σε σχέση και με τις λίγες ποσότητες χιονιού, προκαλούν πρόβλημα στην τροφοδοσία του φράγματος της Φανερωμένης που είναι και ο κύριος τροφοδότης ολόκληρης της περιοχής.

Ο Δήμος Φαιστού, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο παιδείας κ. Φασομυτάκη και το Δ/ντη του Γυμνασίου Μοιρών, επίσκεψη στο σχολείο, όπου μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό προς τους μαθητές. Επίσης, έγινε μια σύντομη ομιλία προς τους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου Μοιρών από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΦ κ. Κουλεντάκη Γιάννη για τη χρήση και κατανάλωση του νερού ενώ, ο ίδιος έδωσε σε όλους από ένα ενημερωτικό βιβλιαράκι,  με χρήσιμες συμβουλές για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης, το νερό.

Στο μήνυμα της η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη τόνισε με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας νερού: «Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα της έλλειψης του νερού. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, στο οποίο όλα αλλάζουν, το Νερό, η βασική πηγή ζωής, φαίνεται ότι θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο και καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη στις επόμενες δεκαετίες, για το λόγο αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε όλοι μας».

 

 

 

Κρήτη

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού

κορωνοϊός

Προβληματισμένος εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και την Ελένη Μπουρμά, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, αναφορικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα 26, μέχρι στιγμής, κρούσματα που έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα μας, ενώ ένα "ορφανό" κρούσμα εντοπίστηκε και στο Ηράκλειο.

Ο κ. Σουρβίνος, χαρακτήρισε τη δημιουργία του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού ως "επιτακτική ανάγκη", ενώ τόνισε ότι η διαδικασία εντοπισμού του νέου στελέχους διαρκεί αρκετές ημέρες.

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Σουρβίνου στο Ράδιο Κρήτη