Κρήτη

Ο «Κινέζικος Δράκος» απειλεί να οδηγήσει σε θάνατο την τοπική βιοτεχνία

Στο  θάνατο του βιοτέχνη ,που σήμερα χαροπαλεύει, στο Ηράκλειο και όχι μόνο, θα οδηγήσει -εφόσον υλοποιηθεί -το σχέδιο των Κινέζων για δημιουργία μιας υπεραγοράς χονδρικής κινέζικων  προϊόντων στην έκταση του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου, που διεκδικεί η Cosco στον σχετικό διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι τη δυσκολότερη περίοδο ,που διανύει η βιοτεχνία στον τόπο μας η επέλαση του Κινέζικου δράκου εκτιμάται πως θα δώσει τη χαριστική βολή.

Από τη μια το παρεμπόριο, που ήδη έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη ,κι από την άλλη το νόμιμο εμπόριο κινέζικων προϊόντων δεν αφήνουν πλέον μεγάλα περιθώρια επιβίωσης για τις ντόπιες βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις συνολικά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ,το σχέδιο για την κινέζικη υπεραγορά χονδρικής είναι μεταξύ των projects που εξετάζονται από τους εμπλεκομένους για το Θριάσιο.

Τα Dragon Mart ή Dragon City, όπως λέγονται ,  αποτελούν αχανή εμπορικά κέντρα χονδρικής για κινεζικές μεγάλες, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέτοια υπάρχουν στο Ντουμπάι ,στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν, ενώ ανάλογη επένδυση 180 εκατ. δολαρίων δρομολογείται και στο Κανκούν στο Μεξικό.

Αξίζει πάντως αναφορικά με τους Κινέζους να πούμε πως το  επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξής τους έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία περιφερειακών διαρκών εμπορικών εκθέσεων σε κομβικά γεωγραφικά σημεία από τις οποίες μπορούν να πουληθούν προϊόντα στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Στα εμπορικά αυτά μεγαθήρια απασχολούνται στη συντριπτική πλειονότητά τους Κινέζοι εργαζόμενοι, ενώ η ίδρυση και λειτουργία τους συνοδεύεται και από υποστηρικτικές υποδομές, όπως οι αποθήκες που χρειάζονται για να τροφοδοτούν την έκθεση και τις πωλήσεις αλλά και οικισμοί για τη διαμονή των εργαζομένων, ξενοδοχεία για τη φιλοξενία πελατών από τις γύρω χώρες κ.λπ.

Κι όλα αυτά την ώρα που  τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων του «Τειρεσία» αποτυπώνουν μια θλιβερή και απογοητευτική εικόνα  για τον κλάδο της βιοτεχνίας και του εμπορίου.

Σύμφωνα με αυτά, στα 329,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου 2014 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 303,6 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014.

Τον Οκτώβριο σφραγίσθηκαν 1.192 ακάλυπτες επιταγές αξίας 18,9 εκατ. ευρώ, ενώ αποσύρθηκαν 4.194 απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 7,08 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 ανήλθαν σε 17.487 τεμάχια ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 47.138.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπο Λεκάκη, πλέον στον κλάδο του σηκώνουν τα χέρια ψηλά γιατί δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοαντιμετωπίσουν, το παρεμπόριο; που ξεπερνά τα 30 δισ το χρόνο ή το νόμιμο εμπόριο των Κινέζων; ,που έρχονται να αλώσουν την ελληνική αγορά.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει στο Ηράκλειο αν εξαιρέσουμε τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων ,που κρατάει ακόμα, όλες οι υπόλοιπες βιοτεχνίες είναι ένα βήμα πριν απο το κενό.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Λασίθι

Κρήτη - Πυροσβεστική: Αυτοί είναι οι νέοι Διοικητές σε Ρέθυμνο και Λασίθι

Λάμπρος Κίτσιος - Νίκος Μητσιογιάννης

Νέα πρόσωπα έρχονται να αναλάβουν επικεφαλής σε πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης μετά και την ολοκλήρωση των τακτικών κρίσεων που έγιναν στο Σώμα.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τις κρίσεις, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Κρήτης Αρχιπύραρχος Δημοσθένης Μπουντουράκης παραμένει στη θέση του όπως και ο Διοικητής της ΠΥ Ηρακλείου, Πύραρχος Γεώργιος Τσικαλάς αλλά και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων Πύραρχος Γεώργιος Μαρκουλάκης.

Έτσι, αλλαγές έχουμε μόνο στους Νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Η αποστρατεία του μέχρι πρότινος Διοικητή της ΠΥ Ρεθύμνου Παναγιώτη Καράμπελα αλλά και εκείνη του Διοικητή ΠΥ Λασιθίου Μιχάλη Βασιλάκη, έκανε την ηγεσία του Σώματος να τοποθετήσει νέα πρόσωπα στις θέσεις των επικεφαλής.

Έτσι και σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο νεά πρόσωπα που θα καλύψουν τις θέσεις αυτές δεν είναι από την Κρήτη αλλά έρχονται από υπηρεσίες της Μαγνησίας και της Λάρισας.

Πρόκειται για τον Πύραρχο Λάμπρο Κίτσιο ο οποίος από τη θέση του Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, έρχεται να αναλάβει Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ρεθύμνου

Στο Νομό Λασιθίου, Διοικητής τοποθετείται ο Πύραρχος Νικόλαος Μητσιογιάννης ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: "Λαμπάδιασε" το αυτοκίνητο τη νύχτα

Κρίσεις στην Πυροσβεστική: Αποστρατεύτηκε ο Κρητικός Υποστράτηγος

Επίδομα θέρμανσης - οριστικό: Πότε θα πληρωθεί (βίντεο)