Κρήτη

ΟΗΕ: Η Συρία πρέπει να επιταχύνει την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου

Η καθυστέρηση που σημειώνει η Συρία στην καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου «δεν είναι ανυπέρβλητη», όμως η Δαμασκός πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς της καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της τελικής προθεσμίας για την καταστροφή των χημικών της όπλων, δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της αποστολής η οποία είναι αρμόδια για αυτό, η Σίγκριντ Κάαγκ.

«Τα ενδιάμεσα στάδια (του χρονοδιαγράμματος αφοπλισμού) δεν τηρήθηκαν», δήλωσε η Κάαγκ. «Η Συρία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο» και πρέπει να βγάλει από τη χώρα για να καταστραφεί «ένας μεγάλος όγκος» τοξικών προϊόντων με τακτικό ρυθμό, υπογράμμισε.

«Η καθυστέρηση δεν είναι ανυπέρβλητη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας η Συρία να επιταχύνει» τους ρυθμούς της, πρόσθεσε η ίδια. «Έχει έρθει η ώρα (η Δαμασκός) να δράσει».

Η Κάαγκ είναι η συντονίστρια της κοινής αποστολής του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δεσμευθεί να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της χώρας μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπό την απειλή κυρώσεων. Όμως μέχρι στιγμής λιγότερο από το 5% των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων έχει απομακρυνθεί από τη Συρία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, και η Δαμασκός μόλις υπερέβη ακόμη μια προθεσμία του προγράμματος.

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το μήνυμα του προέδρου της ΠΕΔ Γιάννη Κουράκη για την 28η Οκτωβρίου

Γιάννης Κουράκης

"Τιμούμε και φέτος, όλοι οι Έλληνες, τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, που δόξασε για μια ακόμη φορά την πατρίδα μας" αναφέρει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Κουράκης και συνεχίζει:.

Το "ΟΧΙ" απέναντι στον ιταλικό φασισμό αρχικά, αλλά και στον Γερμανικό ναζισμό στην συνέχεια, πληρώθηκε ακριβά από την Ελλάδα και το λαό μας, γέννησε όμως την Ελπίδα στις καρδιές όλων των ελεύθερων ανθρώπων.

Το 1940 οι Έλληνες δεν υπολόγισαν ούτε την συντριπτική υπεροπλία, ούτε την αριθμητική υπεροχή των εισβολέων.

Με ενότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα αντέταξαν στον Μουσολίνι την πίστη τους στην Ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Έγραψαν έτσι, μια νέα, ένδοξη σελίδα στην μακραίωνη Ιστορία μας και έδειξαν το δρόμο των θυσιών και του χρέους που πρέπει να ακολουθεί κάθε ελεύθερος λαός, κάθε ελεύθερος άνθρωπος.

Το παράδειγμα της ηρωϊκής γενιάς του ΄40, νοηματοδοτεί τις σκέψεις και τις πράξεις μας και σήμερα, που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές.

Η 28η Οκτωβρίου μας καθοδηγεί και μας διδάσκει πως για τους λαούς που αγαπούν την Ελευθερία δεν υπάρχουν όρια θυσίας.

Ο ενωμένος και αγωνιζόμενος Ελληνισμός ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει νικηφόρα κάθε πρόκληση και κάθε αντιξοότητα όσο μεγάλη και εάν είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

28η Οκτωβρίου 1940: Το ηρωικό "ΟΧΙ" των Ελλήνων

Η 5η Μεραρχία Κρητών στο Αλβανικό μέτωπο (φωτογραφίες)

 

ESPA BANNER