Κρήτη

Ξανά έρευνες για το βυθισμένο "θησαυρό" βορειοδυτικά της Κρήτης

θησαυρος

Ξεκινούν η έρευνες ξανά στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης και των Αντικυθήρων, για τις βυθισμένες αρχαιότητες που αποτελούν «θησαυρό».

Την Τρίτη, 9 Ιουνίου, ξεκινούν οι έρευνες στη θέση Πινακάκια, 115 χρόνια μετά τον τυχαίο εντοπισμό σε βάθος 55 μ. της ολκάδας, του εμπορικού πλοίου δηλαδή, χωρητικότητας 300 τόνων, που βυθίστηκε από την κακοκαιρία στον 1ο αι. π.Χ. κι εξακολουθεί να γοητεύει με τα εντυπωσιακά αγάλματα, τα κομψά κοσμήματα και τα περίτεχνα έπιπλα – μεταξύ άλλων – που μετέφερε στα αμπάρια του.

Οι έρευνες στο φορτωμένο με θησαυρούς – πιο γνωστοί είναι ο αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων και ο χάλκινος Έφηβος – που θα ζήλευε το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου πλοίο θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που ξεκινά την Τρίτη ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα θα χαρτογραφήσει έκταση 300Χ70 μ. ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να αποσαφηνιστεί να στο βυθό βρίσκεται μόνο ένα πλοίο – όπως πιστεύει η διευθύντρια της ανασκαφής και προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι – ή αν αυτό συνοδευόταν κι από ένα ακόμη πλεούμενο που είχε την ίδια μοίρα με την ολκάδα.

Εν συνεχεία ένα δεύτερο, μικρότερο σε μέγεθος υποβρύχιο όχημα εξοπλισμένο με ανιχνευτή μετάλλων θα καταγράψει τα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπου δεν αποκλείεται να υπάρχουν νομισματικοί θησαυροί, αγάλματα ή όπλα.

Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στις 21 Ιουνίου, αναφέρει το cretagreen.org , καιρού επιτρέποντος, οπότε οι αρχαιολόγοι θα κληθούν να ενώσουν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις έρευνες των δύο υποβρύχιων οχημάτων. Θα τοποθετήσουν, δηλαδή, πάνω στον χάρτη τα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από την έρευνα με τον ανιχνευτή μετάλλων, ώστε να γνωρίζουν τα σημεία στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανασκαφή.

Στα δύσκολα νερά ανοιχτά των Αντικυθήρων θα επιστρέψουν στα τέλη Αυγούστου. Και για πρώτη φορά ύστερα από 39 χρόνια κι από τις έρευνες του Ζακ Ιβ Κουστό θα κάνουν ανασκαφική τομή σε σημείο που θα έχουν στο μεταξύ εκτιμήσει ότι υπάρχουν ευρήματα Μόνο που αυτή τη φορά οι αρχαιολόγοι- δύτες δεν θα έχουν την συντροφιά του Exosuit της ειδικής στολής κόστους 1,5 εκατ. δολαρίων που πέρυσι ήρθε επί τούτου στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι για την κατάδυση της συγκεκριμένης στολής απαιτούνται καλές καιρικές συνθήκες – σπάνια υπάρχουν στην περιοχή των Αντικυθήρων γι ‘ αυτό κι άλλωστε πέρυσι έγινε μόνο μία κατάδυση με το Exosuit – ενώ χρειάζονται και ειδικές συνθήκες για τη μεταφορά της. Δεδομένου δε, ότι πέρυσι δεν κατάφερε να συμβάλλει ουσιαστικά στις έρευνες όπως αναμενόταν δεν θα μεταφερθεί φέτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη συνεργασία σε επίπεδο τεχνογνωσίας του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλεϊ και επιστημονικούς υπεύθυνους της ενάλιας έρευνας τους Θεοτόκη Θεοδόλου και Δημήτρη Κουρκουμέλη.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Υπόθεση Μελίνας Παρασκάκη: Αθώα η αναισθησιολόγος

μελινα παρασκακη

Αθώα έκρινε το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ηρακλείου την αναισθησιολόγο που εμπλέκεται στην υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη, γράφοντας έτσι τους τίτλους τέλους  στη δικαστική μάχη για τα αίτια και τις συνθήκες που στοίχισαν τη ζωή του κοριτσιού, το Δεκέμβριο του 2015 στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μία υπόθεση που συγκλόνισε την Κρήτη αλλά και ολόλκληρο το πανελλήνιο.

Κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, η έδρα στάθηκε ενδελεχώς στο σκεπτικό που ακολουθήθηκε προκειμένου να παρθεί η συγκεκριμένη απόφαση αθώωσης της γιατρού που αντιμετώπιζε την κατηγορία της ανθρωποκτονίαςαπό αμέλεια, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τα πορίσματα τριών εμπειρογνωμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως νωρίτερα η Εισαγγελέας είχε εκφράσει την άποψη πως πρέπει να κριθεί ένοχη η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος. 

 

 

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος που χειρίστηκε το περιστατικό, παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς με βάση την εισαγγελική έρευνα της αποδίδονταν ευθύνες στο στάδιο της μετεγχειρητικής διαχείρισης της διαδικασίας αφύπνισης του 4χρονου κοριτσιού.

Στη γιατρό αποδόθηκε ότι χορήγησε στο παιδί καταφανώς υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες κατ’ αναλογία, ενώ ούτε ο τρόπος χορήγησης ούτε αυτή καθαυτή η δοσολογία της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

 

Ειδήσεις σήμερα 

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη στις αυτοκτονίες εν μέσω lockdown

Κρήτη: Βρήκαν τον ... ποντικό που άρπαξε εξοπλισμό 10.000 ευρώ

Πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης: Πάνω από 100 οι ασθενείς με κορωνοϊό